Aktualizacja: 10 października 2022
Dobre probiotyki to preparaty zawierające w składzie bakterie należące do naturalnej mikroflory jelitowej, wywołujące wielokierunkowe, korzystne efekty dla funkcjonowania organizmu człowieka. Są całkowicie bezpieczne, wręcz niezbędne, aby zachować zdrowie. Po raz pierwszy niemowlę otrzymuje probiotyki wraz z mlekiem matki, w późniejszym życiu dostarczamy je wraz z żywnością bądź suplementami diety.
Spis treści
Dobre probiotyki – źródła
Do naturalnych źródeł pokarmowych bakterii probiotycznych zaliczamy przede wszystkim:
- kefir;
- kwaśne mleko;
- maślankę;
- jogurty;
- sery dojrzewające;
- kiszonki i produkty fermentowane, w tym ogórki kiszone i kapusta kiszona;
- zakwas, a więc i chleb na zakwasie czy żur na zakwasie.
Dobrymi źródłami bakterii probiotycznych są również suplementy diety i leki zawierające je w składzie. Decydując się na suplementację należy jednak zwrócić uwagę na ilość i rodzaj szczepów. Wyróżnia się bowiem suplementy monoszczepowe i wieloszczepowe, przy czym te drugie działają wszechstronniej i bardziej kompleksowo.
Probiotyki – dla kogo?
Probiotyki można stosować już od pierwszych dni życia noworodka, w określonych przypadkach. Wskazaniami są wówczas poród poprzez cięcie cesarskie, wcześniactwo, stosowanie antybiotykoterapii w okresie okołoporodowym, atopowe zapalenie skóry u dziecka bądź zdiagnozowane problemy związane z układem pokarmowym u dziecka. W późniejszym wieku i u osób dorosłych wskazaniami do przyjmowania probiotyków są wszelkie objawy wskazujące na niedobory ilościowe i jakościowe naturalnej mikroflory jelitowej. Objawami, z którymi może poradzić sobie probiotykoterapia są:
- wzdęty brzuch;
- uczucie ciężkości w brzuchu;
- nudności i wymioty;
- bóle brzucha o nieokreślonej etiologii;
- tzw. przelewanie w brzuchu;
- zaparcia;
- biegunki;
- brak lub utrata apetytu.
Probiotyki powinny być stałym elementem domowej terapii w przypadku pacjentów z przewlekłymi chorobami jelit, np. zespołem jelita drażliwego, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, celiakią czy zespołem złego wchłaniania. Dobre probiotyki poprawiają ogólną odporność organizmu, dlatego warto sięgać po nie w okresie jesienno-zimowym. Sprawdzą się również jako uzupełnienie terapii przewlekłych problemów dermatologicznych, np. atopowego zapalenia skóry, zmian trądzikowych czy łojotokowego zapalenia skóry.
Zobacz również: Probiotyki – fakty i mity.
Probiotyki a antybiotyki
Sugeruje się rozpoczęcie przyjmowania probiotyków 2 tygodnie przed antybiotykoterapią, w jej trakcie oraz kilka tygodni po zakończeniu przyjmowania antybiotyków. Wszystko przez to, że antybiotyki wykazują silne działanie przeciwbakteryjne, usuwają jednak wszystkie bakterie – zarówno te patologiczne, jak i należące do mikroflory jelitowej. Nie wykazują działania wybiórczego, przez co zaburzają skład i jakość naturalnej mikroflory jelitowej. Aby uchronić się przed poważnymi konsekwencjami przyjmowania antybiotyków, należy wspierać florę jelitową dobrymi probiotykami.
Probiotyk – co to jest?
Aby suplement diety lub lek mógł zostać określony jako probiotyk, musi spełniać między innymi następujące warunki:
- pochodzenie z mikrobiomu człowieka;
- potwierdzone bezpieczeństwo i brak toksycznego działania;
- właściwości powierzchniowe umożliwiające adherencję do komórek nabłonkowych;
- korzystny wpływ na organizm konsumenta, potwierdzony badaniami klinicznymi;
- zdolność do przeżycia mimo niekorzystnych warunków panujących w żołądku (np. kontakt z enzymami trawiennymi i kwasem solnym);
- ściśle określona przynależność gatunkowa i rodzajowa;
- stabilność genetyczna;
- oporność na procedury takie jak zamrażanie czy liofilizacja;
- wysoka przeżywalność w gotowym suplemencie lub produkcie.
Do przygotowywania dobrych preparatów probiotycznych najczęściej wykorzystuje się następujące szczepy bakterii probiotycznych:
- Lactobacillus acidophilus;
- Bifidobacterium longum;
- Bifidobacterium Infantis;
- Lactobacillus casei;
- Bifidobacterium bifidum;
- Lactobacillus plantarum;
- Lactobacillus paracasei.
Probiotyki – przeciwwskazania
Dobre probiotyki uznawane są za całkowicie bezpieczne, tym bardziej, że bakterie probiotyczne są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i występują w nim fizjologicznie. Z tego względu nie ma przeciwwskazań do przyjmowania probiotyków. Są one bezpieczne nawet dla kobiet w ciąży czy małych dzieci już od pierwszych dni życia.
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Maciorkowska E., Ryszczuk E., Kaczmarski M., Rola probiotyków i prebiotyków w apoptozie
przewodu pokarmowego, Przegląd Gastroenterologiczny, 5/2010. - Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2014.
- Szajewska H., Praktyczne zastosowanie probiotyków, Gastroenterologia Kliniczna, 1/2014.
- Jach M., Łoś R., Maj M., Malm A., Probiotyki – aspekty funkcjonalne i technologiczne, Postępy Mikrobiologii, 2/2013.
Zostaw komentarz