Kolagen do picia
Kolagen do picia

Orzechy arachidoweOrzechy arachidowe (inaczej orzechy ziemne), powszechnie nazywane również fistaszkami, cieszą się dużą popularnością, szczególnie ze względu na walory smakowe. Na uwagę zasługuje również ich skład, który bogaty jest w wysokiej jakości białko, będące świetną alternatywą dla białka zwierzęcego. Co jeszcze kryją w sobie orzechy arachidowe oraz dlaczego warto je jeść? Podpowiadamy.

Orzechy arachidowe to tak naprawdę nasiona roślin strączkowych, ale nazywa się je orzechami ze względu na podobne do nich właściwości odżywcze. Charakteryzują się wśród wszystkich dostępnych na rynku orzechów najwyższą zawartością białka. Ponadto orzechy arachidowe uznaje się  za naturalny afrodyzjak.

Warto wiedzieć, że orzechy arachidowe pochodzą z Ameryki Południowej, a dokładniej z Brazylii. Obecnie jednak uprawia się je m.in. w Indiach, Chinach, Nigerii, USA, Włoszech oraz we Francji. Nazwa orzechy ziemne wynika z faktu, że strąki, w których znajdują się nasiona, dojrzewają pod ziemią.

Orzechy arachidowe – co zawierają?

Orzechy arachidowe, spośród wszystkich orzechów, można uznać za najlepsze źródło białka. Ponadto posiadają dużą ilość witaminy B3 (niacyny) oraz tłuszczy jednonasyconych i wielonasyconych. Orzechy ziemne bogate są także w błonnik, związki mineralne (fosfor, wapń, żelazo, magnez, potas, sód i cynk) witaminę E, witaminę B1, witaminę B2 oraz kwas foliowy. Oprócz samych orzechów, cenna dla organizmu ludzkiego jest również ich brązowa powłoka. W jej składzie obecne są m.in.flawonoidy, polifenole, które neutralizują działanie wolnych rodników, jednocześnie spowalniając procesy starzenia się komórek organizmu.

Właściwości orzechów arachidowych

Dzięki obecności tak wielu składników odżywczych orzechy ziemne posiadają szeroki wpływ na nasze zdrowie. Związki mineralne, a szczególnie magnez oraz cynk, wykazują działanie łagodzące i kojące stres, a ich stała obecność w diecie może podnieść odporność całego układu nerwowego. Jako ciekawostkę można uznać, że kilka orzeszków ziemnych zjedzonych tuż przed snem ułatwia zasypianie.

Z kolei niacyna reguluje poziom cholesterolu we krwi. Oznacza to, że orzechy arachidowe w diecie mogą chronić organizm przed miażdżycą. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych natomiast zapobiega rozwojowi chorób serca oraz zawałom.

Orzechy ziemne to także źródło argininy, która wpływa na przyrost masy mięśniowej. Z tego powodu stanowią one element diety wielu kulturystów.

Ponadto orzechy arachidowe:

  • chronią przed rozwojem cukrzycy typu 2;
  • poprawiają pamięć i koncentrację;
  • zapobiegają osteoporozie;
  • zmniejszają bóle migrenowe.

Orzechy arachidowe w kuchni

Orzeszki ziemne można traktować jako zdrową, osobną przekąskę. Dodatkowo stosowane są do produkcji chałwy oraz masła orzechowego. Fistaszki występują również w przeróżnych wyrobach cukierniczych. Z orzechów arachidowych tłoczy się olej arachidowy, który wykorzystuje się w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym.

Fistaszki w szczególności polecane są kulturystom oraz wszystkim tym, którym zależy na zbudowaniu masy mięśniowej. Drugą grupę stanowią wegetarianie, których dieta wyklucza mięso jako główne źródło białka.

Orzechy arachidowe – jak kupować?

Najlepszym wyborem są orzechy kupowane w łupinach. Chronią one orzechy przed procesem jełczenia oraz utratą wartości odżywczych.

Fistaszki mogą wywoływać alergię pokarmową prowadząc nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Prażone orzeszki zdecydowanie łatwiej powodują alergię niż surowe. Dlatego też spożywania ich powinny unikać przede wszystkim kobiety będące w ciąży.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia:

  1. Stróżyk A., Pachocka L., Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2016.
  2. Wroniak M., Parzychowska J., Rękas A., Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 3/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami