Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 11 marca 2022

Co jeść aby schudnąć?Co jeść aby schudnąć? To pytanie zadaje sobie wiele osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Błędne myślenie wskazuje aby podczas diety wyeliminować z niej wszelkiego rodzaju tłuszcze. Jednak aby zdrowo schudnąć należy je spożywać, ale tylko te zdrowe. Jak więc powinna wyglądać dieta osób odchudzających się? Oto produkty, których nie powinno zabraknąć w ich codziennym menu.

Co jeść aby schudnąć?

Na jakie produkty należy zwrócić uwagę, aby pozbyć się nadmiaru kilogramów? Jednym z najważniejszych składników jest białko, które powoduje większe zużycie energii przez organizm. Sprawia też, że mniejsza ilość kalorii dostaje się do niego z pożywienia. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć również błonnika oraz zdrowych tłuszczów, które pomocne są w utracie masy ciała.

Białko

Należy zaznaczyć, że białko, które obecne jest w naszej żywności jest jednym z głównych składników pokarmowych, które ułatwiają odchudzanie. Głównie z tego względu, że długo zostaje trawione przez organizm. A im dłużej żywność jest rozkładana w przewodzie pokarmowym, tym wolniej go opuszcza i pozostawia uczucie sytości.

Dodatkowo białko podnosi termogenezę posiłkową i to najmocniej ze wszystkich składników pokarmowych. Oznacza to, że po spożyciu posiłku bogatego w białko zwiększają się wydatki energetyczne organizmu, które potrzebne są do trawienia (procesy metaboliczne zachodzą szybciej). Wynikiem tego jest zużywanie większej ilości kalorii przez organizm na trawienie pokarmów białkowych, niż tych z zawartością węglowodanów oraz tłuszczów.

Produkty bogate w białko to:

  • ryby – szczególnie te tłuste, ponieważ stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega -3
  • jajka – spożywanie jajek powoduje zjadanie mniejszej ilości kalorii oraz sprzyja zdrowym wyborom żywieniowym
  • chude mięso – indyk, kurczak, wołowina, chuda wieprzowina
  • twaróg lub serek wiejski – to jedno z najlepszych źródeł białka

Warzywa

Warzywa to istotny element diety każdego z nas. Głównie ze względu na zawartość witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy posiadają one jeszcze jedno ważne znaczenie. Warzywa są bowiem produktem o niskiej gęstości kalorycznej. Co oznacza, że przyjmowana duża ich ilość posiada mało kalorii. Wszystko dlatego, że składają się głównie z wody oraz błonnika pokarmowego. Jest to idealne dla osób odchudzających się. Połączenie to bowiem sprawia, że błonnik pęcznieje w żołądku, przez co spowalnia trawienie, a przez to chęć przyswajania kolejnego posiłku.

Warzywa polecane w diecie odchudzającej to:

Owoce

Wbrew pozorom nie są one najlepszym wyborem dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Głównie dlatego, że stanowią źródło cukrów prostych. W związku z tym nie można ich jeść w niezliczonych ilościach. W tym przypadku liczy się umiar i rozsądek. Do najbardziej sycących owoców należą m.in. owoce jagodowe, a także truskawki, wiśnie i żurawina.

W diecie odchudzającej warto sięgać również po grejpfruty. Jak się okazuje zjedzenie pół grejpfruta około godziny przed posiłkiem zwiększa uczucie sytości oraz powoduje przyswojenie mniejszej ilości kalorii w ciągu całego dnia.

Tłuszcze

Należy zaznaczyć, że podczas odchudzania nie należy bać się tłuszczu. Nie raz udowodniono, że diety nisko lub beztłuszczowe wcale nie są skuteczne, ponieważ w nieustanny sposób powodują uczucie głodu. Cenną informacją jest również fakt, że spożywany tłuszcz nie jest metabolizowany w tkankę tłuszczową, tak jak dzieje się to w przypadku węglowodanów. Chcąc zgubić zbędne kilogramy należy jednak wybierać zdrowe tłuszcze, a więc np. oliwę z oliwek, masło klarowane lub olej kokosowy. Dodanie ich do potraw dostarczy organizmowi potrzebnych kalorii oraz zapewni uczucie sytości. Oprócz tego można zdecydować się również na:

Nasiona roślin strączkowych

W menu osób odchudzających się powinny znaleźć się również nasiona roślin strączkowych:

Głównie dlatego, że stanowią źródło białka i błonnika, które jak wiadomo wspomagają utratę masy ciała.

Ocet jabłkowy

Jak się okazuje ocet jabłkowy stosowany w diecie zmniejsza skoki poziomu cukru we krwi po posiłkach oraz zwiększa wrażliwość insulinową. To właśnie dzięki tym właściwościom ocet jabłkowy wspomaga procesy odchudzania.

Ile jeść żeby schudnąć?

Tyle ile potrzebujemy. Nie warto czekać aż dopadnie nas głód. Należy spożywać posiłki w takiej ilości, jakie nas zaspokajają, a jeśli poczujemy uczucie głodu należy zagryźć je owocami, orzechami lub warzywami. Należy zaznaczyć, że nie powinniśmy jeść zbyt dużo na raz. Posiłki powinny być odpowiednio skonstruowane. Najlepiej aby dieta obfitowała w 5 posiłków (sycące śniadanie, lekką przekąskę,duży obiad, lekki deser i lekką kolację).

Polecane produkty

L-karnityna - najwyższa jakość
L-karnityna jest pewnego rodzaju transporterem przenoszącym tłuszcz do mitochondriów, czyli tzw. fabryk energetycznych, gdzie zostaje spalony. Reguluje więc gospodarkę cukrową wpływając na metabolizm tłuszczu ....
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami