Olej z awokado to jeden z najcenniejszych roślinnych olejów, zwany również olejem 7 witamin w związku z ich wysoką zawartością. Tym właśnie wyróżnia się na tle innych olejów. Można go stosować zarówno w kosmetologii i pielęgnacji włosów, jak i w kuchni. Najlepiej sprawdza się olej tłoczony na zimno, który zawiera w składzie najwięcej cennych związków aktywnych.
Spis treści
Olej z awokado – skład
Jako że olej z awokado zwany jest olejem 7 witamin, warto wymienić je na samym początku:
- witaminy z grupy B;
- witamina A;
- witamina E;
- witamina H (biotyna);
- witamina K;
- witamina PP (niacyna);
- witamina F (NNKT, które dawniej zwane były właśnie witaminą F).
Olej ten stanowi bogate źródło:
- cennych kwasów tłuszczowych, zarówno z rodziny Omega-3, jak i Omega-6;
- fosfolipidów (wchodzących w skład wszystkich błon komórkowych);
- skwalenu;
- składników mineralnych, w tym manganu, magnezu, fosforu, potasu, żelaza i cynku.
Najbardziej charakterystycznym składnikiem tego produktu jest jednak awokadyna. Aby mieć pewność, że wszystkie powyższe składniki znajdują się w produkcie, należy wybierać oleje tłoczone na zimno, przechowywane w ciemnych, szklanych buteleczkach.
Właściwości oleju z awokado
Olej z awokado wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie konsumenta:
- obniża poziom cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając ryzyko licznych chorób sercowo-naczyniowych, np. nadciśnienia tętniczego i miażdżycy;
- przyspiesza metabolizm, wspomagając odchudzanie;
- poprawia wzrok;
- zmniejsza stany zapalne skóry;
- wpływa pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci „od wewnątrz”;
- ma właściwości antykancerogenne, czyli zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów;
- likwiduje nadmiar wolnych rodników tlenowych i zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych;
- poprawia pamięć i koncentrację, wpływając na przekaźnictwo nerwowe;
- opóźnia procesy starzenia się tkanek.
Olej z awokado sprawdza się w pielęgnacji skóry. Zawiera wszelkie witaminy, które są kluczowe są zachowania jędrności, wytrzymałości i zdrowia skóry. Skwalen występuje naturalnie w łoju i posiada właściwości bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze. Dzięki temu natłuszcza skórę, a także może łagodzić objawy wielu schorzeń dermatologicznych. Z kolei awokadyna silnie regeneruje skórę, chroni ją przed uszkodzeniami i przyspiesza gojenie się uszkodzeń. Olej z awokado nadaje się do pielęgnacji każdej skóry, w szczególności jednak poleca się go posiadaczom skóry suchej, dojrzałej, skłonnej do egzemy i łuszczycy.
W przypadku pielęgnacji włosów nadaje się zwłaszcza do włosów wysokoporowatych i średnioporowatych. Tworzy na powierzchni pasm barierę ochronną, chroniącą przed nadmierną utratą wilgoci. To niezwykle istotne, gdyż rozchylone łuski z łatwością pozwalają przenikać wodzie w głąb struktury włosa, ale również sprzyjają jej wyparowywaniu. W efekcie włosy są nawilżone i gładkie. Dodatkowo olej z awokado sprawia, że włosy stają się lśniące i przestają się puszyć. Ich stylizacja jest więc łatwa i trwała.
Olej z awokado w kuchni
Na oleju z awokado tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać potraw ani ich smażyć. Produkt nie nadaje się do obróbki termicznej, podczas której traci cenne wartości. Świetnie sprawdzi się natomiast do wszelkich surówek i sałatek, można dodać jego odrobinę do dań jednogarnkowych, kapustnych i zawierających groch (już po nałożeniu na talerz). Jeśli zależy nam na świadomej suplementacji, można dodać trochę oleju z awokado do smoothies i koktajlów. Dobrze sprawdzi się do przekąsek, np. jako dressing do pomidorów i mozzarelli lub serów i mięs. Posiada delikatny, lekko owocowy smak i bogaty aromat.
Olej z awokado – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniami do spożywania awokado są:
- uczulenie na awokado;
- zaawansowane choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego;
- przyjmowanie leków obniżających krzepliwość krwi.
Uczulenie jest przeciwwskazaniem bezwzględnym, jednak w pozostałych przypadkach przyjmowanie oleju z awokado należy skonsultować z lekarzem. Olej z awokado jest produktem bezpiecznym dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dla dzieci.


Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Rutkowska J., Antoniewska A., Baranowski D., Rasińska E., Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
- Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B., Rośliny kosmetyczne, Śląski Uniwersytet Medyczny, Katowice 2006.
Zostaw komentarz