Aktualizacja: 2 stycznia 2025
Olej kameliowy to delikatny, praktycznie bezwonny olej roślinny charakteryzujący się bogatym składem (zwłaszcza w kontekście witaminy E i polifenoli) oraz bardzo dobrą wchłanialnością. Z tego względu cieszy się dużą popularnością w kosmetologii, gdzie stosuje się go do pielęgnacji skóry każdego rodzaju. Produkt pozyskuje się z nasion kamelii, rośliny z rodziny herbatowatych.
Spis treści
Olej kameliowy – charakterystyka
Olej kameliowy to ceniony na całym świecie naturalny olej roślinny pozyskiwany z nasion kamelii. Kamelia jest rośliną należącą do rodziny herbatowatych, która obejmuje aż 215 różnych gatunków. Naturalnie rosną one na terenach wschodniej i południo-wschodniej Azji. Aby produkt zachował maksymalnie bogaty skład, należy tłoczyć go na zimno i nierafinować. Rafinacja przeprowadzana w wysokich temperaturach ma za zadanie oczyścić olej, jednak pozbawia go większości cenionych związków. W przypadku kamelii jest to całkowicie zbędne. Olej kameliowy znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii i dermatologii, nie jest jednak wartościowy w aromaterapii (praktycznie nie ma żadnego zapachu) czy gastronomii (nie dodaje się go do dań, jak np. olej lniany czy olej sezamowy).
Ciekawostka jest, że olej kameliowy bywa nazywany eliksirem piękna Gejszy, ponieważ od dawien dawna stosowany był przez Gejsze zamieszkujące Japonię.
Olej kameliowy – skład
W swoim składzie olej kameliowy zawiera praktycznie większość składników odżywczych i biologicznie aktywnych poszukiwanych w dobrej jakości olejach roślinnych. Wyróżnić można sporą zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9, spośród których największy odsetek stanowią kwasy Omega 9 (nawet do 82% wszystkich składników tłuszczowych). Pozostałymi składnikami są witamina E, skwalan, witamina A, witaminy z grupy B, witamina C.
Olej kameliowy w kosmetyce
Olej kameliowy polecany jest do pielęgnacji cery dojrzałej, cery suchej, delikatnej bądź mieszanej, a więc praktycznie do każdego typu cery. Nie należy do olejów komedogennych, a po naniesieniu na skórę szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy. Dlatego może skutecznie regenerować i nawilżać również cerę tłustą i problematyczną, która wbrew pozorom także potrzebuje systematycznego olejowania. Produkt powinien być jednak szczególnie starannie dobrany. Jego skuteczność będzie wówczas tym większa, że nasiona kamelii zawierają składniki o działaniu przeciwzapalnym. Skwalen znajdujący się w tym oleju jest wartościowym składnikiem nawilżającym, zaliczanym do grona emolientów.
Olejek kameliowy – do jakich włosów?
Kameliowy olej doskonale pielęgnuje włosy puszące się, zniszczone, osłabione oraz problemową skórę głowy. Nadaje się do każdej porowatości włosów:
Można wykorzystywać go do klasycznego olejowania włosów lub wyłącznie na ich końcówki, aby zapobiegać ich rozdwajaniu się.
Zastosowanie oleju kameliowego
Olej kameliowy można w praktyce wykorzystywać na wiele sposobów. Jeśli chcemy pielęgnować skórę, 10 kropli olejku dodaje się do kąpieli, ewentualnie do balsamu do ciała stosowanego systematycznie. Można dodać go do innych kosmetyków – kremów, maseczek, peelingów, także tych wykonywanych samodzielnie w domu. Olejek kameliowy świetnie sprawdza się jako baza do masażu twarzy lub całego ciała. Wówczas często łączy się z olejkiem neroli, olejkiem ylang-ylang, olejkiem jaśminowym oraz olejkiem różanym.
Olej kameliowy – przeciwwskazania
Olej kameliowy jest bezpieczny i łagodny dla skóry, w związku z czym śmiało można aplikować go również na skórę kobiet ciężarnych, niemowląt czy osób z problemami dermatologicznymi. Praktycznie nie istnieją przeciwwskazania do jego wykorzystywania. W razie wątpliwości wykonać można próbę uczuleniową na zgięciu łokcia.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Mazurek B., Ocena jakości ekstraktów roślinnych otrzymywanych i przechowywanych w różnych warunkach na podstawie monitorowania zmian zawartości wybranych związków biologicznie aktywnych, Lublin 2023.
- Wójcicki K., Zastosowanie wybranych technik spektroskopowych do oceny jakości olejów roślinnych, Poznań 2013.
Zostaw komentarz