Maliny to owoce, które pięknie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują. Szczególnie doceniane są przez specjalistów od dietetyki oraz zielarzy, ponieważ stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych. Należy zaznaczyć, że maliny doskonale odnalazły się w kuchni, zwłaszcza w przygotowywaniu letnich deserów. Jakie właściwości wykazują te pyszne owoce? Poznajmy wpływ malin na zdrowie człowieka.
Maliny to przede wszystkim owoce sezonowe w związku z tym nie należą do tanich. Występują w krajach niemalże całej Europy, ale również dużej części Azji. Należy zaznaczyć, że owoce te do dnia dzisiejszego spełniają ważną rolę w medycynie naturalnej, przede wszystkim jako środek napotny oraz regulujący gospodarkę wodną organizmu.
Spis treści
Jak maliny wpływają na nasze zdrowie?
Maliny to przede wszystkim źródło kwasów organicznych (cytrynowego, jabłkowego, salicylowego), pektyn, cukrów, związków śluzowych, błonnika oraz olejków eterycznych. Ponadto w ich składzie znaleźć można witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, a także związki mineralne jak potas, magnez, wapń oraz żelazo. Z kolei liście malin stanowią źródło flawonoidów, garbników i związków żywicowych.
Maliny to świetny owoc w diecie tych, którzy chcą pozbyć się nadmiernych kilogramów. Mimo że należą do owoców słodkich to nie dostarczają tak wielu kalorii. Błonnik obecny w malinach pęcznieje w żołądku powodując uczucie pełności i sytości na długi czas. Owoce te również doskonale sprawdzają się w walce z przeziębieniem oraz innymi tego rodzaju infekcjami dzięki swoim właściwościom napotnym i rozgrzewającym.
Witamina C w nich zawarta podnosi odporność organizmu, skraca czas trwania choroby, a także korzystnie oddziałuje na naczynia krwionośne. Wzmacnia ich ściany zapobiegając pękaniu i tworzeniu się tzw. pajączków. Dzięki obecności witaminy C korzystnie wpływają na wygląd skóry. Związek ten wykazuje bowiem działanie rozjaśniające, ujędrniające oraz zapobiega infekcjom naskórka.
Owoce malin charakteryzują się również działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Przygotowany z nich napar wykorzystuje się w zapaleniu gardła, krtani, a także nadżerek w jamie ustnej.
Maliny wykazują pozytywnie działanie na narządy wewnętrzne w tym m.in. na wątrobę. Działają bowiem żółciopędnie oraz ułatwiają procesy trawienne. Oprócz tego owoce te charakteryzują się właściwościami moczopędnymi, co pomocne jest u kobiet tuż przed miesiączką, ponieważ wspomagają walkę z obrzękami.
Należy zaznaczyć, że maliny bez problemu mogą spożywać kobiety w ciąży jak i matki karmiące. Oznacza to, że owoce są w pełni bezpieczne zarówno dla mam jak i ich dzieci. Należy jednak pamiętać o dokładnym ich umyciu tuż przed spożyciem.
Kto powinien unikać spożywania malin?
Maliny to owoce, które mogą zaszkodzić zdrowiu w minimalnym procencie. Podobnie jak inne owoce, stanowią one źródło cukrów, w związku z tym osoby chore na cukrzycę powinny spożywać je w ograniczonych ilościach.
Maliny w kuchni
Maliny w kuchni znalazły szerokie zastosowanie. Stanowią składnik letnich koktajli owocowych, a także wypieków w postaci tart, maffinek czy tradycyjnych ciast owocowych. Są także częstym składnikiem lodów (sorbetów), a także dodatków do nich pod postacią słodkich sosów.
Z malin wykonuje się również przetwory na zimę pod postacią soków, dżemów czy konfitur, latem natomiast dużą popularnością cieszy się kompot malinowy.
Zobacz również: Olej z pestek malin
Kupowanie i przechowywanie malin
Należy zaznaczyć, że maliny są owocami delikatnymi, szybko puszczają sok oraz łatwo dochodzi do nich pleśń. Bezpośrednio przed spożyciem należy owoce umyć pod lekkim strumieniem wody, a następnie delikatnie osuszyć papierem.
Maliny należy przechowywać nie myte w suchym oraz chłodnym miejscu. W celu uniknięcia szybkiego zepsucia się malin należy unikać owoców wilgotnych oraz zbyt ciasno zapakowanych.
Podsumowanie
Ze względu na to, że maliny to owoce sezonowe warto korzystać z regularnego ich spożywania w czasie letnim. Jak się okazuje wpływają one korzystnie nie tylko na nasze zdrowie, ale również na wygląd zewnętrzny. Warto również zaopatrzyć się w większą ilość owoców i wykonać z nich przetwory na zimę w formie dżemów, soków czy nalewek.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Maliny mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. W ogrodzie mam kilka krzaków. Najlepsze są takie cieplutkie ? zbierane z krzaka.
Uwiebiam maliny. Chciałabym upiększyć tymi krzakami ogród. Owoce zbierać i mrozić by moc się nimi delektować cały rok 🙂
Uwielbiam! Moja teściowa ma w ogródku pełno! A smak?? Bezcenny! Soki, jogurty, placki, przekąska… W kuchni wykorzystywane są intensywnie. ?