Żywe kultury bakterii to – zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia WHO – drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach, wywierają korzystny efekt zdrowotny u gospodarz. Innymi słowy są to probiotyki, dostępne głównie jako suplementy diety i leki. Żywe kultury bakterii są również składnikiem ogólnodostępnej żywności, która powinna znajdować się w jadłospisie każdej, dbającej o siebie osoby.
Spis treści
Żywe kultury bakterii – źródła
Za najlepsze źródła pokarmowe żywych kultur bakterii uznaje się tzw. naturalną żywność probiotyczną, do której zaliczamy fermentowane napoje mleczne, kiszonki oraz zakwas. Bakterie probiotyczne znajdziemy więc m.in. W kefirach, maślance, zsiadłym mleku, jogurtach naturalnych, kiszonej kapuście, kiszonych ogórkach czy w żurku lub chlebie przyrządzonych na zakwasie. Pewne ilości żywych kultur bakterii możemy znaleźć również w niektórych gatunkach serów.
Żywe kultury bakterii w organizmie człowieka
Żywe kultury bakterii znajdują się w różnych miejscach w organizmie człowieka (np. na skórze czy w pochwie u kobiet), jednak największe ich ilości znaleźć można w obrębie jelit. Zwłaszcza jelita cienkiego. Szacuje się, że cały układ pokarmowy dorosłej osoby zasiedla ponad 1014 różnego rodzaju komórek bakterii. Wszystkie one spełniają niezwykle funkcje:
- poprawiają wchłanianie cennych składników odżywczych;
- produkują pewne ilości witaminy K i witamin z grupy B;
- wzmacniają odporność poprzez zapobieganie wchłanianiu toksyn, drobnoustrojów chorobotwórczych czy innych patogenów ze światła jelita;
- poprawiają trawienie, przeciwdziałając zaparciom czy biegunkom;
- wpływają pozytywnie na kondycję skóry;
- poprawiają samopoczucie i stabilizują sferę psychiczną.
Udowodniono, że zaburzenia ilości i jakości żywych kultur bakterii w jelitach wiążą się między innymi z następującymi konsekwencjami:
- depresja, zaburzenia nastroju, wahania nastroju;
- problemy ze snem;
- problemy trawienne, w tym wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia, biegunki, odbijanie;
- atopowe zapalenie skóry, łojotokowe zapalenie skóry, trądzik i inne problemy dermatologiczne;
- osłabiona odporność, skłonność do infekcji;
- wzrost poziomu wolnych rodników w organizmie, a więc i stres oksydacyjny będący czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych.
Odpowiednia kondycja mikroflory jelitowej jest ważna już od pierwszych dni życia dziecka, aż do późnej starości każdego człowieka.
Suplement diety – żywe kultury bakterii
Aby wspierać mikroflorę jelitową warto dostarczać do organizmu naturalną żywność probiotyczną. Nie zawsze jest to jednak wystarczające (np. podczas antybiotykoterapii czy przy przewlekłych chorobach). Wówczas należy sięgnąć po suplementy diety zawierające bakterie probiotyczne w składzie. Uważa się, że znacznie lepsze efekty przynoszą probiotyki wieloszczepowe niż jednoszczepowe. Należy poszukiwać następujących żywych kultur bakterii:
- z rodzaju Lactobacillus spp. np.: Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Casei, Lactobacillus Rhamnosus, Lactobacillus Plantarum;
- z rodzaju Bifidobacterium spp. np.: Bifidobacterium Animalis, Bifidobacterium Breve;
- z rodzaju Streptococcus spp. np.: Streptococcus Salivarius, Streptococcus Thermophilus.
Wiele źródeł medycznych podaje, że dobry probiotyk dla dorosłych posiada w 1 kapsułce od 5 do 10 mld bakterii probiotycznych łącznie. Można zdecydować się również na probiotyki w proszku do picia.
Co to jest prebiotyk?
Prebiotyki również są istotnym elementem codziennej diety. Termin ten przeznaczony jest dla wszystkich substratów występujących w postaci nietrawionych węglowodanów, których podstawową rolą jest stymulowanie wzrostu i/lub aktywności dobroczynnych żywych kultur bakterii. Innymi słowy, prebiotyki stanowią pożywkę dla bakterii probiotycznych. Dzięki nim mogą namnażać się i zachowywać swoją liczebność. Przykładami prebiotyków są: owies, szparagi, cebula, natka pietruszki, a nawet banany.
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zielińska D., Rzepkowska A., Ołdak A., Szydłowska A., Kołożyn-Krajewska D., Nowe szczepy bakterii o właściwościach probiotycznych, Przemysł Spożywczy, 70/2016.
- Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z., Probiotyki – historia i mechanizmy działania, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2010.
- Wajs J., Stobiecka M., Wpływ mlecznych produktów fermentowanych na zdrowie człowieka.
Zostaw komentarz