Aktualizacja: 27 czerwca 2007
W wyniku wielu badań klinicznych udowodniono, że mikroalgi takie jak Spirulina i Chlorella są bardzo efektywne podczas odchudzania. Jest tak głównie z powodu dwóch czynników: uzupełniają niedobory związków mineralnych, witamin itp., oraz zawierają kwas GLA (gamma-linolenowy).
Spis treści
Dlaczego występuje otyłość
Otyłość jest rezultatem nie tylko spożywania znacznej ilości kalorii, ale co najważniejsze, niepoprawnym działaniu endokryny, która w efekcie powoduje nadprodukcję insuliny. To prowadzi do uczucia głodu, pomimo że nie potrzebujemy już więcej jeść. Jest to jeden z powodów, dlaczego ludzie tyją pomimo że tego nie chcą. Po prostu uczucie głodu jest zbyt silne, aby je zignorować.
Składniki odżywcze odpowiedzią dla otyłych
Poprzez dostarczanie organizmowi związków odżywczych, których potrzebuje, uczucie głodu może być w znacznym stopniu zredukowane, a poziom endokryny może zostać przywrócony do normy. Potrzebne składniki odżywcze są w bardzo dobry sposób dostarczane przez Spirulinę i Chlorellę. Dlatego te dwa suplementy przyczyniają się w tak prosty sposób do utraty masy ciała. A nie dlatego, że mają jakieś magiczne właściwości.
…i aktywność fizyczna
Oczywiście prawdziwa utrata masy ciała nie przyjdzie sama, gdy będziemy tylko i wyłącznie spożywać te suplementy. One tworzą odpowiednie warunki do odchudzania. Osoby odchudzające się muszą zrezygnować albo ograniczyć spożycie przetworzonej żywność, tłuszczy takich jak margaryna, cukrów i innych produktów przyczyniających się do przybierania kilogramów. Bez tego, nadmiar masy nigdy nie zniknie. Tak samo jak osoba, która nie uprawia żadnego sportu, chociażby rekreacyjnie, w cudowny sposób nie zrzuci tłuszczu, bez względu na dietę jaką stosuje.
Kwas tłuszczowy GLA
Drugim istotnym czynnikiem, który sprawia, że opisywane mikroalgi przyczyniają się do utraty masy ciała jest zawartość kwasu GLA w Spirulinie. Ten niezbędny kwas tłuszczowy pomaga regulować poziom cukru oraz insuliny, która naturalnie prowadzi do redukcji odkładania się węglowodanów. A Spirulina jest najbogatszym źródłem GLA na Ziemi. Nie ma lepszego sposobu, aby włączyć kwas GLA do swojej diety niż włączyć spirulinę do niej.
„Spirulina jest najbogatszym źródłem GLA na Ziemi.”
Podsumowanie
Podsumowując, zarówno Spirulina jak i Chlorella powinny być dodatkiem do diety podczas odchudzania, jako element zaspokajający zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze. Są w stanie znacznie zredukować uczucie głodu, dostarczyć bardzo potrzebne związki odżywcze w przyswajalnej postaci i działać jako niesamowite źródło dodatkowo pożytecznych substancji dla organizmu takich jak kwas GLA. Należy jednak pamiętać, że nie wezmą naszego ciała i nie poćwiczą za nas. O to musimy postarać się sami.
Rozdział 13: Źródła witalności i zdrowych jelit.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz