Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 10 kwietnia 2025

Kolagen w proszkuKolagen w proszku jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety, zarówno wśród osób aktywnych fizycznie, jak i tych, które chcą wspierać zdrowie skóry i stawów w każdym wieku. Należy przyjmować go systematycznie w zalecanej dawce przez okres co najmniej 3-4 tygodni, aby zauważyć rezultaty. Najlepiej jednak przyjmować go długoterminowo, ponieważ z wiekiem jego poziom w organizmie stopniowo ulega zmniejszaniu. Przekłada się to m.in. na bóle stawów i pojawianie zmarszczek, ponieważ struktury, które buduje ulegają osłabieniu.

Jak działa kolagen w proszku?

Kolagen w proszku to białko zaliczane do grona glikoprotein, składające się z szeregu określonych aminokwasów. W układzie pokarmowym są one wchłanianie, transportowane drogą naczyń krwionośnych do docelowych narządów i tkanek, gdzie mogą być wbudowywane w nie i wykorzystywane do produkcji wewnątrzustrojowego kolagenu. Sam kolagen z kolei buduje praktycznie wszystkie tkanki ludzkiego ciała, m.in. skórę, narządy wewnętrzne, naczynia krwionośne, kości. Odpowiada za ich stabilność strukturalną, wytrzymałość na czynniki zewnętrzne, które mogłyby je uszkadzać i obciążać oraz za integralność z innymi, okolicznymi tkankami. To właśnie kolagen w dużej mierze sprawia, że stawy są bezbolesne i odporne na obciążenia, którym poddawane są np. podczas biegania. Dodatkowo, powoduje że tkanki goją się szybciej oraz że skóra jest jędrna, mniej podatna na pojawianie się zmarszczek.

Kolagen w proszku pozwala organizmowi na uzupełnianie niedoborów tego białka w miejscach największego zapotrzebowania. A synteza spada już w okolicach 25. roku życia, w związku z czym sugeruje się rozpoczęcie suplementacji najlepiej od tego wieku. Efektem będzie więc wsparcie wszystkich struktur, w których fizjologicznie znajduje się kolagen – w największej mierze skóry i stawów.

Najlepszy kolagen w proszku

Najlepszy kolagen w proszku to taki, który charakteryzuje się wysoką biodostępnością, bezpieczeństwem, prostym składem i naturalnym pochodzeniem. Jednym z takich produktów wysokiej jakości rekomendowanym przez innych konsumentów, a także specjalistów jest kolagen bioalgi. Jego największe zalety:

  • wygodna forma – proszek jest wydajny, bardzo szybko rozpuszcza się w wodzie i jest smaczny, ponieważ producent zadbał o dodanie do niego sproszkowanych owoców czarnej porzeczki;
  • prosty, naturalny skład – znajdziemy w nim przede wszystkim kolagen, ale i witaminę C (niezbędną do wewnątrzustrojowej produkcji kolagenu), L-lizynę, ekstrakt z owoców goji, witaminę E, witaminę A, cynk, witaminę B6, biotynę. Nie ma w nim natomiast żadnych sztucznych, chemicznych, zbędnych uzupełniaczy;
  • naturalne pochodzenie – kolagen użyty do wyprodukowania tego suplementu jest hydrolizowanym kolagenem wołowym, stworzonym z wykorzystaniem formuły peptiplus, która została opatentowana i dodatkowo wpływa na jego biodostępność;
  • wysoka biodostępność – kolagen wołowy może być maksymalnie wykorzystany przez organizm człowieka, ponieważ ma zbliżoną strukturę cząsteczkową;
  • brak testowania na zwierzętach, brak konserwantów i brak GMO;
  • dla diabetyków – mogą go przyjmować diabetycy, ponieważ 10 g proszku (dzienna zalecana porcja do spożycia) zawiera 0,8 jednostek chlebowych.

Produkt kolagen w proszku jest bardzo wydajny. Przy stosowaniu zgodnym z rekomendacjami producenta wystarcza na 40 dni.

Kolagen bioalgi

Jak stosować kolagen w proszku?

Kolagen w proszku najczęściej miesza się z wodą, a następnie wypija. Należy stosować się do dawek zaleconych przez producenta suplementu diety. Można jednak równie dobrze zmieszać go z sokiem pomarańczowym lub dowolnym innym sokiem naturalnym. Ważne, aby proszek całkowicie rozpuścił się w wybranym płynie. Istotna jest też regularność w swoich działaniach. Kolagen w proszku należy przyjmować codziennie przez dłuższy okres czasu, podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych suplementów diety o naturalnym pochodzeniu.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Skalska-Stochaj A., Ocena wpływu zabiegu radiofrekwencji na wybrane właściwości biofizyczne skóry, Poznań 2018.
  2. Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 73/2009.
  3. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami