Camu camu (łac. Myrciaria dubia) to niewielkich rozmiarów drzewko pochodzące z amazońskich lasów deszczowych. W warunkach naturalnych największe skupiska znaleźć można w Brazylii. Roślina owocuje pysznymi i niezwykle zdrowymi jagodami, znanymi głównie ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.
Spis treści
Camu camu – charakterystyka
Camu camu to niewielkie drzewo osiągające wysokość maksymalnie do 3 metrów. Naturalnie rośnie na terenach Brazylii i Peru, głównie w amazońskich lasach deszczowych. Owoce przypominają swoim wyglądem niewielkie śliwki i osiągają średnicę do 3 cm. Mają dość charakterystyczny, łagodny zapach, jednak wysoka zawartość kwasu askorbinowego i kwasu cytrynowego sprawiają, że nie nadają się one do bezpośredniego spożycia. Wymagają odpowiedniej obróbki. Miąższ camu camu jest delikatnie żółtawy, lecz skórka przybiera intensywny kolor ciemnoczerwony lub purpurowoczarny, głównie ze względu na wysokie stężenie antocyjanów.
Jagody camu camu – właściwości zdrowotne
Camu-camu słyną z ponadprzeciętnej, bardzo wysokiej zawartości witaminy C. Mieści się ona w granicach 9-50 g/kg masy świeżego owocu. Jest to ilość nawet 50-krotnie wyższa niż w przypadku cytryn i pomarańczy, powszechnie uznawanych za bardzo dobre źródło witaminy C. Dzięki temu wzmacniają odporność, regulują procesy związane z krzepnięciem krwi i gojeniem się tkanek, a także działają antyoksydacyjnie, zmniejszając nadmiar wolnych rodników tlenowych w organizmie. Owoce te słyną również z wysokiej zawartości składników mineralnych i aminokwasów, które regulują gospodarkę wodno-elektrolitową, wspierają tworzenie się białek w organizmie (a więc np. budowanie masy mięśniowej) oraz pomagają w absorpcji witaminy C.
Miąższ camu-camu zawiera ważne przeciwutleniacze i flawonoidy – w tym ponad 30 związków fenolowych. Dzięki temu systematyczne spożywanie owoców lub suplementacja ich spowalnia procesy starzenia oraz dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy. Innym cenionym składnikiem są karotenoidy, spośród których aż do 55% stanowi luteina. Luteina znana jest ze swoich właściwości przeciwutleniających i wzmacniających. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, zmian nowotworowych oraz zaćmy, jak również związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej.
Camu camu znajdują szerokie zastosowanie w medycynie alternatywnej już od wielu lat. Są wykorzystywane wspomagająco w leczeniu astmy oskrzelowej, przeziębienia, obrzęków, zapalenia wątroby oraz choroby zwyrodnieniowej stawów. Wspierają ochronę struktur mózgowia i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera.
Camu camu – zastosowanie jagód
Camu camu są wykorzystywane między innymi do produkcji soków oraz zagęszczonej pulpy. Zebrane owoce mrozi się i nawet jeśli zawartość składników w efekcie tego procesu maleje średnio o połowę, to wciąż pod względem ich zawartości camu camu mają wyraźną przewagę nad innymi owocami. Camu camu służy również do wzbogacania produktów (takich jak np. soki owocowe, nektary, dżemy, lody, jogurty i napoje izotoniczne) o witaminę C. W niektórych krajach są z nich przygotowywane suplementy diety, np. w formie tabletek czy proszku do mieszania z wodą, jednak w Polsce ich popularność wciąż nie jest tak wysoka.
Camu camu – przeciwwskazania
Camu camu nie powinny być spożywane w następujących przypadkach:
- ciąża i okres karmienia piersią;
- nadwrażliwość na camu camu lub inne owoce egzotyczne;
- kamica nerkowa;
- zaburzenia metabolizmu żelaza;
- chemioterapia i radioterapia;
- nadwrażliwość na witaminę C;
- stosowanie leków przeciwzakrzepowych, estrogenów lub niektórych leków przeciwwirusowych (należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym).
Jagody camu camu są jednymi z najzdrowszych owoców egzotycznych, nie bez powodu zalicza się je więc do grona superfoods. Aby ich spożycie było bezpieczne, należy jednak stosować się do zaleceń.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii 2/2012.
- Garcia J., Marin-Loaiza J., Osorio C., Camu Camu (Myrciaria dubia (Kunth) McVaugh): An Amazonian Fruit with Biofunctional Properties-A Review, ACS Omega 2023, 8, 5169-5183.
Zostaw komentarz