Aktualizacja: 27 lutego 2023
Olej z ogórecznika to jeden z chętniej wybieranych olejów roślinnych, zarówno celem suplementacji, jak i wykorzystania zewnętrznego w kosmetologii. Jest bogaty w cenne kwasy tłuszczowe Omega-6, w związku z czym decydując się na jego suplementację nie należy zapominać o odpowiedniej podaży kwasów Omega-3, aby tym samym zadbać o rekomendowane proporcje. Olej pozyskuje się z nasion ogórecznika lekarskiego.
Spis treści
Olej z ogórecznika – skład
Produkt jest mieszaniną 25 frakcji trójglicerydów. Spośród innych olejów roślinnych wyróżnia go wysoka zawartość kwasu gamma-linolenowego (GLA), który w organizmie człowieka może przekształcać się do prostaglandyny E1. W oleju znajdziemy również sporo:
- magnezu;
- potasu;
- cynku;
- żelaza;
- witaminy A;
- witaminy C;
- witaminy E;
- flawonoidów, w tym kwercetyny;
- garbników;
- kwasów organicznych;
- saponin.
Najlepiej, aby olej był pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno. Wówczas zachowa jak najwięcej swoich cennych związków, co wpłynie na jego skuteczność i efektywność.
Olej z ogórecznika – właściwości zdrowotne
Właściwości oleju z ogórecznika wynikają przede wszystkim z zawartości kwasów tłuszczowych. GLA wpływa na metabolizm, powstawanie prostaglandyn i hormonów tkankowych, działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i przeciwzakrzepowo. Udowodniono, że jego regularne spożycie wpływa na wiele procesów fizjologicznych organizmu. Obserwuje się między innymi:
- wyrównanie ciśnienia tętniczego;
- przeciwdziałanie miażdżycy, nowotworom, chorobie Alzheimera i wielu innym, które wiążą się ze stresem oksydacyjnym, jako że oleje roślinne mogą zmniejszać poziom wolnych rodników tlenowych;
- działanie antyagregacyjne w stosunku do trombocytów;
- spowalnianie procesów starzenia się organizmu.
Dodatkowo spożycie oleju z ogórecznika może dostarczać do organizmu pewnych ilości witamin i minerałów, choć nie są to ilości pokrywające dzienne zapotrzebowanie.
Olej z ogórecznika w kuchni
Olej z ogórecznika posiada delikatny, lekko orzechowy smak oraz neutralny zapach. Najlepiej komponuje się ze świeżymi sałatkami i surówkami, choć równie dobrze smakuje z serami białymi i twarogami. Mniej popularnym zastosowaniem jest dodawanie odrobiny do kremowych zup lub dań zawierających kapustę, grzyby czy groch. Olej można suplementować, przyjmując 2,5 ml (pół łyżeczki) dziennie wraz z posiłkiem. Dostępny jest także w formie kapsułek.
Olej z ogórecznika w kosmetologii
Produkt bywa wykorzystywany celem pielęgnacji włosów i skóry. W przypadku włosów najlepiej sprawdza się przy włosach wysokoporowatych, które lubią duże cząsteczki nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można zastosować tradycyjne olejowanie lub po prostu dodać odrobinę do regularnie używanej maski. Maskę na włosy można przygotować samodzielnie, dokładnie mieszając:
- łyżeczkę oleju z ogórecznika;
- łyżeczkę odżywki emolientowej;
- łyżkę Spiruliny w proszku.
Włosy staną się gładkie, pełne blasku i nawilżone. Jednocześnie będą chronione przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.
Olej z ogórecznika nakładany na skórę, na większe partie celem ich oczyszczenia lub nawilżenia, ewentualnie punktowo na zmiany skórne, sprawia, że staje się ona elastyczna i jędrna. Pokrywa on skórę cienką warstwą ochronną, tym samym zapobiegając utracie wody, zmiękczając naskórek, a w stanach zapalnych – obniżając napięcie tkanek, a także zmniejszając świąd i suchość skóry.
Olej z ogórecznika – przeciwwskazania
Oleje roślinne zalicza się do produktów bezpiecznych i zlecanych. Wiele z nich można wprowadzać również do diety seniorów, pacjentów przewlekle chorych, kobiet ciężarnych czy małych dzieci. Mimo tego każdy olej posiada przeciwwskazania do spożycia, o czym należy wiedzieć przed jego zakupem. Przeciwwskazaniami do spożycia oleju z ogórecznika są:
- ciąża i okres karmienia piersią;
- zaburzenia krzepnięcia krwi;
- ciężkie i nieustabilizowane choroby wątroby;
- planowana operacja w ciągu najbliższych 2 tygodni.
W razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zagrodzki P., Starek A., Dietetyczne znaczenie olejów roślinnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 4/2012.
Zostaw komentarz