Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 26 września 2023

Kolagen naturalny do piciaKolagen naturalny do picia jest niezwykle wartościowym suplementem diety, wspierającym zdrowie i urodę o wszystkich konsumentów po 25. roku życia. Wszystko z tego względu, że właśnie ten wiek zapoczątkowuje fizjologiczną, postępującą utratę kolagenu, wynoszącą 1% rocznie. Codzienne picie kolagenu może zmniejszać objawy związane z jego niedoborem, do których zaliczamy przede wszystkim bóle i sztywność stawów oraz zmarszczki.

Kolagen naturalny do picia – wskazania

Podstawowymi wskazaniami do rozpoczęcia suplementacji kolagenu są:

Głównym wskazaniem jest jednak wiek powyżej 25. roku życia. To umowna granica, gdy następuje naturalny spadek produkcji kolagenu i nie da się temu zapobiec. Można jednak podjąć działania mające na celu uzupełnianie na bieżąco tych niedoborów.

Kolagen naturalny do picia – działanie

Kolagen naturalny do picia skutecznie uzupełnia wewnątrzustrojowe niedobory tego białka. Obserwuje się między innymi następujące rezultaty:

  • stopniowe obniżanie dolegliwości bólowych stawów oraz sztywności stawów;
  • poprawa jędrności i elastyczności skóry;
  • zmniejszenie widoczności zmarszczek mimicznych;
  • poprawa gojenia się ran i uszkodzeń skóry;
  • przyspieszone gojenie urazów i kontuzji;
  • odżywienie i rewitalizacja włosów;
  • poprawa odporności;
  • opóźnianie procesów zwyrodnieniowych;
  • wzmocnienie paznokci;
  • zmniejszenie ryzyka złamań (szczególnie ważne w przypadku osób narażonych na osteoporozę).

Warto wiedzieć, że włókna kolagenowe są także nośnikami niektórych leków, np. interferonów. Dodatkowo ograniczają wnikanie i rozprzestrzenianie się drobnoustrojów chorobotwórczych, toksyn czy komórek nowotworowych. Wspierają więc czynność całego układu immunologicznego.

Jaki kolagen naturalny do picia?

Na rynku spotkać można wiele rodzajów kolagenu. Największą korzyść przyniesie picie naturalnego kolagenu w proszku, gdyż cieszy się on najwyższą biodostępnością. Zaleca się wypicie go około 30 minut przed aktywnością fizyczną (zarówno treningiem sportowym, jak i zwykłym spacerem), ponieważ wówczas stawy będą stymulowane od wewnątrz do naturalnej produkcji mazi. Ważną kwestią jest zawartość czystego kolagenu w produkcie. Jego ilość nie powinna być niższa niż 8000 mg na 10 g proszku. Poza czystym kolagenem w składzie powinny znajdować się inne związki, które nie tylko uzupełnią niedobory organizmu, ale i zwiększą biodostępność kolagenu w przewodzie pokarmowym. Są to m.in. sproszkowane owoce czy ekstrakty, witamina C, cynk, witamina E, biotyna i wiele innych. Niepożądanymi składnikami są konserwanty oraz sztuczne barwniki i aromaty.

Wybierając kolagen, warto zwracać uwagę na producenta. Jest ich wielu, jednak nie każdy oferuje wysoką jakość produktów. Kluczowe jest, aby producent mógł przedstawić certyfikaty wysokiej jakości lub ewentualnie przeprowadzonych badań. Powinno się wybierać takiego producenta, który cieszy się dobrą opinią wśród pozostałych klientów.

Zobacz również: Kolagen, który działa.

Kolagen naturalny do picia – źródła

Na końcu warto zaznaczyć, że kolagen może pochodzić z różnych źródeł. Największą popularnością cieszą się jednak kolagen wołowy i kolagen rybi. Kolagen rybi jest wprawdzie w większym stopniu przyswajalny niż kolagen wołowy, na co wpływa jego niska masa cząsteczkowa, jednak kolagen wołowy posiada budowę zbliżoną do kolagenu człowieka, co wpływa na jego korzyść. Może być efektywniej wykorzystany przez organizm.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
  2. Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 73/2009.
  3. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2012.
  4. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami