Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 16 maja 2022

Morwa biała - wpływ na zdrowie człowiekaMorwa biała to roślina, która zyskała olbrzymią popularność dzięki swym właściwościom leczniczym. Związki w niej obecne między innymi zapobiegają rozwojowi cukrzycy, łagodzą objawy gorączki, działają oczyszczająco i moczopędnie. Ponadto morwa biała może stanowić doskonałe wsparcie w procesie odchudzania. Co jeszcze kryje w sobie ta roślina? Podpowiadamy.

Co to jest morwa biała?

Morwa biała to gatunek drzew liściastych. Powszechnie uważa się, że roślina ta pochodzi z Chin. Jej liście stanowią pokarm dla larw jedwabników, dzięki którym pozyskuje się naturalny jedwab. Dziś dziko rosnącą morwę można znaleźć m.in. w Afryce, Ameryce Północnej, Południowej oraz na wyspach Pacyfiku.

Drzewo morwy białej może osiągać 15 metrów wysokości. Jego owoce zbliżone są nieco do jeżyn, są jednak koloru białego. Posiadają słodki, jednak lekko mdły smak. Stanowią źródło cukrów prostych tj. glukoza, fruktoza, maltoza i sacharoza. Medycyna naturalna uważa je za preparat oczyszczający organizm, a suszone stanowią pożywienie o właściwościach regenerujących.

Nawet liście morwy białej stanowią źródło wielu składników odżywczych. Zawierają bowiem witaminy z grupy B, flawonoidy oraz antyoksydanty.

Właściwości lecznicze morwy białej

Działanie morwy białej wykorzystywali Chińczycy, której liście stosowali w celu obniżenia zbyt wysokiego ciśnienia krwi, a także wysokiego poziomu cholesterolu. To bardzo ważna kwestia dla osób zmagających się z chorobami układu krążenia oraz układu sercowo-naczyniowego.

Liście morwy białej to bogactwo flawonoidów, które działają niszcząco na bakterie takie jak gronkowiec złocisty, salmonella. Ponadto obecne w liściach morwy alkaloidy wykazują działanie przeciwwirusowe oraz mogą blokować odwrotną transkryptazę wirusa HIV.

Morwa biała to sprzymierzeniec osób posiadających za dużo kilogramów. Pomaga ona walczyć z nadwagą i otyłością. Wszystko dlatego, że hamuje aktywność enzymów znajdujących się w jelicie, w tym glikozydaz, które rozkładają cukry złożone do cukrów prostych. W związku z tym węglowodany nie są w stanie wchłonąć się do układu pokarmowego, co z kolei pozwala zmniejszyć odkładającą się tkankę tłuszczową.

Dodatkowo, liście morwy białej i przygotowywany z nich wyciąg, wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz osłaniające komórki wątroby przed ich uszkodzeniem.

Ekstrakt etanolowy z liści morwy białej może hamować produkcję tlenku azotu, który stanowi przyczynę uszkodzeń tkankowych powodujących rozwój chorób nowotworowych.

Właściwości przeciwnowotworowe morwy białej mają również znaczenie z perspektywy terapii miażdżycy. Roślina ta potrafi bowiem spowalniać utlenianie lipoprotein, które wykazują niską gęstość. W związku z tym możliwe jest powstrzymanie wzrostu poziomu cholesterolu, a co za tym idzie rozwoju miażdżycy.

Jak spożywać morwę białą?

Morwę białą można stosować na wiele sposobów. W sklepach ze zdrową żywnością oraz aptekach dostępne są suplementy diety z morwą białą. Występuje także morwa biała suszona, stosowana w postaci naparów lub herbatek.

Przeciwwskazania

Czy morwa biała może zaszkodzić? Roślina ta nie jest szkodliwa, jednak nie powinny spożywać jej kobiety w ciąży oraz osoby będące alergikami.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami