Orzechy kokosowe to popularne na całym świecie nasiona palmy kokosowej, która naturalnie rośnie na terenach tropikalnych, w regionie Pacyfiku. Nazywana jest drzewem życia, a kokosy znajdują wszechstronne zastosowanie zarówno w gastronomii, jak i kosmetyce i wielu innych dziedzinach życia.
Orzechy kokosowe – charakterystyka
Orzechy kokosowe są niezmiernie zdrowymi nasionami palmy kokosowej. Jeśli są dojrzałe, charakteryzują się brązową, owłosioną skórką, jednak wcześniej powleka je mięsista, zielona i gruba powłoka. Wewnątrz orzecha znaleźć można biały, tłusty miąższ, z którego pozyskuje się znane na całym świecie wiórki kokosowe, a pozostałą przestrzeń orzecha wypełnia mleczko kokosowe, nazywane również wodą kokosową. Orzechy kokosa można spożywać na surowo. Także znajdująca się w nich woda nadaje się do bezpośredniego spożycia. Świeży owoc można rozpoznać z łatwością po wyraźnym odgłosie przelewania się wody kokosowej podczas potrząsania.
Palma kokosowa preferuje ciepłe i nasłonecznione stanowiska, o temperaturze około 27 stopni, bez znacznych różnic temperatur w ciągu dnia i nocy. Potrzebuje jednocześnie sporo deszczu, nawet od 1250 do 2500 mm. Eksperci mówią o rozciągającym się wokół kuli ziemskiej „pasie kokosowym” – to obszar, w którym spotkać można palmy w naturalnym środowisku. W tych szerokościach geograficznych drzewa te rosną nawet do 30 metrów wysokości na plażach oraz przy rzekach, jednak maksymalnie do 150 km w głąb lądu.
Orzechy kokosowe – surowce
Z orzechów kokosowych pozyskać można wiele surowców, które cieszą się popularnością na całym świecie. Podstawowymi są:
- wiórki kokosowe – starte, jadalne części owocu kokosowego. Wykorzystuje się je głównie w cukiernictwie lub piekarnictwie, choć równie dobrze z ich wykorzystaniem przyrządzić można domowe peelingi do skóry;
- olej kokosowy – biały tłuszcz o stałej, kremowej konsystencji i wyjątkowo wysokiej odporności na długotrwałą obróbkę cieplną. Nadaje się więc do smażenia, choć równie dobrze spożywać go można bez obróbki. Olej kokosowy może być nierafinowany (ma gładką konsystencję i przyjemny, kokosowy zapach) i rafinowany (tworzy na powierzchni wzór podobny do plastra miodu i nie ma zapachu). Niestety rafinacja pozbawia olej kokosowy większości cennych składników;
- woda kokosowa – płyn bogaty w elektrolity, znajdujący się we wnętrzu orzecha kokosowego. Stanowi bardzo dobry substytut napojów izotonicznych, można go podawać także dzieciom czy kobietom w ciąży;
- mleczko kokosowe – pozyskiwane z jadalnych części orzecha (białego miąższu) przetartego z wodą. To częsty składnik dań kuchni azjatyckiej;
- krem kokosowy – przyjmuje postać gęstej pasty i przygotowuje się go z miąższu orzechów kokosowych. Może przypominać gęstą śmietanę;
- cukier kokosowy – pozyskuje się go z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej;
- mąka kokosowa – o delikatnym, słodkim smaku i przyjemnym, kokosowym zapachu. Nie zawiera glutenu, cieszy się więc uniwersalnym zastosowaniem.
Jak widać, orzechy kokosowe wykorzystać można na wiele sposobów. Odwiedzając kraje, w których palmy kokosowe rosną w warunkach naturalnych, obowiązkowym punktem wycieczki jest spróbowanie wody kokosowej bezpośrednio z orzecha.
Smoothie kokosowe
Kokosy są orzechami, które z całą pewnością warto włączyć do swojej diety. Dostarczają mnóstwa cennych minerałów oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można z nich przyrządzać pyszne i pożywne smoothies, które (po schłodzeniu) będzie idealnym orzeźwiającym napojem na upalne dni. Wystarczy przygotować następujące składniki:
- laska selera naciowego;
- 2 dojrzałe banany;
- pół dojrzałej gruszki;
- kilka malin, borówek lub truskawek;
- pół szklanki wody kokosowej;
- łyżka naturalnego miodu;
- łyżka wiórek kokosowych.
Wszystkie składniki należy zblendować. Jeśli preferowane są napoje rzadsze, wystarczy dodać do niego odrobinę wody. Taki napój skutecznie uzupełni utratę elektrolitów, np. w letnie dni, przy chorobie, biegunkach oraz przy aktywności fizycznej.
Olej kokosowy jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje. Dodatkowo wykorzystuje się go w pielęgnacji ciała ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Jessa J., Hozyasz K., Wartość zdrowotna produktów kokosowych, Pediatria Polska, 90/2015.
- Iatroudakis M., Kokosowe terapie, Wydawnictwo Vital, Białystok 2018.
Zostaw komentarz