Aktualizacja: 11 marca 2022
Kurkuma zwana jest czasami terapią przeciwko Alzheimerowi. To popularna przyprawa krajów wschodnich i podstawowy składnik mieszanki przypraw o nazwie Curry. Od dawna jest przedmiotem wielu badań, zwłaszcza w kierunku prewencji nowotworów i demencji. Omawiana przyprawa zawdzięcza swoje szczególne właściwości kurkuminie, czyli żółtemu barwnikowi o wszechstronnym działaniu.
Spis treści
Kurkuma przeciwko Alzheimerowi
Kurkuma może być skuteczną bronią przeciwko chorobie Alzheimera: zapobiega on odkładaniu się w mózgu osadu z białka, może także rozpuszczać istniejące już zmagazynowane tam białko. Wykazali to amerykańscy naukowcy, którzy przeprowadzali laboratoryjne badania na genetycznie zmodyfikowanych myszach. Wystarczą małe ilości tej substancji, aby wywołać pożądany efekt, donosi Gregory Cole z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles i jego koledzy w fachowej gazecie „Journal of Biological Chemistry”.
Kurkuma dodatkowo wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli likwiduje nadmiar wolnych rodników tlenowych w ustroju. Aby funkcjonować prawidłowo niezbędne
jest utrzymanie stanu równowagi pomiędzy szybkością wytwarzania reaktywnych form tlenu, a zdolnością mechanizmów antyoksydacyjnych do ich usuwania. Stan przewlekłego stresu oksydacyjnego może być odpowiedzialny za rozwój niektórych chorób neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona). W związku z tym, regularne spożycie kurkumy może przyczyniać się do prewencji tych chorób.
Właściwości kurkumy
Już od wielu tysięcy lat kurkuma wykorzystywana jest w tradycyjnej indyjskiej medycynie jako lek na wiele schorzeń. W ostatnich czasach także w kręgach zachodniej medycyny rośnie zainteresowanie tą substancją, głównie dzięki jej właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Wiele badań naukowych na zwierzętach dało obiecujące wyniki w próbach zastosowania kurkumy w walce z rakiem, chorobami układu krążenia i wieku starczego. Dostarczono poza tym dowodów na to, iż substancja może spowalniać proces demencji występujący u chorych na Alzheimera. Wskazują na to także badania, według których w Indiach, kraju pochodzenia Curry, odnotowano znacznie mniej przypadków zachorowania na Alzheimera niż w krajach wysoko rozwiniętych.
Najwidoczniej Kurkuma nie zwalcza jedynie symptomów demencji, ale sięga też do początków procesu uszkadzania mózgu, dowiedli Cole i jego współpracownicy. Według obiegowej opinii u chorych na Alzheimera tworzą się skrzepy proteiny o nazwie beta-Amyloid, które odkładają się w zewnętrznej korze mózgowej. Taki osad wywołuje cały rząd reakcji, które w konsekwencji prowadzą do obumarcia komórek mózgowych. Naukowcy zdołali dowieść, że kurkuma blokuje tworzenie skrzepów białka, poprzez przypinanie się do pojedynczych cząsteczek beta-Amyloidu i uniemożliwianie im gromadzenia się. Poza tym napędza rozkład istniejącego już osadu.
Kurkuma przeciwko Alzheimerowi – podsumowanie
Dzięki swojej chemicznej strukturze, kurkuma może nawet obejść tak zwaną zaporę, która kontroluje transport substancji z krwiobiegu do mózgu. Dawka wywołująca pożądane efekty jest, według naukowców, tak niewielka, że może ona być przyjmowana z pożywieniem. Barwnik jest dzięki temu idealnym lekiem. Badanie kliniczne, które ma zobrazować skuteczność kurkumy w walce z schorzeniami u ludzi, jest już zaplanowane.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Szczepański M., Grzanka A., Chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe właściwości kurkuminy, Journal of Oncology, 59/2009.
- Wierońska J., Kurkuma – roślinne panaceum, Wszechświat, 4/2017.
- Przybylska S., Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2/2015.
- Malec M., Właściwości przeciwnowotworowe kurkuminy, Farmacja Polska, 8/2019.
Zostaw komentarz