Aktualizacja: 29 grudnia 2023
Por, obok cebuli i czosnku, jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Ze względu na swoje właściwości znalazł on szerokie zastosowanie kuchni i w medycynie naturalnej. Jego regularne spożywanie zapobiega anemii, niweluje bóle reumatyczne oraz łagodzi kaszel. Jakie jeszcze działanie lecznicze wykazuje? Czy wszyscy powinni spożywać to warzywo? Przyjrzyjmy się bliżej.
Spis treści
Por – co to jest?
Por to warzywo z rodziny cebulowatych. Do Polski por sprowadziła królowa Bona. W bardzo szybkim tempie znalazł zastosowanie w kuchni oraz medycynie naturalnej. Warzywo to należy do roślin dwuletnich. Składa się z dwóch części – dolnej (cebuli) oraz górnej – (długich liści). Ciekawostką jest fakt, że niegdyś por uważano za pokarm ludzi biednych i nie przywiązywano żadnej wagi do jego wartości odżywczych. Dziś jest coraz bardziej docenianym warzywem, które wzbogaca smak wielu potraw.
Por – co zawiera?
Jest źródłem wielu witamin takich jak witamina A, witamina C oraz witaminy z grupy B. Zawiera również związki mineralne takie jak wapń, potas, żelazo, fosfor, sód i siarka. W 100 g pora znaleźć można:
- 2 g białka;
- 0,3 g tłuszczów;
- 5,7 węglowodanów.
Z kolei swój mocno charakterystyczny smak zawdzięcza dużej ilości olejków eterycznych. Zawiera błonnik pokarmowy, dzięki czemu poprawia trawienie.
Por – właściwości zdrowotne
W chorobach reumatycznych por stosuje się w postaci okładów, wykonanych ze zmiażdżonych liści. Powodują one intensywne rozszerzenie naczyń krwionośnych, a przez to lepsze odżywienie tkanek i zmniejszenie się dolegliwości bólowych. Ze względu na dużą zawartość żelaza w swym składzie, warzywo to skuteczne jest w leczeniu anemii. Warto pamiętać, że witamina C ułatwia przyswajanie żelaza. Dlatego warto spożywać sałatkę z pora z dodatkiem np. soku z cytryny.
Medycyna naturalna wykorzystuje sok lub syrop z pora, jako skuteczny sposób w walce z infekcjami górnego układu oddechowego. Wykazuje bowiem właściwości wykrztuśne oraz wspomaga produkcję śluzu. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz wykazuje działanie moczopędne. Ponadto działa zasadotwórczo, co pomaga uporać się z zakwaszeniem organizmu.
Zastosowanie pora w kuchni
Por najczęściej stosuje się jako składnik włoszczyzny, który stanowi nieodzowną kompozycję rosołu. W kuchni polskiej wykorzystuje się go na wiele sposobów. Między innymi stanowi bazę do tart warzywnych, składnik zup typu krem, które idealnie nadają się na okres jesienno – zimowy, ponieważ bardzo dobrze rozgrzewają organizm. Por wykorzystywany jest także do produkcji sosów z dodatkiem różnych ziół. Z kolei surowy bardzo dobrze komponuje się w surówkach i sałatkach.
Por – przeciwwskazania
- kobiety w ciąży – spożywanie pora oraz np. cebuli czy kawy nie jest zalecane w ciąży, bowiem tego rodzaju produkty mogą przyczyniać się do powstawania zgagi oraz wzdęć;
- kobiety karmiące piersią – nie poleca się spożywania pora kobietom karmiącym. Ma to swoje wytłumaczenie, bowiem intensywny smak przenika do mleka matki przez co dziecko może odmawiać karmienia;
- niemowlęta – tak jak czosnek, por można wprowadzać do diety dziecka kiedy osiągnie 10 miesiąc życia. Z racji swojego intensywnego smaku i aromatu warzywa te mogą wywoływać wzdęcia oraz zgagę. W takim przypadku lepszym rozwiązaniem będzie podawanie dziecku ugotowanego pora (tak przygotowane warzywo posiada delikatniejszy i łagodniejszy smak).
Przeciwwskazaniami są przewlekłe wzdęcia, wrzody, zgaga oraz zaburzenia funkcji wątroby.
Por – ciekawostki
Poniżej prezentujemy ciekawostki na temat pora:
- w medycynie naturalnej por wykorzystywany jest do produkcji naturalnego syropu na kaszel;
- por było jednym z podstawowych warzyw w diecie starożytnych Rzymian. Pliniusz Starszy, rzymski historyk, opisywał go jako warzywo, które poprawia trawienie i jest korzystne dla gardła;
- por jest symbolem Walii. Na mecze rugby zawodnicy przychodzą z porami wymachując nimi i rozgrzewając swoją drużynę do walki;
- warzywo to leczy kaca;
- por uważany jest za afrodyzjak, który wspomaga płodność u mężczyzn.
Te ciekawostki pokazują, że por to nie tylko smaczne warzywo, ale także bogate w historię i kulturę.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Shahrajabian M., Sun W., Cheng Q., A Review of Leek (A. ampeloprasum L.), an Important Vegetable and Food Ingredient with Remarkable Pharmaceutical Activities, Pharmacognosy Communications, 11/2021.
Pora uwielbiam, gotowany na miękko i chleb ze skwarkami. Pychota uwierzcie mi !!!!!!1
Ta krolowa Bona, jeszcze po uplywie wiekow tyle jej zawdzieczamy. Por jest super warzywem. I nawet jezeli sa drobne przeciwskazania, to nie powinny byc one pretekstem do tego, aby unikac pora… Pozdrawiam serdecznie Beata
Ja mam delikatny układ pokarmowy a por mi nie szkodzi. Bardzo lubię, bardzo polecam.
Por, podobnie jak seler naciowy, wprost uwielbiam. To bomba witaminowa za grosze. Dodaję go do sałatek i zup. Niestety mój narzeczony nie jest aż takim entuzjastą pora, jak ja, dlatego obecnie nie jadam go aż tyle, co kiedyś – ale i tak myślę, że sporo.
Bardzo przydatny artykuł, z pewnością wykorzystam ta wiedzę 🙂
Super wyczerpujący artykuł, napewno wykorzystam ta wiedzę 🙂