Aktualizacja: 11 czerwca 2023
Za najlepiej przyswajalny kolagen uznaje się kolagen rybi, jednak ma on pewne wady, które mogą przełożyć się na jego skuteczność. Z tego względu niektórzy dietetycy bardziej polecają kolagen wołowy. Jaka jest różnica między nimi i który rzeczywiście cieszy się lepszą przyswajalnością?
Spis treści
Najlepiej przyswajalny kolagen
Jeśli chodzi o przyswajalność (biodostępność), rzeczywiście kolagen rybi wygrywa. Pozyskiwany jest on ze skór ryb i wyróżnia się bardzo niską masą cząsteczkową. Właśnie dzięki temu organizm człowieka może szybko i w pełni adsorbować jego cząsteczki. Z kolei kolagen wołowy pozyskiwany jest ze skór i kości bydlęcych. Wprawdzie jego cząsteczki są nieco większe, dlatego nie będą wchłonięte w tak dużych ilościach, jednak ich budowa jest bardziej zbliżona do ludzkiego kolagenu, co przemawia na jego korzyść. Dzięki temu wchłonięte cząsteczki zostaną efektywniej wykorzystane.
Podsumowując oba rodzaje kolagenu mają swoje zalety, a ostateczny efekt z tego względu może być podobny. Osobom, którym przeszkadza charakterystyczny rybi smak i zapach (co można wyczuć np. w Spirulinie morskiej), powinny zdecydować się na kolagen wołowy, którego smak i zapach jest neutralny. Co więcej, producenci często wzbogacają taki kolagen o witaminę C i wyciągi roślinne, nadając mu przyjemny, owocowy smak. Tego rodzaju dodatkowe, naturalne składniki działają ochronnie przed wolnymi rodnikami i pozwalają dotrzeć kolagenowi w znacznie lepszym stanie w brakujące miejsca w organizmie.
Naturalny kolagen w proszku do picia
Uważa się, że najlepiej przyswajalny kolagen ma formę proszku do rozpuszczania w wodzie. Płyn zawierający rozpuszczone cząsteczki kolagenu nie tylko szybciej przechodzi przez układ pokarmowy, ale znacznie lepiej się przyswaja. Wszystko przez to, że soki trawienne nie muszą rozkładać całości na czynniki pierwsze, co ma miejsce np. podczas połykania tabletek czy kapsułek. Naturalny kolagen do picia powinien zawierać przynajmniej 8000 mg omawianego białka w 10 g proszku.
Kolagen w proszku ma tę zaletę nad kolagenem w kapsułkach, że nie ma ograniczonej ilości, jaką może pomieścić w sobie kapsułka. Miarka w formie łyżeczki mieści w sobie o wiele więcej kolagenu w proszku niż kapsułka. To również lepsza opcja dla osób starszych, które mają problem z połykaniem tabletek. Wypicie kolagenu jest proste i wygodne dla każdego konsumenta.
Kolagen a składniki dodatkowe
Można wybrać czysty kolagen, jak również kolagen z dodatkami. Oba rozwiązania będą korzystne i stanowią znacznie lepszy wybór niż całkowite pomijanie suplementacji. Jednak kolagen z dodatkami ma tę zaletę, że oddziałuje na organizm w sposób bardziej kompleksowy. Przykładowo witamina C znacznie zwiększa biodostępność kolagenu i jest niezbędna w naturalnej, fizjologicznej syntezie tego białka przez komórki ludzkiego ustroju. Dlatego producenci bardzo często wzbogacają suplementy kolagenowe o witaminę C. Inne cenne składniki preparatów z kolagenem to:
- witamina E;
- witamina B6;
- cynk;
- witamina A;
- biotyna;
- L-lizyna.
Analizując skład suplementu diety najważniejsze jest, aby nie zawierał on sztucznych, chemicznych dodatków, np. konserwantów. Wszelkie substancje smakowe i zapachowe powinny mieć całkowicie naturalne pochodzenie. Przykładem jest choćby ekstrakt z owoców goji czy sproszkowane owoce czarnej porzeczki. Dzięki temu kolagen nie tylko będzie przyjemny w spożyciu, ale również dodatkowo wzbogacony o związki zawarte w tych składnikach.
Kiedy można zauważyć efekty przyjmowania kolagenu?
Aby zauważyć efekty przyjmowania kolagenu, należy suplementować go przynajmniej kilka tygodni, a najlepiej na stałe. Osoby zdrowe, które przyjmują kolagen celem profilaktyki bólu stawów i opóźniania procesów starzenia się skóry nie zauważą gwałtownych zmian, ponieważ pod względem fizjologicznym nic im nie dolega. Mogą zauważyć poprawę odporności i ujędrnienie skóry. Dla przykładu, jeśli zrezygnowałyby z suplementacji, z całą pewnością znacznie szybciej zaobserwowałyby pierwsze dolegliwości bólowe stawów i zmarszczki mimiczne.
Z kolei osoby z chorobami przewlekłymi czy po kontuzjach, po kilku tygodniach przyjmowania kolagenu zaobserwują złagodzenie dolegliwości i objawów bólowych oraz szybsze gojenie się uszkodzeń. Ważna jest także regularność – kolagen przyjmujemy codziennie, najlepiej w połączeniu z kwasem hialuronowym w kapsułkach.
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
- Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia i Medycyna Kosmetologiczna, 2/2012.
- Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.
Zostaw komentarz