Kolagen do picia
Kolagen do picia

Kolagen do picia z witaminą CKolagen do picia z witaminą C to popularny suplement diety, którego głównym celem jest wzmacnianie stawów, poprawa kondycji skóry oraz stymulacja odporności organizmu. Warto wiedzieć, że kolagen z witaminą C to jedno z najkorzystniejszych połączeń w diecie i suplementacji człowieka. Witamina ta jest bowiem niezbędna do przeprowadzania wewnątrzustrojowej produkcji wspomnianego białka. Dodatkowo uzupełnia jego działanie.

Kolagen do picia z witaminą C – działanie

Witamina C jest niezbędną dla ludzkiego organizmu rozpuszczalną w wodzie witaminą biorącą udział w licznych procesach metabolicznych. Stanowi podstawowy składnik odżywczy, kluczowy do utrzymania właściwej struktury i czynności skóry o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Dodatkowo wzmacnia i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie tętnicze, wzmacnia odporność, przeciwdziała szkorbutowi, a także jest integralnym elementem układu krzepnięcia. W zależności od stanu zdrowia, witamina C wchłaniana jest w dwunastnicy i jelicie cienkim na poziomie około 70-80% (w przypadku zdrowego człowieka). Co istotne, chroni przed tzw. peroksydacją lipidów (składników budulcowych błon komórkowych) – reakcją prowadzącą do rozwoju stanu zapalnego w narządach wewnętrznych.

Z kolei kolagen jest podstawowym białkiem budulcowym organizmu. Odpowiada za wytrzymałość tkanek, ponieważ utrzymuje ich strukturę na zasadzie stabilnego rusztowania. Znajduje się niemal we wszystkich częściach ciała, zwłaszcza w organach, w stawach i kościach, skórze oraz naczyniach krwionośnych. Niestety jego synteza zaczyna maleć już po ukończeniu 25 lat, co objawia się między innymi pierwszymi zmarszczkami mimicznymi oraz dolegliwościami ze strony stawów. Suplementacja kolagenu i witaminy C w połączeniu będzie dawać więc następujące efekty:

  • wzmocnienie odporności, łagodzenie objawów trwających już infekcji;
  • łagodzenie bólu i sztywności stawów;
  • przeciwdziałanie kontuzjom ze strony narządu ruchu i szybszy powrót do sprawności po ich doznaniu;
  • poprawa kondycji skóry, przede wszystkim jej wytrzymałości, napięcia i elastyczności;
  • zmniejszanie widoczności zmarszczek mimicznych oraz opóźnianie ich powstawania;
  • poprawa samopoczucia w przebiegu przewlekłych schorzeń dermatologicznych (AZS, ŁZS, egzema, alergia skórna) oraz ortopedycznych i reumatologicznych (choroba zwyrodnieniowa stawów, RZS, ZZSK);
  • zmniejszanie widoczności cellulitu;
  • regulacja ciśnienia tętniczego oraz poprawa czynności całego układu sercowo-naczyniowego.

Aby uzyskać powyższe efekty, suplement diety powinien mieć naturalne pochodzenie, gwarantować wysoką biodostępność wszystkich swoich składników oraz musi być przyjmowany systematycznie, czyli codziennie w zalecanej przez producenta dawce i przez okres przynajmniej 4 tygodni.

Zobacz również: Jaki kolagen najlepiej się wchłania?

Kolagen a witamina C

Połączenie kolagenu z witaminą C jest niezwykle istotne również z innego punktu widzenia. Witamina C bierze udział w hydroksylacji reszt proliny oraz lizyny do hydroksyproliny i hydroksylizyny. W rezultacie dostarcza elektrony enzymom uczestniczącym w hydroksylacji, co skutkuje przekształceniem prokolagenu w kolagen właściwy. Witamina C ponadto służy jako kofaktor hydroksylazy prolilu i lizylu – enzymów odpowiadających za stabilizację i krzyżowanie się włókien kolagenu. Może bezpośrednio pobudzać syntezę kolagenu poprzez aktywację jego transkrypcji i stabilizowanie mRNA prokolagenu. Wydaje się więc, że jest idealnym wzbogaceniem każdego suplementu kolagenowego i przez to tak chętnie dodawana przez świadomych i doświadczonych producentów naturalnych suplementów diety.

Zobacz również: Najmocniejszy kolagen.

Kolagen do picia z witaminą C – jaki wybrać?

Wybierając kolagen do picia, należy bezwzględnie zwracać uwagę, aby w składzie zawierała się właśnie witamina C. Inne składniki, które mogą wspierać działanie produktu to: witamina E, cynk, witamina B6, witamina A, biotyna, L-lizyna i inne. Wszystkie składniki powinny być jak najbardziej naturalne, wykluczając przy tym dodatek wszelkich sztucznych konserwantów i barwników.

Równie ważną kwestią jest zawartość czystego kolagenu oraz samej witaminy C. Najlepsze jakości suplementy kolagenowe zawierają w swoim składzie przynajmniej 8000 mg czystego kolagenu w 10 g proszku do rozpuszczania w wodzie oraz przynajmniej 50 mg kwasu askorbinowego w tej samej porcji. Popularnością cieszy się kolagen do picia z witaminą C od bioalgi, który poza czystą witaminą C zawiera w składzie również sproszkowane owoce czarnej porzeczki oraz ekstrakt z owoców jagód goji – kolejne źródła witaminy C i wielu innych cennych składników. Dodatkowo wykorzystuje hydrolizowany kolagen wołowy (o budowie identycznej jak kolagen ludzki) pozyskiwany zgodnie z formułą Peptiplus, co zapewnia mu najwyższą możliwą biodostępność.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2/2012.
  2. Czubak K., Żbikowska H., Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów, Annales Academiae Medicae Silesiensis, 4/2014.
  3. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami