Lit określany jest jako śladowy pierwiastek, ponieważ występuje w przyrodzie bardzo rzadko. Pełni on jednak w organizmie szereg istotnych funkcji.
Spis treści
Lit – właściwości chemiczne
Lit jest miękkim pierwiastkiem o barwie srebrzystobiałej. Pod wpływem powietrza pokrywa się matową i lekko szarą warstwą tlenku. Należy jednocześnie do najlżejszych i najbardziej reaktywnych pierwiastków, ponieważ reaguje nawet z wodą. Właśnie dlatego nie występuje w stanie wolnym w przyrodzie i należy do pierwiastków śladowych. Pierwiastek ten w 1817 roku został odkryty przez Johanna Augusta Arfredsona.
Lit w organizmie człowieka
Lit jest niemal całkowicie wchłaniany w jelicie cienkim na zasadzie dyfuzji. Z kolei wydalany jest głównie przez nerki. Po podaniu doustnym szczyt jego stężenia przypada na trzecią godzinę po spożyciu.
Biorąc to pod uwagę oszacowano, że stężenie pierwiastka w surowicy dorosłego człowieka jest w przybliżeniu proporcjonalne do jego podaży i wynosi 7-28 μg/L, przy spożyciu dziennym od 385 μg do 1540 μg. Całkowita zawartość litu w organizmie człowieka wynosi około 7 g.
U płodu jego zawartość jest 3 razy większa w I trymestrze ciąży porównując do ostatniego. Zauważono też, że móżdżek pobiera go więcej niż inne organy. Dodatkowo układ nerwowy, nerki i serce kobiet zawierają 10 – 20% więcej litu, zaś trzustka o 13% mniej niż u mężczyzn. Przykładowo w wątrobie, czy tarczycy znajduje się podobna jego zawartość u obu płci.
Mimo iż lit znajduje się we wszystkich organach i tkankach płodu, do tej pory nie poznano jego dokładnej funkcji w rozwoju prenatalnym.
Dzienne zapotrzebowanie na lit
Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na lit wynosi około 1 mg. Jest ono nieznacznie większe (zaledwie o 0,1 mg) u dzieci, młodzieży, kobiet w okresie laktacji oraz osób dializowanych. Zapotrzebowanie zwiększa się również w przypadku regularnych, długotrwałych aktywności fizycznych.
Źródła litu w pożywieniu
Do głównych źródeł tego pierwiastka zalicza się warzywa, ryby oraz zboża. Wśród warzyw jego sporą ilością cieszą się ziemniaki i warzywa korzeniowe. W następnej kolejności należy wspomnieć o owocach i ich przetworach, a także w drożdżach. Najmniej litu znajduje się w mięsie czy mleku.
Lit – funkcje
Przeprowadzono badania, które wskazują lit jako obiecujący środek wspomagający terapie chorób neurodegeneracyjnych ze względu na właściwości neuroprotekcyjne. Należy także wspomnieć, że obecnie lit jest najczęściej stosowanym lekiem normotycznym w afektywnej chorobie dwubiegunowej. Ponadto może być użyteczny u dzieci w leczeniu zaburzeń zachowań agresywnych lub samouszkodzenia, co często współistnieje z opóźnieniami rozwoju.
Pozostałe funkcje litu obejmują:
- zmniejszanie dolegliwości zespołu napięcia przedmiesiączkowego;
- rozpuszczanie złogów kwasu moczowego (szczególnie istotne podczas leczenia dny moczanowej);
- transport jonów przez błonę komórkową;
- wpływ na metabolizm tłuszczów oraz obniżanie poziomu glukozy we krwi;
- wpływ na syntezę i uwalnianie serotoniny;
- wspomaganie leczenia opryszczki, grypy i innych infekcji;
- regulację ilości jonów wapnia w komórce i w efekcie wpływanie na tempo przekazywania sygnałów nerwowych.
Na koniec warto wspomnieć, że lit znalazł zastosowanie również w stomatologii, gdzie wykorzystuje się go do materiałów na mosty, korony czy nakładki.
Niedobór litu
U ludzi nie zidentyfikowano objawów niedoboru litu, zauważono jednak zależność między jego zmniejszoną podażą, a wahaniami nastroju i zaburzeniami osobowości, występowaniem psychoz, zwiększonej podatności na uzależnienia, zwiększoną agresją, a także zaburzeniami snu.
Nadmiar litu
Przewlekłe zażywanie litu wiąże się z różnymi objawami niepożądanymi. W pierwszych dwóch tygodniach leczenia u niektórych osób występują nudności, bóle brzucha, luźne stolce oraz uczucie zmęczenia kończyn górnych i dolnych. Jednak objawy te ustępują w trakcie dalszego leczenia. Z kolei drżenie rąk występuje u blisko 25% chorych i zmniejsza się zazwyczaj po obniżeniu dawki leku. Najczęstszym działaniem niepożądanym nadmiaru litu na nerki jest upośledzenie zdolności zagęszczania moczu.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Pietruczuk K., Witkowski J., Mechanizmy działania soli litu, Psychiatria, 2/2008.
- Kulesza B., Kulesza J., Kulesza P., Kulig M., Czabak-Garbacz R., Lit – pierwiastek zdrowia psychicznego, Lek w Polsce, 4/2015.
- Szymczyk H., Zakrocka I., Danilczuk Z., Lit we współczesnej medycynie, Farmacja współczesna, 10/2017.
- Długaszek M., Kłos A., Bertrandt J., Podaż litu w całodziennych racjach pokarmowych studentów, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2012.
- Kliwicki S., Skuteczność profilaktycznego stosowania litu u pacjentów z chorobą afektywną dwubiegunową, Poznań 2013.
Super wiedzą, przydatna i fajni opisana.
Szacun..
Ciekawy artykuł i bardzo fajnie, że pojawiły się przykłady gdzie lit możemy znaleźć. Mało się o nim mówi – taka wiedza jest potrzebna.