Kolagen do picia
Kolagen do picia

Olej z awokadoOlej z awokado to jeden z najcenniejszych roślinnych olejów, zwany również olejem 7 witamin w związku z ich wysoką zawartością. Tym właśnie wyróżnia się na tle innych olejów. Można go stosować zarówno w kosmetologii i pielęgnacji włosów, jak i w kuchni. Najlepiej sprawdza się olej tłoczony na zimno, który zawiera w składzie najwięcej cennych związków aktywnych.

Olej z awokado – skład

Jako że olej z awokado zwany jest olejem 7 witamin, warto wymienić je na samym początku:

Olej ten stanowi bogate źródło:

Najbardziej charakterystycznym składnikiem tego produktu jest jednak awokadyna. Aby mieć pewność, że wszystkie powyższe składniki znajdują się w produkcie, należy wybierać oleje tłoczone na zimno, przechowywane w ciemnych, szklanych buteleczkach.

Właściwości oleju z awokado

Olej z awokado wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie konsumenta:

Olej z awokado sprawdza się w pielęgnacji skóry. Zawiera wszelkie witaminy, które są kluczowe są zachowania jędrności, wytrzymałości i zdrowia skóry. Skwalen występuje naturalnie w łoju i posiada właściwości bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze. Dzięki temu natłuszcza skórę, a także może łagodzić objawy wielu schorzeń dermatologicznych. Z kolei awokadyna silnie regeneruje skórę, chroni ją przed uszkodzeniami i przyspiesza gojenie się uszkodzeń. Olej z awokado nadaje się do pielęgnacji każdej skóry, w szczególności jednak poleca się go posiadaczom skóry suchej, dojrzałej, skłonnej do egzemy i łuszczycy.

W przypadku pielęgnacji włosów nadaje się zwłaszcza do włosów wysokoporowatych i średnioporowatych. Tworzy na powierzchni pasm barierę ochronną, chroniącą przed nadmierną utratą wilgoci. To niezwykle istotne, gdyż rozchylone łuski z łatwością pozwalają przenikać wodzie w głąb struktury włosa, ale również sprzyjają jej wyparowywaniu. W efekcie włosy są nawilżone i gładkie. Dodatkowo olej z awokado sprawia, że włosy stają się lśniące i przestają się puszyć. Ich stylizacja jest więc łatwa i trwała.

Olej z awokado w kuchni

Na oleju z awokado tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać potraw ani ich smażyć. Produkt nie nadaje się do obróbki termicznej, podczas której traci cenne wartości. Świetnie sprawdzi się natomiast do wszelkich surówek i sałatek, można dodać jego odrobinę do dań jednogarnkowych, kapustnych i zawierających groch (już po nałożeniu na talerz). Jeśli zależy nam na świadomej suplementacji, można dodać trochę oleju z awokado do smoothies i koktajlów. Dobrze sprawdzi się do przekąsek, np. jako dressing do pomidorów i mozzarelli lub serów i mięs. Posiada delikatny, lekko owocowy smak i bogaty aromat.

Olej z awokado – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniami do spożywania awokado są:

  • uczulenie na awokado;
  • zaawansowane choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego;
  • przyjmowanie leków obniżających krzepliwość krwi.

Uczulenie jest przeciwwskazaniem bezwzględnym, jednak w pozostałych przypadkach przyjmowanie oleju z awokado należy skonsultować z lekarzem. Olej z awokado jest produktem bezpiecznym dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dla dzieci.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Rutkowska J., Antoniewska A., Baranowski D., Rasińska E., Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
  2. Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B., Rośliny kosmetyczne, Śląski Uniwersytet Medyczny, Katowice 2006.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami