Aktualizacja: 18 października 2022
Oregano stanowi jedną z najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych ziół na całym świecie. Zwykle dodawane jest do tradycyjnej pizzy czy spaghetti wzbogacając i podkreślając smak potrawy. Jakie właściwości w sobie kryje oraz jakie znalazło zastosowanie?
Spis treści
Oregano – historia
Oregano stanowi jedną z najstarszych roślin wykorzystywanych do produkcji przypraw, a także preparatów leczniczych. O jego pozytywnym wpływie na organizm doskonale wiedział Arystoteles oraz Hipokrates. Ci słynni greccy uczeni wykorzystywali oregano do zwalczania zaburzeń pokarmowych, biegunki, bólów reumatycznych, a także chorób skórnych. Roślina ta dość mocno wykorzystywana była także w średniowieczu, gdzie stosowano ją w celach ochrony przed magią i czarami.
Oregano to potoczna nazwa zioła lebiodki pospolitej. Należy ona do grupy wieloletnich roślin jasnowatych, które naturalnie występują w Azji, południowej Europie, a także północnej Afryce. Z kolei dziko rosnąca lebiodka pospolita występuje na terenach przyrzecznych, terenach górskich i leśnych. Duży jej wysiew zauważyć można wczesną wiosną.
Zioło lebiodki pospolitej osiąga wysokość około 80 cm. Ponadto charakteryzuje się sztywną i prostą łodygą, porośniętą listkami o owalnym kształcie. Obie struktury oregano, a więc łodyga jak i listki wydzielają intensywny, świeży aromat. Jego kwitnienie przypada na czas od lipca do września.
Oregano – właściwości
1. Działanie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicze.
Oregano stanowi źródło olejku eterycznego, który bogaty jest m.in. tymol i karwakrol. Są to naturalne związki, które wykazują silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
2. Poprawa trawienia.
Włączanie oregano do swojej diety powoduje zwiększone wydzielanie śliny, soków żołądkowych oraz żółci, co prowadzi do usprawnienia procesów trawiennych. Medycyna naturalna mocno zaleca oregano w problemach z niestrawnością, w przypadku zapalenia żołądka oraz atonii jelit.
3. Na kaszel.
Spożywanie oregano wzmaga wydzielanie śluzu poprzez błony śluzowe górnych dróg oddechowych. Ponadto działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli. Z tego względu oregano w medycynie naturalnej zalecane jest w nieżytach górnych dróg oddechowych, a także kaszlu.
4. Działanie uspokajające.
Medycyna naturalna zaleca stosowanie ziela lebiodki pospolitej w stanach stresogennych. Wykazuje ono bowiem działanie mocno uspokajające.
5. Przyspieszenie regeneracji skóry.
Oregano można również wykorzystać w przypadku występowania świądu skóry, trudno gojących się ranach, a także do obmywania skóry osobom obłożnie chorym, permanentnie leżącym w łóżku. Są one narażone na występowanie odleżyn, dlatego roślina ta jest wartościowym środkiem w celu ich zapobiegania.
Oregano – zastosowanie w kuchni
Ze względu na doskonały smak i aromat oregano szeroko wykorzystywane jest w kuchni. Wzbogaca smak pieczywa drożdżowego, marynat warzywnych, pieczonych mięs oraz ryb. Ponadto przyprawa podkreśla smak potraw na bazie sera i jajek. Wykorzystywana jest też do sosów, gulaszów, a także zup. Z powodzeniem może być łączona z takimi produktami jak czosnek, oliwa z oliwek, tymianek i pietruszka.
Ciekawostki
- Nazwa „origanum” pierwotnie prawdopodobnie oznaczało majeranek.
- Oregano wykorzystywane jest również do produkcji perfum, a także płynów do płukania ust.
Olej konopny pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion konopi siewnej pochodzących z ekologicznych upraw. Tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, bardzo cenne składniki dla organizmu ...
Zobacz tutaj ...
nic o wlasciwosciach energetycznych…
Oregano i w naszej kuchni zagościło na stałe 🙂
Uwielbiam oregano jako przyprawę – ze wzgledu na zapach i smak. Nie wiedziałam że do tego to tak pozytywna roślinka 🙂
Mam swoje oregano w ogródku, zawsze świeże a zimą suszone 🙂