Aktualizacja: 20 października 2023
Przed chwilą wymieniłem wiele witamin, które znaleźć można w tych dwóch mikroalgach. Wszystkie z grupy B, witaminy C i E, prowitamina A itd. Najważniejsza rzecz dotycząca tych witamin to nie tylko fakt, że są. Znajdują się w tych mikroalgach w swojej naturalnej postaci.
Spis treści
Naturalne lepsze od syntetycznych
Innymi słowy, jeżeli masowo bierzesz suplementy witaminowe, często spożywasz syntetyczne witaminy, które zostały wyprodukowane w laboratorium. Te syntetyczne związki mogą przypominać budową molekularną roślinne, lecz badania kliniczne wykazują, że efekty ich działań nie są takie same. Jest coś prawie magicznego dotyczącego witamin znalezionych w roślinach. Są po prostu dużo zdrowsze, lepiej przyswajalne i dużo bardziej efektywne w wykonywaniu swojego zadania.
Oto dlaczego zawsze odradzam ludziom przyjmowanie witamin w odizolowanej formie w postaci tabletek. Nie ma to sensu. Najlepszym sposobem na jedzenie witamin jest spożywanie bogatej w witaminy żywności jak Spirulina czy Chlorella. W ten sposób dostajesz wszystkie witaminy, które potrzebujesz w prawidłowej, naturalnej formie, którą organizm jest w stanie bezpośrednio przetworzyć.
Naturalne substancje odżywcze w idealnej proporcji
Nie musisz także martwić się o ilość. Gdy spożywasz zarówno Spirulinę jak i Chlorellę, automatycznie otrzymujesz praktycznie idealne proporcje najważniejszych witamin i składników odżywczych, które Twój organizm potrzebuje. To jeden powód dlaczego opisywane produkty nazywane są „idealna żywność”. W rzeczywistości możesz jeść je w dużych ilościach, bez obawy o przedawkowanie pojedynczych witamin. Nieważne, którą witaminę potrzebujesz: C, E, B, A itd., prawdopodobnie znajdziesz je w Spirulinie i Chlorelli. Minerały to kolejne składniki znajdujące się w tych algach.
Problem niedoboru
Prawie wszyscy Amerykanie mają niedobory niezbędnych minerałów jak magnez czy cynk. Dzieje się tak, ponieważ każda żywność sztucznie przetworzona, zawiera ich bardzo mało. Dla przykładu, podczas produkcji mąki, w wyniku oczyszczania z zanieczyszczeń, usuwane jest aż 98% minerałów. W efekcie uzyskana proszkowata substancja – biała mąka – jest technicznie niezdatna dla człowieka do spożycia, gdyż jest bardzo uboga w wartości odżywcze. Nie może spełnić swojego zadania, czyli dostarczyć wartości odżywczych.
Dlatego firmy zajmujące się produkcją żywności muszą ją wzbogacać. Zgodnie z prawem, pewne witaminy muszą być „wrzucone” z powrotem, aby zapobiec chorobom wynikającym z ich braku jak np. beri-beri. Poprzez spożywanie tak przetworzonej żywności, nie dostarczając zarazem organizmowi wystarczająco dużo naturalnego pożywienia jakim jest chociażby Spirulina czy Chlorella, większość z Nas po prostu nie dostarcza wystarczającej ilości magnezu i cynku swoją dietą. Nie mówiąc już o śladowych związkach mineralnych i innych mikroelementach.
Na dodatek, ogrom ludzi będących na niskowęglowodanowej diecie ma niedobory wapnia z powodu dużej zawartości kwasów i prawie całkowity brak magnezu z powodu spożywania mięsa zwierzęcego oraz produktów mlecznych. Pomimo że technicznie rzecz ujmując, spożywają spore ilości wapnia, które zawarte jest w mięsie i wspomnianych produktach mlecznych, ich organizmy nie są w stanie wykorzystać tego, ponieważ nie dostają magnezu i witaminy D, potrzebnej do zamiany wapnia w silne kości.
Wszystkie te osoby maja ze sobą wspólnego zwiększone zapotrzebowanie na związki mineralne przez organizm. Potrzebują więcej magnezu, cynku, śladowych minerałów oraz lepszego źródła potasu i wapnia. To tylko kilka z wielu innych. Tak właściwie to ciężko znaleźć osobę, która ma niedobór jednego z wymienionych składników odżywczych, bo na pewno więcej.
Spirulina i Chlorella a inne suplementy
Z Chlorellą i Spiruliną można zniwelować wszystkie niedobory, ponieważ ta żywność jest bogata w witaminy i związki mineralne. Kilka gramów Spiruliny zawiera dużo więcej wapnia niż tyle samo gramów mleka. Biorąc teraz pod uwagę stwierdzenie, że mleko buduje silne kości, można powiedzieć, że wapń z Chlorelli (wspomagane zawartym w niej również magnezem) radzi sobie znacznie lepiej z tym zadaniem niż mleko.
Wiele ludzi, próbując zapobiegać niedoborom wapnia, je suplementy zawierające go w dużych ilościach. Robione są one głównie z muszli, co przywodzi na myśl pytanie: czy ludzie muszą rzeczywiście jeść muszle, skorupki muszli? Oczywiście, że nie. Pomysł jedzenia skorupek muszli jest zdecydowanym absurdem, ale to jest właśnie to co ludzie robią, spożywając suplementy wapnia. Pojawia się kolejny problem: oczywiście jesz wapń, ale czy Twój organizm go przyswaja? Prawdopodobnie nie.
Podobnie do powyższego przykładu, wiele osób spożywa suplementy wapnia, robione z raf koralowych. Jeszcze raz, jest to prawdopodobnie lepsze niż nie spożywanie niczego, ale czy jesteśmy przystosowani do jedzenia rafy koralowej? Pewnie, że nie! Nurkowie z przyjemnością oglądają rafy koralowe, ale nigdy ich nie jedzą. To nie jest rodzaj pożywienia stworzonego dla człowieka. W sumie to nie ma żadnego zwierzęcia na świecie, które jadłoby rafę koralową.
Z drugiej strony, rośliny są w pełni przeznaczone do spożycia przez ludzi. Ludzki układ pokarmowy odkrywa tę prawdę w raczej oczywisty sposób, np. jako potrzebę spożywania błonnika, który wspiera pracę jelit. Nie wspominając już o niektórych zębach, zwanych przeżuwaczami, które są u każdego z nas. Rzeczywiście, nasze ciała zostały stworzone do przetwarzania warzyw, a nie muszli czy korali. Nie jest niespodzianką więc, że to roślina oferuje źródło najzdrowszych witamin i minerałów, które nasz organizm naprawdę potrzebuje – w formie jaką potrzebuje. Jeżeli jedząc opisane suplementy białka odczułeś różnicę, nie będziesz mógł uwierzyć jakie efekty daje Spirulina.
Rośliny najbogatsze w chlorofil – mikroalgi – są uznawane za bardzo dobre źródło magnezu. Zielone rośliny charakteryzują się również najlepszą znaną koncentracją wapnia z każdego rodzaju pożywienia. Dodatkowo z powodu zawartości magnezu, chlorofilu i innych wapnio-pochodnych, zwiększenie spożycia zielonych roślin jest często bardzo prostym rozwiązaniem na problemy wapniowe.
– Paul Pitchford
Rozdział 8: Niezbędne kwasy tłuszczowe.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz