Aktualizacja: 26 stycznia 2023
Morele (łac. prunus armeniaca), poza smakiem, również sprzyjają naszemu zdrowiu i urodzie. Dzieje się tak głównie poprzez ich cenne składniki, do których należą m.in. przeciwutleniacze. Jakie właściwości wykazują i czy faktycznie każdy może spożywać morele? Przyjrzyjmy się bliżej tej tematyce.
Spis treści
Morele – odmiany
Morela jest dużym krzewem lub niewielkim drzewem, który osiąga wysokość około 6-8 metrów. Owoce moreli dojrzewają w lipcu oraz sierpniu. Mają kształt kulisty, choć lekko spłaszczony. Pokryte są delikatną skórką. Miąższ moreli jest słodki i soczysty, a jego barwa zależy od stopnia dojrzałości owocu i zwykle posiada kolor żółty lub pomarańczowy. Wyróżniamy następujące rodzaje moreli:
- Heja – drzewo tego gatunku moreli tworzy dość luźne i rozłożyste korony. Owoce pokryte są pomarańczową skórką. Z kolei miąższ jest soczysty i bardzo dobrze oddziela się od pestki;
- Harcot – owoce tego gatunku posiadają zwykle rozmiar średni i duży. Ich kształt jest owalny o barwie pomarańczowej z elementami czerwonego. Miąższ z kolei jest ciemnopomarańczowy i soczysty;
- Somo – jest to odmiana późnych moreli, ponieważ dojrzewają dopiero w połowie sierpnia. Owoce są dość małe, koloru pomarańczowego. Ten gatunek moreli odporny jest na niskie temperatury;
- Darina – charakteryzują się sporą wielkością i małą pestką. Ich skórka oprócz zabarwienia pomarańczowego posiada także odcienie barwy czerwonej. Miąższ owocu jest mało soczysty. Krzew moreli odporny jest na mróz;
- Early Orange – to wczesna odmiana moreli. Owoce posiadają średni rozmiar, są kuliste lub lekko owalne. Miąższ jest dość kwaśny, ale soczysty i smaczny. Drzewo odporne jest na niskie temperatury.
Morela – właściwości
Morele to źródło wielu składników mineralnych takich jak:
W jej składzie znaleźć można również:
- witaminy z grupy B, głównie niacynę;
- witaminę C
- garbniki;
- pektyny;
- kwasy organiczne (winowy, cytrynowy i jabłkowy);
- beta-karoten;
- błonnik.
Ze względu na dużą zawartość potasu spożywanie moreli może wpływać na regulację ciśnienia krwi i pracy nerek. Dzięki błonnikowi regulują procesy trawienne i sprawniej usuwają zbędne produkty przemiany materii. Wykazują także działanie zasadotwórcze, zwłaszcza morele suszone. Z tego względu poleca się je osobom z nadkwasotą żołądka. Ponadto dzięki takiemu działaniu morele zapobiegają dolegliwościom wątroby oraz pęcherzyka żółciowego.
Duża zawartość związków mineralnych zawartych w morelach sprawia, że polecane są osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także z chorobami nerek. Dodatkowo obecne w nich flawonoidy wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, hamując tym rozwój teleangiektazji i wenektazji. Przeciwutleniacze, jak np. witamina C, wzmacniają ogólną odporność organizmu, a także usuwają wolne rodniki zapobiegając pojawieniu się groźnych chorób, w tym również nowotworów.
Morela – zastosowanie
Owoce moreli bardzo dobrze nadają się do spożywania na surowo. Stanowią smaczny dodatek do ciast oraz innych deserów np. lodów. Wytwarza się z nich różnego rodzaju przetwory np. konfitury, dżemy, kompoty, soki czy koktajle owocowe. Mogą być również zdrowym dodatkiem do śniadań np. musli czy owsianki, a także sałatek owocowych.
Morele działają ściągająco oraz łagodzą stany zapalne. Dlatego polecana jest osobom o cerze tłustej i trądzikowej. Bardzo mocno wykorzystywane są w kosmetologii nasiona moreli do produkcji kremów, olejków i balsamów do ciała.
Kto powinien unikać spożywania moreli?
Morele wykazują właściwości przeczyszczające, z tego też względu jedzenie ich w dużych ilościach może powodować bóle żołądka, biegunkę oraz utratę składników mineralnych. Morele nie należą do owoców lekkostrawnych, dlatego też nie powinny być spożywane na czczo, a także z mięsem. Nie powinno się moreli popijać zimną wodą, ponieważ czynność ta może wywołać biegunkę. Owoców tych nie powinno się łączyć również z jednoczesnym spożywaniem śliwek, zimnego mleka i ogórków. Może to doprowadzić do problemów żołądkowych.
Moreli nie powinny spożywać osoby o obniżonych funkcjach trzustki, a także diabetycy i osoby z chorobami wątroby. Należy ograniczać ich ilość przy chorobach dwunastnicy oraz wrzodach i zapaleniu błony śluzowej żołądka.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Jakubowski T., Grzyb Z., Gromadzenie i ocena zasobów genowych brzoskwini i moreli, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 497/2004.
- Pitchford P., Odżywianie dla zdrowia, Wydawnictwo Galaktyka, Łódź 2016.
Zostaw komentarz