Aktualizacja: 18 października 2007
Interesujące badania przeprowadzone w 1995 roku udowodniły, że grupa studentów, która przyjmowała po 1 gramie Spiruliny dziennie przez 6 miesięcy poprawiła swoje wyniki akademickie o 81%! Nie znam jeszcze innych wyników badań mających na celu zbadanie wpływu mikroalg na funkcje intelektualne. Jednak ten pojedynczy przypadek jest wystarczająco interesujący żeby się mu przyjrzeć z bliska.
Spis treści
Fikocyjanina i kwas GLA (gamma-linolenowy)
Poprawa wyników o 81% to niebywały rezultat, a dawka 1 grama jest tylko 1/10 rekomendowanej standardowej dawki. Należy zadać sobie pytanie jaki rezultaty można byłoby osiągnąć przyjmując standardową dawkę? Mechanizm tak dramatycznej poprawy w funkcjonowaniu mózgu należy wytłumaczyć obecnością zarówno kwasu GLA jak i niebieskiego barwnika zawartego w Spirulinie jakim jest fikocyjanina (Phycocyanin).
Źródła fikocyjaniny
Fikocyjanina znana jest z usprawniania funkcji mózgu oraz układu nerwowego, a obecność tego pigmentu jest niezmiernie rzadka w roślinach i żywności.
Trzeba zauważyć w kwestiach zapobiegawczych, że Spirulina zawiera dużą ilość pigmentu o nazwie fikocyjanina (Phycocyanin). Jest to biliproteina, która wyhamowuje tworzenie się kolonii komórek rakowych. Dominujące niebieskie zabarwienie w pożywieniu jest bardzo rzadkie. Chemiczna efektywność koloru niebieskiego w Spirulinie dowodzi jej pozytywnego wpływu na mózg. Fikocyjanina pomaga ściągać aminokwasy do tworzenia neuroprzekaźników, co zwiększa objętość mózgu.
– Leczenie zdrową żywnością – Paul Pitchford
Źródła kwasów GLA
Z pewnością kolejnym ważnym czynnikiem jest zawartość kwasów GLA w Spirulinie. Jak wspomniałem wcześniej, mózg człowieka składa się w 80% z tłuszczów. Połączenia nerwowe w mózgu potrzebują zdrowych tłuszczów do poprawnego funkcjonowania, a GLA jest jednym z najzdrowszych ze spożywanych tłuszczów. Dlatego też mleko z piersi matki zawiera tak dużą ilość GLA. W rzeczywistości mleko matki jest numerem jeden na świecie jeżeli chodzi o zawartość GLA, na drugim miejscu jest właśnie Spirulina.
Mleko z piersi matki zawiera kwas GLA, ponieważ noworodki muszą jak najszybciej po urodzeniu zbudować masę mózgu, aby zwiększyć swoje szanse na przeżycie. Większy i lepszy mózg pozwala dziecku na szybsze przyswojenie sobie języka, zachowań społecznych, sygnałów napływających z otoczenia itd. Tak więc mleko matki zawiera dokładnie te składniki odżywcze, które są niezbędne dla noworodków aby przeżyć.
Czy mleko krowie jest zdrowe?
Z drugiej strony mleko krowy zostało stworzone do przeżycia cielaków. Ma ono dużo mniej wspólnego z funkcjonowaniem mózgu i dużo więcej ze zwiększaniem masy cielaka o kilkaset kilogramów. Mleko od krowy nie zawiera GLA. Mózg u cielaków nie jest tak ważny do przeżycia jak mózg noworodka. To również jest powód, dla którego mleko od krowy jest nieodpowiednim pokarmem dla niemowląt. Mleko krowy jest perfekcyjnym pokarmem dla cielaków i jest zupełnie niedopasowane do potrzeb żywieniowych noworodków ludzkich. Fakt spożywania przez dorosłych mleka matek innego gatunku jest naprawdę dziwne. Żaden inny organizm na ziemi nie spożywa mleka innego gatunku. A każde zwierze, oprócz ludzi, z wiekiem odzwyczaja się od mleka matki. Kiedy widzę dorosłych pijących mleko, zawsze pytam ich dlaczego piją pokarm dla dzieci?
Kwas GLA i CGF
Wracając do oddziaływania żywności na mózg, zawartość GLA w Spirulinie i CGF (Chlorella Growth Factor) w Chlorelli (potrafiącego naprawiać połączenia nerwowe) dostarczają wystarczających powodów do spożywania obu tych mikoralg. GLA stanowi dla mózgu i układu nerwowego pożywienie niezbędne do zachowania zdrowia, a CGF umożliwia naprawę komórek nerwowych. To potężna kombinacja i powód, dla którego polecam ludziom zażywanie zarówno Spiruliny i Chlorelli do każdego posiłku. Obie algi są po prostu skuteczniejsze jeżeli są spożywane razem.
Rozdział 17: Równowaga kwasowo-zasadowa.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz