Aktualizacja: 29 lutego 2024
Kumkwat to egzotyczny owoc pozyskiwany z niewielkiego drzewa rosnącego naturalnie zwłaszcza na terenach Chin i Japonii. Znany jest przede wszystkim z bardzo dużej zawartości beta-karotenu, choć w jego składzie wyróżnić można także wiele innych cennych związków odżywczych i biologicznie aktywnych. Kumkwaty zalicza się do grona cytrusów. Mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak, przypominający smak pomarańczy.
Kumkwat – co to jest?
Nazwa „kumkwat” odnosi się zarówno do drzewa, jak i do jego owoców. W pierwszym przypadku chodzi o niewielkie drzewka z rodziny rurowatych, których ojczyzną są południowe tereny Chin, choć współcześnie powszechnie znaleźć je można w całych Chinach i Japonii, a nawet w USA czy niektórych krajach Europy. W rzeczywistości wymienia się aż z 6 gatunków kumkwatów, jednak to właśnie 2 spośród nich pozwalają cieszyć się smacznymi owocami: kumkwat japoński oraz kumkwat perłowy.
Kumkwaty można uprawiać również w doniczce. Wymagają jednak starannie przygotowanych warunków: słonecznego stanowiska zabezpieczonego przed przeciągami, przepuszczalnego i lekko kwaśnego podłoża oraz systematycznego podlewania, które sprawi, że gleba będzie stale wilgotna. Dodatkowo musi być ona bogata w próchnicę, a w pielęgnacji nie można zapominać o zraszaniu liści, jednak nigdy w pełnym słońcu. Kumkwaty mogą być uprawiane jak modne drzewka bonsai, jednak wymagają ciągłego przycinania, ponieważ rosną bardzo szybko.
Najbardziej znane są ze swoich owoców, które również noszą nazwę kumkwaty. Wyróżniają się one intensywnym i przyjemnym zapachem oraz smakiem podobnym do pomarańczy. Owoce są jednak znacznie drobniejsze, przypominające bardziej pomidorki koktajlowe.
Kumkwat – skład
Owoce kumkwatu znane są przede wszystkim z bardzo dużej zawartości beta-karotenu. Już 100 g owoców zawiera aż 155 mg tego związku. Dla porównania, 100 g marchewki surowej zawiera około 10 mg beta-karotenu. Pozostałymi ważnymi składnikami kumkwatu są:
- witamina C;
- witamina E;
- witamina A;
- witaminy z grupy B, zwłaszcza witamina B1, witamina B2, witamina B3 oraz witamina B6;
- błonnik pokarmowy;
- węglowodany;
- składniki mineralne, zwłaszcza potas, wapń, miedź.
Uważa się, że spożycie 100 g owoców jest w stanie pokryć zapotrzebowanie organizmu w 55% na witaminę C.
Zobacz również: Jaka witamina C jest najlepsza?
Kumkwat – właściwości zdrowotne
Ze względu na dużą zawartość witamin przeciwutleniających oraz karotenoidów, kumkwaty przede wszystkim detoksykują organizm, dodają energii, usuwają nadmiar wolnych rodników tlenowych i tym samym przyczyniają się do zmniejszania ryzyka chorób cywilizacyjnych. Mieszkańców Chin i Japonii uznaje się za jedną z najzdrowszych populacji, po części właśnie ze względu na przestrzeganą przez nich dietę. Systematycznie spożywane kumkwaty mogą poprawiać odporność, przeciwdziałać bezsenności i przewlekłemu zmęczeniu, a także obniżać poziom cholesterolu LDL. Są zalecane diabetykom, ponieważ mają niski indeks glikemiczny (około 40). Udowodniono także, że wpływają pozytywnie na kondycję skóry oraz prawidłowe widzenie – mogą chronić przed jaskrą i zaćmą. W Polsce nie są jednak spożywane w takich ilościach, które pozwoliłyby uzyskać taki efekt prozdrowotny. Mimo tego coraz częściej można spotkać kumkwaty w większych hipermarketach, w szczególności na jesień.
Warto zaznaczyć, że owoce kumkwatów są bezpieczne także dla kobiet ciężarnych, które mogą przez ich spożycie efektywnie uzupełniać niedobory w diecie. Oczywiście jedynie w sytuacjach, gdy nie zmagają się z uczuleniem na cytrusy.
Kumkwat – jak jeść?
Owoce te mogą być spożywane na surowo razem ze skórką (w przeciwieństwie do pomarańczy i wielu innych cytrusów, ma bardzo delikatną skórkę), choć coraz chętniej wykorzystuje się je do podkreślania smaku wieku dań, które mogą wiele zyskać na takim dodatku. Najczęściej kumkwaty wzbogacają sałatki, smoothies, surówki i desery (np. wypieki), jednak warto spróbować je także jako element mięs pieczystych i duszonych. W Chinach i Japonii przyrządza się z nich przetwory, np. dżemy, soki i marmolady.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Jaliliantabar F., Lorestani A., Gholami R., Physical properties of kumquat fruit, Int. Agrophys., 27/2013.
- Bohdziewicz J., Czachor G., Changes of mechanical properties of kumquat (Citrus japonica Thunb.) and cape gooseberry (Physalis peruviana L.) fruits during storage, Agricultural Engineering, 20/2016.
- Pérez S., Profile Physical and Phenolic-Chemical of Kumquat Influenced by the Environment Analyzed in Fresh, Journal of Ecological Engineering, 23/2022.
Zostaw komentarz