Aktualizacja: 11 marca 2022
Orzechy pekan to owoce orzesznika jadalnego – drzewa z rodziny orzechowatych. Pod względem botanicznym nie są orzechami, choć są spokrewnione z orzechami włoskimi. Ich głównym miejscem uprawy są Stany Zjednoczone. Orzechy pekan charakteryzują się bogatym składem i nietypowym smakiem. Smak przypomina orzechy włoskie, choć jest bardziej maślany.
Spis treści
Skład orzechów pekan
Orzechy pekan są dobrym źródłem:
- witamin – B1, B6, kwasu pantotenowego;
- minerałów – miedzi, cynku, manganu, magnezu, potasu, żelaza;
- błonnika pokarmowego;
- białka;
- fitosteroli;
- niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – cechują się przewagą omega 6 nad omega 3, jak niemal wszystkie rodzaje orzechów.
Tego rodzaju orzechy te posiadają również pewne ilości witaminy C, witaminy E, kwasu foliowego, sodu i selenu. To jedne z najbardziej kalorycznych orzechów. Wykazano, że 100 g tego produktu posiada aż 690 kcal. Dla porównania, orzechy nerkowca mają około 550 kcal w takiej samej ilości produktu. Dietetycy twierdzą, że spożycie zaledwie kilku takich orzechów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na cynk i witaminę B1.
Właściwości orzechów pekan
Orzechy pekan charakteryzują się bardzo dużą zawartością składników przeciwutleniających. Dzięki temu skutecznie obniżają stres oksydacyjny i pośrednio chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Przykładem takich chorób są między innymi: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, choroby neurodegeneracyjne czy otyłość.
Omawiane orzechy wpływają korzystnie na układ pokarmowy, głównie ze względu na zawartość błonnika pokarmowego. Ich spożycie wspiera trawienie i prawidłową perystaltykę jelit. Orzechy pekan wspierają również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (NNKT odpowiadają m.in. za przewodnictwo nerwowe, pamięć i koncentrację) oraz kondycję skóry (głównie dzięki zawartości witaminy E, cynku i antyoksydantów).
Należy jednak pamiętać, że orzechy pekan są wysokokaloryczne. Spożywanie ich w nadmiarze może zaszkodzić, wpływając negatywnie na gospodarkę lipidową organizmu. Częste spożywanie tłustych przekąsek jest również pierwszym krokiem do nadwagi i otyłości. We wszystkim należy zachować umiar. W zupełności wystarczy spożycie kilku sztuk dziennie.
Jak spożywać orzechy pekan?
Orzechy pekan są dobre jako przekąska, bez żadnych dodatków. Można zjeść kilka sztuk między śniadaniem a obiadem lub między obiadem a kolacją. Stanowią jednak również świetny dodatek do sałatek (wówczas warto je połamać / pokruszyć) i lodów. Pojawia się coraz więcej przepisów na pyszne, domowe ciasta i ciastka na bazie orzechów pekan.
Orzechy coraz częściej stają się oryginalnym, intrygującym dodatkiem do potraw wytrawnych, a nie tylko do słodkich. Orzechy pekan po zmieleniu mogą urozmaicić pesto, które zostanie następnie podane do pieczonego czy wędzonego łososia. Może stanowić dodatek do sosów pieczeniowych. Wykorzystanie orzechów w kuchni jest współcześnie niezwykle obszerne i zależy od wyobraźni kucharza.
Przeciwwskazania
Okazuje się, że nie każdy może sięgać po taką przekąskę. Orzechy pekan nie są zalecane osobom wykazującym nadwrażliwość na orzechy, ponieważ mogą powodować reakcje alergiczne. W przypadku alergików po spożyciu pekan pojawiają się nudności, wymioty, obrzęk gardła i zawroty głowy. Może dojść do poważnej reakcji anafilaktycznej.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Stróżyk A., Pachocka L., Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2016.
- Zdrojewicz Z., Starostecka E., Królikowska N., Kuźnicki P., Wpływ składników zawartych w orzechach na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna, 3/2015.
- Wiktorowski G., Orzechy jako środki lecznicze w dietetyce i terapii Johna Harveya Kellogga, Lek roślinny, tom 4, Wrocław 2015.
Zostaw komentarz