Kolagen do picia
Kolagen do picia

Hydrolizowany kolagenHydrolizowany kolagen to inaczej białko kolagenowe pozyskiwane z surowców pochodzenia zwierzęcego z wykorzystaniem hydrolizy. Tym samym cieszy się on wyższą jakością, ponieważ szybciej i efektywniej wchłania się w układzie pokarmowym, co pozwala organizmowi efektywniej go wykorzystać.

Hydrolizowany kolagen – co to jest?

Wśród dostępnych produktów spożywczych w diecie najwięcej kolagenu znajduje się w galaretach wieprzowych, rybnych i owocowych, salcesonie, podrobach, gotowanych kurzych łapkach i chrząstkach zwierzęcych. Takie produkty nie są jednak spożywane często i wręcz nie powinny być ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cholesterolu. Dlatego tak mocno podkreśla się znaczenie suplementacji omawianego białka już od około 25.-30. roku życia, czyli od kiedy obserwuje się spadek naturalnej, endogennej produkcji kolagenu w ustroju.

Kolagen występuje pod postacią kolagenu hydrolizowanego (HC), niedenaturowanego i wegańskiego. Najpopularniejszym suplementem diety jest kolagen hydrolizowany, ponieważ cieszy się najwyższą jakością wśród suplementów ze względu na parametry. W zależności od producenta, jego produkcja obejmuje ekstrakcję kolagenu ze skór bydlęcych, wieprzowych i z kości kurczaka, jak również niekiedy ze skór i kości rybich, meduz, gąbek i innych bezkręgowców wodnych. Tak pozyskany kolagen poddaje się następnie hydrolizie enzymatycznej, która prowadzi do powstania bardziej przyswajalnych peptydów o mniejszej masie cząsteczkowej. Jego aktywność, działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające zależą od stopnia hydrolizy i rodzaju enzymu użytego w procesie.

Porównując hydrolizowany kolagen do żelatyny, odznacza się on bardzo dobrą rozpuszczalnością zarówno w gorącej, jak i zimnej wodzie. Dla porównania żelatyny rozpuszczają się jedynie w wodzie gorącej. Zaletą kolagenu hydrolizowanego jest również łatwiejsze trawienie w przewodzie pokarmowym, a więc wysoka biodostępność. Warto sięgać po hydrolizowany kolagen wzbogacony w witaminy (witamina A, witamina E, witamina C) i cynk, które dodatkowo stymulują biosyntezę kolagenu wewnątrz organizmu.

Jaki hydrolizowany kolagen wybrać?

Hydrolizowany kolagen wykorzystywany jest w wielu różnych suplementach diety, dlatego warto zwracać uwagę również na inne szczegóły. Przykładem rekomendowanego i sprawdzonego produktu jest kolagen bioalgi. Jego największe zalety:

  • wygodna postaćkolagen w proszku dobrze rozpuszcza się w wodzie, zatem nie ma konieczności połykania kapsułek czy tabletek. Formy do picia zawsze są bardziej komfortowe dla konsumentów, jednocześnie są też lepiej przyswajalne w układzie pokarmowym;
  • prosty, naturalny skład – podstawowym składnikiem jest oczywiście czysty kolagen hydrolizowany o bardzo wysokiej dawce (8792,3 mg w 10 g). Produkt uzupełniono o l-lizynę (przyspieszającą naturalną produkcję kolagenu), witaminy (witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę B6, biotynę), cynk oraz produkty pochodzenia roślinnego, np. ekstrakt z czarnej porzeczki, który nadaje przyjemny smak;
  • nowoczesna formuła Peptiplus – opatentowana i wykorzystana podczas produkcji zwiększa jeszcze bardziej biodostępność w porównaniu do innych kolagenów dostępnych na rynku.

Niemiecka jakość suplementu diety oraz wiele dobrych opinii konsumentów, którzy regularnie wracają ponownie z zakupem są najlepszą rekomendacją i świadczą o jego jakości. Należy zaznaczyć, że efekty przyjmowania kolagenu (oraz dowolnego innego naturalnego suplementu diety) zależą głównie od systematyczności działań. Należy pić kolagen codziennie w określonej przez producenta dawce przez okres co najmniej 4 tygodni. Najlepiej jednak w perspektywie długoterminowej, ponieważ z wiekiem jego poziom w organizmie maleje, co objawia się m.in. bólem stawów czy zmarszczkami.

Kolagen bioalgi

Hydrolizowany kolagen – wskazania do stosowania

Podstawowymi wskazaniami do rozpoczęcia stosowania tego suplementu są:

  • ból i sztywność stawów, np. w przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów, RZS, łuszczycowego zapalenia stawów, ZZSK, jak również w związku z podeszłym wiekiem;
  • urazy i kontuzje narządu ruchu, np. sportowe, powypadkowe itd;
  • profilaktyka kontuzji u osób aktywnych fizycznie i sportowców;
  • aktywny tryb życia, celem wzmacniania tkanek twardych i miękkich;
  • osłabiona odporność;
  • wiotka, mało elastyczna skóra z widocznymi zmarszczkami i bruzdami;
  • cienie pod oczami;
  • przebyte operacje, celem przyspieszenia gojenia się ran, jak również złamania kości, aby przyspieszyć tworzenie się zrostu kostnego;
  • cellulit;
  • szara skóra pozbawiona blasku.

Hydrolizowany kolagen do picia rekomenduje się jednak każdej osobie powyżej 25 lat, gdyż właśnie na tym etapie życia spada fizjologiczna produkcja kolagenu (średnio o około 1% rocznie).

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kaziród K., Hunek A., Zapała M., Wiśniewska-Skomra J., Chmielarz K., Tylutka K., Hapon A., Suplementacja kolagenem – czy przynosi realne korzyści?, Quality in Sport. 2023;13(1):88-107.
  2. Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H., Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Estetologia Medyczna i Kosmetologia, 2012.
  3. Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami