Aktualizacja: 24 maja 2024
Konwalia majowa (łac. Convallaria majalis) kojarzy się głównie rośliną ozdobną. Mimo to wykazuje właściwości lecznicze dla naszego organizmu. Warto jednak zaznaczyć, że niewłaściwie jej stosowanie może zadziałać wręcz przeciwnie, czyli toksycznie. Sprawdźmy jakie działanie wykazuje konwalia majowa oraz jak w prawidłowy sposób z niej korzystać.
Spis treści
Konwalia majowa – skład
Konwalia majowa to roślina, która charakteryzuje się subtelnym wyglądem oraz dość intensywnym zapachem. Posiada również właściwości lecznicze, przez co od wielu lat wykorzystuje się ją w medycynie naturalnej.
Konwalia majowa to źródło wielu związków aktywnych. W jej składzie znajdują się m.in. glikozydy, saponiny niesteroidowe, flawonoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, a także sole mineralne. To właśnie te wszystkie związki aktywne sprawiły, że konwalia majowa posiada dosyć wysoką i pewną pozycję wśród roślin o działaniu leczniczym.
Konwalia majowa – właściwości lecznicze
Konwalia majowa ma właściwości lecznicze, jednak jej stosowanie wymaga ostrożności i ze względu na ryzyko toksyczności. Pozytywne działanie konwalii na organizm obejmuje m.in.:
- łagodzenie bólów reumatycznych – niektóre lekarstwa z zawartością konwalii łagodzą dolegliwości reumatyczne. Wynika to z obecności flawonoidów o działaniu przeciwzapalnym oraz glikozydów poprawiających krążenie w mięśniach;
- regulacja pracy serca – glikozydy obecne w konwalii zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego. W ten sposób zwiększa się również jego wydajność. Należy przyznać, że glikozydy nasercowe to charakterystyczne substancje. Z jednej strony nie wiążą się z białkami obecnymi w osoczu, dzięki czemu łatwo wydalane są z organizmu i nie są kumulowane. Z drugiej zaś strony konwalatoksyna jest znacznie silniejsza od digitoksyny pozyskiwanej z naparstnicy purpurowej, dlatego też wyciąg z konwalii stosowany jest w wielu popularnych lekach nasercowych. Ich zadaniem jest regulacja pracy serca, łagodzenie kołatania oraz spowalnianie zbyt szybkiego pulsu;
- zwiększenie libido – pozyskiwany z kwiatów konwalii olejek lotny o nazwie farnezol intensywnie działa na nasze zmysły. Jego zarazem słodki i świeży zapach uznawany jest za afrodyzjak. Rynek perfumeryjny z kolei wykorzystuje go do produkcji nowych kombinacji zapachowych;
- łagodzenie objawów menopauzy – wyciąg z konwalii obecny w różnego rodzaju preparatach działa łagodząco, lekko moczopędnie oraz niweluje napięcie nerwowe. W związku z tym polecane są one osobom z zaburzeniami pracy serca wywołanymi stanami nerwicowymi np. u kobiet w okresie menopauzy.
- regulacja ciśnienia krwi – konwalia wykazuje działanie lekko moczopędne, oczyszczające jednocześnie regulując pracę serca. Połączenie tych wszystkich właściwości powoduje, że preparaty zawierające wyciąg z konwalii pomagają leczyć początkowe stadia nadciśnienia tętniczego oraz skłonność do obrzęków.
Dlaczego konwalia jest niebezpieczna dla człowieka?
Owoce konwalii o pomarańczowo – czerwonej barwie pojawiają się w momencie przekwitnięcia kwiatów. Warto zaznaczyć, że są one trujące. Dlatego też należy bardzo pilnować, aby dzieci nie zbliżały ich do ust. Konwalia majowa zawiera glikozydy nasercowe, takie jak konwalatoksyna, które są toksyczne dla ludzi i zwierząt. Nie należy również samodzielnie podejmować leczenia preparatami zawierającymi wyciąg z konwalii. Przedawkowanie lub zjedzenie liści czy kwiatów konwalii może spowodować ostre zatrucie. Wówczas mogą się pojawić takie dolegliwości jak:
Jeśli podejrzewamy zatrucie konwalią, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem lub udać się na pogotowie. Ważne jest, aby nie próbować samodzielnie leczyć zatrucia, ponieważ toksyny zawarte w konwalii mogą szybko prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz