Aktualizacja: 2 marca 2024
Olej arachidowy pozyskiwany jest z orzechów ziemnych, które są skarbnicą cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu arachidonowego, zaliczanego do rodziny kwasów tłuszczowych Omega-6. Produkt wyróżnia się przyjemnym, delikatnie słodkim, lekko orzechowym smakiem, dzięki czemu świetnie wzbogaca wiele potraw. Wykazuje cenne właściwości zdrowotne, jeśli jest pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno.
Spis treści
Olej arachidowy — charakterystyka
Olej arachidowy charakteryzuje się wysoką zawartością
tłuszczów nienasyconych (NNKT), w tym tłuszczów jednonienasyconych. W największej ilości jest to kwas tłuszczowy arachidonowy, choć znaleźć można także inne o korzystnym wpływie na organizm konsumenta. Poza tłuszczami produkt jest skarbnicą:
Wartość poszczególnych składników może różnić się w zależności od pochodzenia i odmiany orzechów, z których pozyskano olej. Produkt ten jest szczególnie popularny w Azji, gdzie stosuje się go do większości potraw. W Indiach służy do wyrobu wegańskiej odmiany masła klarowanego ghee o nazwie vanaspati. Rafinowany olej arachidowy charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia (229,4°C), dzięki czemu jest używany do smażenia w głębokim tłuszczu. Na oleju nierafinowanym nie można jednak smażyć ani nie wolno poddawać go żadnej innej obróbce cieplnej. Nie tylko straci wartości odżywcze, ale może wręcz stać się szkodliwy dla organizmu.
Czy olej arachidowy jest zdrowy?
Olej arachidowy jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i wiele innych parametrów organizmu. Jednak ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych Omega-6 przy stosunkowo niewielkiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 używany w zbyt dużych ilościach może mieć działanie prozapalne. Zaleca się bowiem, aby dieta człowieka bardziej obfitowała w Omega-3 (nawet w proporcjach 1:5 z przewagą dla Omega-3). Dlatego warto stosować go umiarkowanie i zrównoważenie w diecie. Wówczas będzie jej korzystnym i z pewnością bardzo smacznym urozmaiceniem.
Właściwości zdrowotne oleju arachidowego
Spożycie oleju arachidowego w odpowiednich ilościach pozwala na:
- normalizację ciśnienia tętniczego i poziomu glukozy we krwi;
- poprawę trawienia;
- wzmocnienie pamięci i koncentracji;
- wzmocnienie serca;
- zachowanie lepszego przewodnictwa nerwowego;
- zwiększenie biodostępności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach;
- zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym miażdżycy czy choroby Alzheimera;
- zmniejszenie napadów głodu i zapewnienie uczucia sytości na dłużej;
- wsparcie kondycji skóry, włosów i paznokci;
- dostarczenie do organizmu dawki energii i przeciwdziałanie przewlekłemu zmęczeniu.
Aby tak się stało, należy pamiętać o systematyczności jego spożycia oraz o konieczności jeszcze większego spożywania źródeł kwasów tłuszczowych Omega-3 (bądź o ich dodatkowej suplementacji).
Jak jeść olej arachidowy?
Nierafinowany olej arachidowy jest idealnym składnikiem sałatek i surówek. Można nim także skropić kanapki, jajecznicę, dania jednogarnkowe na bazie kapusty, grochów czy grzybów oraz mięsa. Niektórzy delikatnie polewają nim nawet pierogi. Najlepiej komponuje się jednak z daniami kuchni azjatyckiej. Na oleju rafinowanym można smażyć mięsa i warzywa, w szczególności w woku.
Olej arachidowy w kosmetyce
Olej arachidowy kosmetyczny nadaje się do pielęgnacji zwłaszcza skóry podrażnionej i zniszczonej. Ma działanie przeciwzapalne i łagodzące, jak również wykazuje zdolność opóźniania procesów starzenia się jej. Ze względu na silne działanie alergizujące, nie każdy może wprowadzić go do codziennej pielęgnacji — przede wszystkim powinny unikać go osoby uczulone na orzeszki arachidowe. Przed użyciem warto wykonać próbę uczuleniową na zgięciu łokcia. W przypadku włosów warto stosować go do olejowania przy ich nadmiernym wypadaniu. Nadaje się zwłaszcza do pielęgnacji włosów wysokoporowatych. Wygładza je, dodaje im blasku i ułatwia rozczesywanie. Produkt nie jest jednak tak popularny w kosmetyce.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Suchoszek-Łukaniuk K., Jaromin A., Korycińska M., Kozubek A., Chapter 103 – Health Benefits of Peanut (Arachis hypogaea L.) Seeds and Peanut Oil Consumption, Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention, 2011.
- Oleje roślinne zimnotłoczone, praca zbiorowa, Wydawnictwo Polska Grupa Idea, Katowice.
Zostaw komentarz