Aktualizacja: 11 stycznia 2024
Orzechy kola to produkt, który pozyskuje się z rośliny kola błyszcząca (łac. Cola nitida). Niewątpliwie związane są one z bardzo popularnym napojem na świecie, czyli z colą. Oprócz właściwości spożywczych wykazują także działanie lecznicze m.in. regulują procesy trawienne. Jakie inne działanie mogą wykazywać oraz co w sobie kryją? Poznajmy bliżej cenne właściwości orzechów koli.
Spis treści
Orzechy kola – skąd pochodzą?
Kola błyszcząca (łac. Cola nitida) to drzewo, które stale utrzymuje barwę zieloną i rośnie zwykle w klimatach tropikalnych. Owoce tego drzewa posiadają kilka nasion, które noszą nazwę orzechów nitida. Od wielu lat wykorzystywane były one przez mieszkańców Afryki do żucia w celu redukcji zmęczenia fizycznego i psychicznego.
Te orzechy zawierają kofeinę, teobrominę i inne związki chemiczne, które nadają im charakterystyczny smak i aromat. Orzechy kola używa się jako składniki w produkcji napojów gazowanych, zwłaszcza w napojach typu cola. W tradycyjnej recepturze napojów cola, orzechy koli stanowią jedno z głównych źródeł smaku.
Orzechy kola – właściwości
Wyciąg z orzechów kola wykazuje działanie pobudzające na korę mózgową, a także ośrodek oddechowy i naczyniowy. Ponadto rozszerza on naczynia mózgowe oraz nerkowe, a zwęża naczynia brzuszne. Oznacza to, że wyciąg z orzechów koli kieruje przepływ krwi z jamy brzusznej do skóry, mięśni oraz mózgu, co zwiększa wydolność intelektualną i fizyczną organizmu. Dzięki temu układ mięśniowy staje się bardziej ukrwiony i przez to szybszy do reakcji.
Ekstrakt pozyskiwany z orzechów koli przyspiesza również procesy metaboliczne. Narządy wewnętrzne posiadają większą wydolność, szybciej i wydajniej pracują. Ponadto pobudza on przemianę materii oraz wzmaga produkcję soków żołądkowych, przez co zmniejszony zostaje apetyt. Poprzez takie działanie ekstrakt z orzechów kola wspomaga procesy odchudzania.
Dodatkowo orzechy koli wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu, co w znacznej mierze odpowiedzialne jest za problemy z masą ciała. Tego rodzaju orzechy posiadają dodatkową, jeszcze jedną bardzo ważną funkcję. Skutecznie spalają tankę tłuszczową. Do tego celu wykorzystuje się suszone, całe lub rozgniecione, obrane z łupin nasiona koli. Związki tam zawarte, zwłaszcza antyoksydanty powodują, że procesy metaboliczne w organizmie zachodzą znacznie szybciej. Żucie orzechów kola zaleca się w przypadku chęci zmniejszenia uczucia głodu. Ponadto tego rodzaju spożywanie pomocne jest też w zatruciu alkoholowym, kacu oraz biegunce.
Orzechy kola – skład
Do składników orzechów kola zaliczamy takie substancje jak:
Dzięki tak bogatemu składowi włączenie orzeszków koli do swojej diety powoduje m.in. zwiększenie temperatury ciała, zmniejszenie apetytu, zwiększenie wydajności i poprawa pracy mięśni i wiele innych pożądanych działań.
Jak smakują orzechy kola?
Orzechy kola charakteryzują się specyficznym smakiem, który może być opisany jako gorzkawy, lekko cierpki i trochę palący. Ich smak wiąże się z obecnością kofeiny, teobrominy i innych związków chemicznych.
W tradycyjnej produkcji napojów typu cola, orzechy kola używa się w celu smaku i aromatu. Jednak z powodu ich wyraźnego i często gorzkiego smaku, rzadko spożywane się jako samodzielnaą przekąskę. Ludzie czasami korzystają z orzechów koli w kuchni do eksperymentów kulinarnych, zwłaszcza w deserach, ale zazwyczaj są one dodawane w niewielkich ilościach ze względu na ich intensywny smak.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Odebunmi E., Oluwaniyi O., Awolola G., Adediji O., Proximate and nutritional composition of kola nut (Cola
nitida), bitter cola (Garcinia cola) and alligator pepper (Afromomum melegueta), African Journal of Biotechnology, 8/2009. - Adelusi A., Ogunwolu Q., Ugwu C., Kolanut consumption, its benefits and side effects, 2020.
Ok, tylko jak to jeść. „Z musli”? Zmielić, czy jak?