Aktualizacja: 6 sierpnia 2023
Olej musztardowy pozyskiwany jest z nasion gorczycy. Choć na terenach krajów wschodnich wielu kucharzy nie wyobraża sobie gotowania bez jego dodatku, w Polsce produkt wykorzystuje się głównie do pielęgnacji skóry i włosów. Wyróżnia się wysokim stężeniem składników, zwłaszcza z grona niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Spis treści
Olej musztardowy – skład
W składzie oleju musztardowego znajdziemy między innymi:
- witaminy z grupy B;
- witaminę C;
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, zwłaszcza witaminę E, witamina K i witamina A (w formie retinolu);
- składniki mineralne – żelazo, wapń, cynk, selen, fosfor, magnez;
- flawonoidy;
- kwas erukowy;
- cenne kwasy tłuszczowe – kwasy tłuszczowe omega 3, kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 9;
- karotenoidy.
Wszystkie powyższe składniki znajdują się w nim w bardzo dużym stężeniu, przewyższającym stężenie w przypadku większości innych olejów roślinnych.
Olej musztardowy – właściwości
Olej musztardowy można stosować w kuchni oraz w farmacji. Głównie ze względu na właściwości ochronne w stosunku do błon śluzowych, łagodzenie zaparć i wzdęć, usprawnianie pracy serca oraz regulację gospodarki hormonalnej. Dodatkowo produkt ten obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL we krwi oraz działa przeciwzapalnie i lekko przeciwbólowo. Najczęściej wykorzystuje się go jednak do pielęgnacji włosów.
Pobudza krążenie krwi w skórze głowy, dzięki czemu przyspiesza wzrost nowych włosów. Już po kilku użyciach w formie wcierek zauważymy tzw. baby hair na granicy linii włosów i czoła. Stosowany do olejowania włosów wygładza je, nadaje im blasku oraz chroni przed czynnikami zewnętrznymi, w tym promieniowaniem UV. Najlepiej sprawdza się w przypadku włosów średnioporowatych.
Ze względu na doskonałe właściwości odżywcze i nawilżające, olej musztardowy może być stosowany do pielęgnacji skóry twarzy i całego ciała. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, spowalniając procesy starzenia się skóry. Łagodzi objawy alergii, pozwala pozbyć się niedoskonałości i wyrównuje koloryt skóry. Udowodniono, że może pomagać również w zwalczaniu niewielkich zmian trądzikowych.
Jak stosować olej musztardowy?
Zastosowanie oleju musztardowego jest proste, jednak należy znać kilka przeciwwskazań. Przede wszystkim nie nakładamy go na skórę popękaną i podrażnioną (nawet podczas pielęgnacji pięt czy łokci). Przeciwwskazaniem jest również młody wiek oraz skóra wrażliwa i atopowa. Aktywne stany zapalne skóry należy najpierw wyleczyć, a dopiero później pielęgnować przy użyciu tak intensywnych olejów roślinnych.
Olej musztardowy na skórę można stosować bezpośrednio, np. aplikując go patyczkiem kosmetycznym na zmiany trądzikowe. Można też dodać kilka kropel do domowych kosmetyków lub kąpieli. Produkt ma silne działanie rozgrzewające, dlatego świetnie sprawdzi się do masażu relaksacyjnego ciała w okresie jesienno-zimowym. W przypadku włosów wystarczy zastosować go jako wcierkę do skóry głowy lub podczas olejowania włosów.
Olej musztardowy w kuchni
Olej musztardowy posiada charakterystyczny, musztardowy zapach oraz intensywny, żółty kolor. Tłoczony na zimno jest znacznie łagodniejszy niż rafinowany, jednak obie postacie mogą powodować uczucie szczypania w język. Dlatego nie należy przesadzać z ilością użytego oleju podczas gotowania czy doprawiania potraw. Najlepiej sprawdzi się w połączeniu z potrawami mięsnymi, sałatkami lub tradycyjnymi daniami indyjskimi.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Matejunas A., Skuteczne domowe sposoby i przepisy na zdrowe włosy, 2021.
- Singh M., Pagaldivti S., Chauhan Y., Choudhary K., A study on mustard oil advantages and disadvantages on health- review, International Journal of Multidisciplinary Research and Development, 3/2023.
- Kaur R., Sharma A., Rani R., Mawlong I., Rai P., Medicinal Qualities of Mustard Oil and Its Role in Human Health against Chronic Diseases: A Review, Asian Journal of Dairy and Food Research, 38/2019.
Zostaw komentarz