Olej winogronowy pozyskuje się z nasion winogron, dzięki czemu jest on bogaty przede wszystkim w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E. Produkt powszechnie wykorzystuje się w pielęgnacji skóry i włosów, a także w gastronomii. Najlepiej kupować olej tłoczony na zimno, dzięki czemu zawiera pełen pakiet cennych składników odżywczych.
Spis treści
Olej winogronowy – skład
W składzie oleju winogronowego znajdziemy przede wszystkim ogromną zawartość NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, tak ważnych dla utrzymania zdrowia. Szacuje się, że stanowią one nawet do 90% całego składu. Do 78% z tego przypada kwasowi linolowemu, zaś pozostała część, kwasowi oleinowemu. Pozostałe składniki:
- polifenole (do 8% całego składu), w tym barwniki antocyjanowe;
- węglowodany;
- witamina A;
- witamina C;
- lecytyna;
- witaminy z grupy B, zwłaszcza witamina B1 i witamina B2;
- witamina E;
- garbniki;
- pektyny.
Pestki winogron, z których tłoczy się olej, są bogate w antyoksydanty. Głównymi związkami polifenolowymi są katechiny (w tym epikatechina, gallokatechina), procyjanidyny oraz kwasy fenolowe (w tym kwas galusowy, kawowy, ferulowy, p-kumarynowy).
Olej winogronowy – właściwości zdrowotne
Omawiany olej wspiera układ sercowo-naczyniowy ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów i NNKT. Katechiny działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie. Stwierdzono, że zapobiegają m.in. utlenianiu cholesterolu LDL oraz hamują aktywację płytek krwi, chroniąc przed patologicznym tworzeniem się zakrzepów w świetle naczyń krwionośnych. Dieta bogata w te związki ogranicza rozprzestrzenianie się martwicy spowodowanej zawałem serca i przeciwdziała uszkodzeniom powodowanym niedokrwieniem.
Z kolei barwniki antocyjanowe oleju winogronowego działają przeciwnowotworowo, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów różnego rodzaju. Witamina E chroni lipidy błon i organelli komórkowych, zaś resweratrol obniża poziom wolnych rodników tlenowych, zmniejszając tym samym ryzyko chorób cywilizacyjnych.
W ostatnich latach udowodniono, że regularne spożywanie olejów roślinnych, w tym oleju z pestek winogron, chroni przed skutkami ubocznymi chemioterapii. Produkt wpływa również pozytywnie na przewodnictwo nerwowe, samopoczucie, urodę. Opóźnia procesy starzenia się i sprawia, że czujemy się pełni energii.
Olej z pestek winogron w pielęgnacji
Olej winogronowy świetnie sprawdza się w pielęgnacji włosów kręconych i wysokoporowatych. Wykazuje delikatne działanie natłuszczające, dzięki czemu dba o naturalny skręt włosów. Dodatkowo wygładza je i chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Najczęściej jednak poleca się go w pielęgnacji skóry, zwłaszcza dojrzałej i suchej. Wykazuje bowiem silne działanie nawilżające. Mimo natłuszczenia skóry nie pozostawia na niej nieprzyjemnego czy widocznego filmu, wchłania się bardzo szybko. Wzmacnia naczynka i naturalną barierę lipidową, regeneruje oraz zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek mimicznych. Ponadto poprawia jędrność i elastyczność skóry.
Olej winogronowy nadaje się także do pielęgnacji skóry wrażliwej, atopowej, delikatnej i problematycznej. Działa bowiem przeciwzapalnie i ma właściwości łagodzące. Może zmniejszać świąd i pieczenie. Produkt można stosować na wiele sposobów, punktowo, do olejowego mycia twarzy czy jako dodatek do domowych maseczek na twarz i ciało. Nierzadko stosuje się go również jako bazę do masażu całego ciała. Świetnie łączy się z olejem arganowym lub olejem kokosowym, które mają podobne działanie.
Olej winogronowy w kuchni
Produkt charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia, dochodzącą nawet do 230 stopni C. Nie nadaje się do smażenia, jednak można używać go do duszenia potraw i gotowania. Zaleca się spożywanie go na zimno, np. jako dodatek do sałatek, surówek, dań jednogarnkowych, zwłaszcza kapustnych i z grochem. Dobrze sprawdzi się w zupach typu krem. Olej winogronowy nie ma własnego, typowego smaku, dlatego nie zmienia smaku potrawy, do której jest dodawany. Czyni go to niezwykle uniwersalnym dodatkiem.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Stec M., Kurzeja E., Mazurek I., Pawłowska-Góral K., Zmiany wartości odżywczej oleju z pestek winogron pod wpływem świeżego ziela tymianku, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2012.
- Satora A., Francik R., Kondratowicz-Pietruszka E., Gąstoł M., Krośniak M., Wydajność i skład oleju pozyskanego z pestek winogron, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2015.
- Kołodziejczyk J., Olas B., Pestki winogron jako cenne źródło związków chroniących układ krążenia, Postępy Fitoterapii, 1/2011.
Zostaw komentarz