Aktualizacja: 12 kwietnia 2024
Trawa cytrynowa (inaczej: palczatka cytrynowa, łac. Cymbopogon citratus) jest bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich. Cechuje się wieloma właściwościami leczniczymi, które znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej Ameryki Południowej. Charakteryzuje się działaniem rozkurczającym, przeciwbólowym, a nawet przeciwkaszlowym. Słynie również ze swoich możliwości poprawiających pamięć i koncentrację.
Spis treści
Trawa cytrynowa – charakterystyka
Trawa cytrynowa należy do rodziny traw wiechlinowatych. Rośnie przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich, choć spotkać ją można w również w Gruzji, Malezji, Indiach oraz Afryce. Trawa cytrynowa, po dotknięciu wydaje piękny korzenno – cytrynowy aromat. Mimo to jej najbardziej aromatycznym elementem jest bulwa, która wykorzystywana jest najczęściej w kuchni, zwłaszcza tajskiej.
Roślina jaką jest trawa cytrynowa osiąga wysokość około 80-100 cm i posiada ostro zakończone liście. Występuje w charakterze gęsto rozrośniętych kęp o szerokości 1 metra. Trawę cytrynową szczególnie doceniają Azjaci, nie bez powodu stanowi ona główny składnik ich kuchni. Jest rośliną przyprawową, której łodygi i liście mają czysty cytrynowy zapach, pochodzący głównie od cytralu, jednego z ponad 60 składników olejku cytronelowego.
Trawa cytrynowa – uprawa
Trawa cytrynowa nie należy do roślin, które trudno się uprawia. Warto zaznaczyć jednak, że może ona nie przetrzymać zimy, ponieważ w nocy wymaga temperatury powyżej 8 stopni Celsjusza. Trawa cytrynowa najlepiej czuje się w środowisku nasłonecznionym. Samodzielne jej hodowanie wymaga regularnego podlewania. Jest uprawiana na dużą skalę w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym.
Trawa cytrynowa – wartości odżywcze
Do celów spożywczych wykorzystuje się pędy oraz liście trawy, które najczęściej stosowane są jako dodatek do herbaty. Doskonale się z nią komponuje, ponieważ stanowi dobre źródło witamin takich jak:
- witamina A;
- witamina B1 (tiamina);
- witamina B2 (ryboflawina);
- witamina B3 (niacyna);
- witaminy B6 (pirydoksyna);
- witamina B9 (kwas foliowy);
- witamina C.
Ponadto w składzie trawy cytrynowej znajduje się także:
Warto zaznaczyć, że roślina ta zawiera również cytral – związek chemiczny o działaniu przeciwnowotworowym. Oprócz właściwości typowo smakowych, trawa cytrynowa wykazuje korzystne działanie na nasz organizm. Najczęściej stosowana jest w przypadku:
- stanów depresyjnych, ponieważ wykazuje właściwości uspokajające i relaksujące;
- problemów z pamięcią i koncentracją;
- dolegliwościach żołądkowych (wspomaga metabolizm oraz pobudza układ trawienny do pracy);
- przeziębienia lub grypy;
- bólów mięśniowych oraz bólów stawów;
- podwyższonego cholesterolu;
- cukrzycy typu 2;
- bólów menstruacyjnych;
- wspomagania pracy układu odpornościowego;
- chorób nowotworowych.
Jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
Trawa cytrynowa – jak używać
W Polsce trawa cytrynowa najczęściej wykorzystywana jest jako aromatyczna przyprawa, która nadaje potrawie lekko cytrynowy smak. Stanowi również dodatek do herbat i innych napojów, jak np. kompotów. Trawa cytrynowa często wykorzystywana jest latem do koktajli owocowych i orzeźwiających lemoniad. Stanowi także popularny dodatek do drinków. Świetnie komponuje się z mięsem, sosami, daniami kuchni wschodniej.
Istotnym jest fakt, że trawa cytrynowa znajduje zastosowanie nie tylko w gastronomii, ale również w kosmetyce. Występuje m.in. jako składnik perfum. Roślina ta wykazuje pozytywne działanie na skórę. Pomaga leczyć trądzik, grzybicę stóp oraz nadmierne wypadanie włosów. Dodatkowo cechuje się działaniem ujędrniającym i przeciwstarzeniowym.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Lemongrass: its uses, medicinal properties and industrial properties, Just Agriculture, 1/2020.
- Khan N., Therapeutic benefits of lemongrass and tea tree, Ann Civil Environ Eng, 4/2020.
- Pasławska M., Jałoszyński K., Surma M., Stępień B., Wpływ stopnia rozdrobnienia oraz dodatku inertu na kinetykę suszenia fontannowo-mikrofalowego trawy cytrynowej, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 588/2017.
Mam suszoną i nie bardzo wiem, gdzie ją używać, jakaś podpowiedź?