Aktualizacja: 16 maja 2022
Śliwka, zarówno świeża jak i suszona, dostarcza naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na swój bogaty skład wspomaga układ pokarmowy, układ nerwowy, zapobiega rozwojowi osteoporozy oraz reguluje ciśnienie krwi. Jakie inne właściwości wykazują te smaczne, sezonowe owoce? Oto nasze wskazówki.
Warto wiedzieć, że już w XIX wieku śliwkom przypisywano właściwości lecznicze. Twierdzono wówczas, że owoce te posiadają działanie przeciwbólowe. Dlatego często używano przekrojonej w pół śliwki, którą posypywano pieprzem i przykładano na bolącego zęba. Ból znikał natychmiastowo.
Owoce te są kopalnią witamin. Zawierają między innymi: witaminę A, C, E, B6 i K. Ponadto stanowią źródło polifenoli oraz minerałów tj. potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz błonnik.
Spis treści
Śliwka – właściwości zdrowotne
Wzmacnia kości
Śliwka jedzona nawet w niedużych ilościach (około 10 sztuk dziennie) pozytywnie wpływa na gęstość kości, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka złamań oraz osteoporozy. Okazuje się, że śliwki posiadają zdolność tłumienia procesu resorpcji kości. Należy zaznaczyć, że jest to naturalny proces, który potrzebny jest do odnowy tkanki kostnej. Jednak zbyt nasilony może prowadzić do osteoporozy.
Wzmacnia układ krążenia
Śliwka stanowi doskonałe źródło miedzi, która dostarczana w odpowiednich dawkach działa osłaniająco na serce oraz zapobiega chorobom układu krążenia. Służy również dobrej pamięci, koncentracji oraz wzmacnia odporność organizmu. Należy zaznaczyć, że miedź w dużych ilościach jest związkiem toksycznym. Z tego powodu może uszkadzać wątrobę i nerki. Z kolei jej niedobór może spowodować niedokrwistość, wypadanie włosów oraz zwiększyć poziom cholesterolu. Korzystny wpływ śliwek na układ krążenia wynika z obecności w nich polifenoli, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Ponadto obniżają ciśnienie krwi oraz zapewniają właściwą kondycję ścian naczyń krwionośnych.
Działa antyoksydacyjnie
Obecne w śliwkach witaminy oraz minerały działają silnie antyoksydacyjnie. Zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworów. Ponadto przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się skóry w związku z tym owoce te wpływają korzystnie również na nasz wygląd zewnętrzny. Zawartość witaminy C podnosi odporność skóry oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich pękaniu i tworzeniu się tzw. pajączków.
Usprawniają układ trawienny
Ze względu na zawartość błonnika śliwki zalecane są osobom posiadającym problemy z układem pokarmowym. A dokładnie rzecz biorąc z uciążliwymi zaparciami. Błonnik zawarty w śliwkach pobudza jelita do pracy, jednocześnie wspomagając usuwanie zalegających toksyn i produktów przemiany materii z organizmu.
Zastosowanie śliwek
Śliwka to owoc, który najczęściej wybierany jest do produkcji różnego rodzaju przetworów (dżemów, przecierów, powideł, kompotów czy nalewek). Ponadto śliwki można również poddawać procesom marynowania. Z kolei suszone śliwki bardzo dobrze komponują się w daniach na bazie mięsa czerwonego lub drobiu.
Śliwka i jej odmiany
Należy zaznaczyć, że na świecie występuje ponad 6000 odmian śliwy. Wszystkie są krzyżówkami dzikich śliw. Owoce tych drzew tak zafascynowały ogrodników Bliskiego Wschodu, że udało się wygenerować z nich odmiany jadalne. W rezultacie ich owoce stały się większe, słodsze i smaczniejsze. W takiej postaci trafiły na europejskie stoły. Z Półwyspu Apenińskiego szybko rozprzestrzeniły się na cały kontynent.
Ze względu na kształt owoców oraz ich wielkość śliwki dzielą się na mirabelki, renklody, węgierki, śliwki okrągłe, jajowate i owalne. Inny ich rodzaj to odmiany deserowe, idealnie nadające się na przetwory.
Do deserowych zaliczają się renklody:
- althana
- zielona
- ulena
Węgierki to kolejna grupa:
- włoska
- zwykła
oraz inne odmiany jak:
- herman
- brzoskwiniowa
- królowa Wiktoria
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz