Aktualizacja: 25 kwietnia 2024
Tangelo (inaczej: tangerynka) to zimozielone drzewo owocowe osiągające wysokość do 9 m, którego korona rozpina się na szerokość 3 m. W warunkach naturalnych rośnie wyłącznie w rejonach o bardzo ciepłym klimacie, choć coraz więcej mieszkańców Polski decyduje się na uprawę tej rośliny ze względu na jej walory estetyczne. Wartościową częścią są owoce tangelo, charakteryzujące się niezwykle bogatym składem.
Spis treści
Tangelo – charakterystyka
Tangelo stanowi mieszankę mandarynki i grejpfruta. Swoim wyglądem mocno przypomina te owoce, także podobnie smakuje. Owoce są bardzo słodkie, soczyste, wyraziste, otoczone mięsistą, pomarańczową skórką. Nie zawierają w sobie pestek lub mają ich niewielką liczbę, podobnie jak ma to miejsce przy mandarynkach. Co ciekawe, mogą przybierać różny kształt – choć najczęściej są okrągłe, równie dobrze spotkać można te owalne czy dwustronnie spłaszczone. Wszystko zależy od odmiany tangelo, a wyróżnia się m.in. następujące:
- Orlando – słodkie, lekko kwaskowate;
- Seminole – słodkie i aromatyczne;
- Sampson – słodkie, lekko gorzkie.
Warto zaznaczyć, że owoce tangelo wyróżniają się ogromną zawartością składników odżywczych, w największych ilościach są to:
Pozostałymi składnikami są m.in.:
- flawonoidy;
- błonnik pokarmowy;
- karotenoidy;
- luteina;
- likopen.
Aż 50% miąższu owoców stanowi woda, owoce te bardzo dobrze gaszą więc pragnienie i nawadniają organizm. Tangelo jest całkowicie pozbawione tłuszczów.
Tangelo – uprawa
Drzewa tangelo najlepiej rosną w ciepłym klimacie i przy dobrym nasłonecznieniu (przez co najmniej 8 godzin w ciągu doby). Preferowana gleba to gleba dobrze przepuszczalna, o pH w okolicach 6,0-7,5, a więc raczej obojętna lub zasadowa. Należy zadbać o systematyczne nawodnienie, jednak niezbyt mocne. To roślina, która idealnie nadaje się do podlewania kropelkowego. Odpowiednio pielęgnowana odwdzięczy się pięknymi, pachnącymi kwiatami, które przyciągają pszczoły.
Tangelo – właściwości zdrowotne
Owoce tangelo są bogate w wodę i składniki mineralne, przez co ich spożycie korzystnie wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Wprowadzenie do diety tego typu owoców jest wskazane zwłaszcza w przypadku osób, które mają problem z wypijaniem rekomendowanej ilości wody dziennie. Indeks glikemiczny produktu wynosi około 40, zatem można wprowadzić go do diety diabetyków (osób chorujących na cukrzycę), choć w umiarkowanych ilościach. Ze względu na znaczną zawartość witaminy C i antyoksydantów tangelo wzmacnia odporność, wpływa korzystnie na krążenie krwi, zmniejsza ryzyko chorób poprzez eliminację nadmiaru wolnych rodników tlenowych oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Należy zaznaczyć, że witamina C jest niezbędna do endogennej produkcji kolagenu – podstawowego białka skóry, kości, stawów, narządów wewnętrznych i niemal każdej innej struktury anatomicznej.
Z tangelo (owoców, kwiatów, liści) pozyskuje się cenny olejek eteryczny, który jednak wciąż nie jest tak popularny, jak powinien być. Wyróżnia się niezwykle orzeźwiającym zapachem, dzięki któremu pobudza, energetyzuje, dodaje energii i motywacji, przeciwdziała nadmiernej senności w ciągu dnia. Dodatkowo poprawia odporność i uspokaja. Wykorzystuje się go w szeroko pojętej aromaterapii. Olejek eteryczny bogaty jest w składniki takie jak α-Pinen, mircen, limonen, y-Terpinen, naringenina, cytronelal, linalol, geraniol, tymol.
Tangelo – jak jeść?
Tangelo bardzo dobrze smakuje na surowo, jako słodka przekąska w ciągu dnia. Owoce spożywa się po zdjęciu grubej skórki. Można dodać je także do sałatek, deserów, lodów, galaretek, a nawet niektórych rodzajów wypieków. Coraz chętniej przyrządza się z nich przetwory, np. dżemy, konfitury, soki i nalewki. W wykwintnych restauracjach tangelo bywa dodawane do mięs, jako składnik podkreślający smak i nadający daniu słodkiej, kwaskowatej nuty.
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Fresh Mandarin, Tangelo and Tangor (Citrus reticulata, Citrus reticulata × Citrus paradisi and Citrus reticulata × Citrus sinensis) for Human Consumption, April 2022.
- Spizzirri U., Restuccia D., Puoci F., Curcio M., Picci N., Antioxidant activity and phenolic content of mapo tangelo, Ital. J. Food Sci, 25/2013.
Zostaw komentarz