Biały ser (znany również jako twaróg) to produkt zarówno smaczny jak i wartościowy. Oprócz dużej ilości składników odżywczych ten rodzaj sera znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Nic dziwnego, bowiem można go przygotować na wiele sposobów, zarówno na słodko jak i na słono.
Spis treści
Jak powstaje biały ser?
Tradycyjny biały ser powstaje z krowiego mleka. Cały proces jego produkcji, polega na dodawaniu do mleka odpowiednio wyselekcjonowanych kultur bakterii kwasu mlekowego. Następnie mleko należy zakwasić i stopniowo podgrzewać, jednak nie doprowadzając do jego wrzenia. Następnie twaróg należy ostudzić, przecedzić i uformować odpowiedni kształt.
Biały ser – wartości odżywcze
Biały ser (twaróg) stanowi źródło pełnowartościowego białka. Ponadto zawiera aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Oprócz tego w skład białego sera wchodzą związki mineralne tj. magnez, potas, cynk, a także witamina A, D, E oraz witaminy z grupy B.
Biały ser powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Głównie dlatego, że stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, bez którego organizm nie będzie w stanie prawidłowo funkcjonować. Ten mleczny produkt zwiększa przemianę materii, a także redukuje mdłości spowodowane zatruciem pokarmowym. Ponadto spożywanie białego sera poleca się osobom z chorobą wrzodową oraz tym z nadkwasotą żołądka. W związku z tym często powinno się go spożywać podczas występujących stanów zapalnych błony śluzowej układu pokarmowego.
Ser biały zawiera również aminokwasy egzogenne, a więc takie, które organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. W związku z tym muszą być dostarczane z zewnątrz np. w postaci pożywienia. Niedobór tych związków sprawia, że odczuwamy zmęczenie, brak koncentracji oraz rozdrażnienie.
W przeciwieństwie do żółtego sera, twarożek nie podnosi poziomu cholesterolu, a także nie przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Dzięki obecności witamin z grupy B wpływa na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci.
Jak rozpoznać świeżość białego sera?
Cechą charakterystyczną białego sera jest fakt, że jest średnio odciśnięty oraz posiada gładką powierzchnie, po jego przekrojeniu. Świeży twarożek powinien mieść lekko kwaśny smak. Zbyt kwaśny z kolei, może świadczyć o tym, że został przekwaszony lub zastosowano zbyt wysoką temperaturę podczas pasteryzacji mleka lub śmietany wykorzystanej do jego produkcji. Jeśli ser biały jest mdły w smaku może to świadczyć o niedostatecznym ukwaszeniu mleka, a w ostateczności jego zepsuciu się.
Prawidłowo przygotowany ser posiada jednolite zabarwienie. Dwa różne kolory obecne na jego powierzchni mogą być wynikiem niedokładnego wymieszania się składników, zaś zażółcenie lub ściemnienie jest oznaką zepsucia się sera, który oczywiście nie nadaje się do zjedzenia.
Ser biały chudy czy tłusty?
Należy zaznaczyć, że ser biały należy do produktów lekkostrawnych, jednak kaloryczność ich zależna jest od zawartości tłuszczu oraz innych dodatków występujących w jego składzie. Tłusty posiada najwięcej kalorii oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym należy jeść go z rozsądkiem. Najlepszym wyborem będą sery półtłuste, ponieważ całkowity brak tłuszczu w tego rodzaju produktach pozbawia je witaminy D, która z kolei niezbędna jest do prawidłowej absorpcji wapnia.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz