Koktajle jesienne to bardzo dobry sposób na wzmocnienie odporności, poprawę samopoczucia, podwyższenie poziomu energii oraz urozmaicenie diety, która w tym okresie z reguły jest bardziej ciężkostrawna, niż dieta letnia. Warto wykorzystać sezonowe owoce i warzywa, w które obfitują miesiące jesienne. Poniżej znajdują się przepisy na smaczne i zdrowe koktajle jesienne.
Spis treści
Koktajle jesienne z owoców
Do sezonowych owoców jesiennych zaliczamy m.in.: śliwki, pigwy, gruszki, jabłka, żurawinę, jeżyny. Warto przygotowywać koktajle z ich dodatkiem, w szczególności jeśli owoce mają sprawdzone pochodzenie i były uprawiane na ekologicznych uprawach. Przykładowy przepis:
- gruszka;
- jabłko;
- 4 śliwki węgierki;
- kiwi;
- odrobina wody, jeśli koktajl jest zbyt gęsty.
Jabłka, gruszki i kiwi obieramy, usuwając gniazda nasienne. Nie ma konieczności obierania śliwek, jednak należy wyjąć z nich pestki. Następnie wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na gładki koktajl. Dla lepszego smaku warto dodać odrobinę cynamonu, soku z cytryny i sproszkowanych goździków. Inny przepis:
- szklanka mleka roślinnego, np. mleka owsianego;
- 2 dojrzałe banany;
- 6 śliwek (mogą być suszone);
- garść łuskanych orzechów laskowych;
- opcjonalnie łyżeczka nasion chia.
Banany obieramy, ze śliwek wyjmujemy pestki. Następnie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl.
Koktajle jesienne warzywno-owocowe
O ile koktajle owocowe są pysznym deserem, znajdują fanów nie tylko wśród dzieci i z reguły są słodkie, o tyle koktajle warzywno-owocowe mogą stanowić alternatywę dla wytrawnych posiłków (drugiego śniadania lub kolacji). Jako że nie mają w sobie tak dużej ilości cukrów prostych, można pić je częściej niż koktajle wyłącznie owocowe. Przykładowy przepis:
- pomarańcza;
- banan;
- kiwi;
- duża garść świeżego szpinaku;
- kawałek świeżego imbiru o długości około 3 cm;
- pół szklanki wody.
Podobnie jak w powyższych przepisach wszystkie składniki blendujemy. Warto pamiętać, że koktajle z dodatkiem bananów szybko ciemnieją, nie nadają się więc do dłuższego przechowywania w lodówce. Inny przepis:
- średniej wielkości burak;
- 2 jabłka;
- marchew;
- pomarańcza;
- odrobina natki pietruszki;
- odrobina soku z cytryny.
Taki koktajl bardzo dobrze wpływa na parametry krwi, można podawać go anemikom i osobom niedożywionym. Stanowi źródło energii i antyoksydantów.
Jesienny koktajl ze Spiruliną
Spirulina w proszku bardzo dobrze sprawdza się w zielonych, warzywno-owocowych koktajlach. Alga ta znana jest ze swoich właściwości odżywczych, antyoksydacyjnych i energetyzujacych. Stanowi skarbnicę minerałów, witamin, błonnika, pełnowartościowego białka, aminokwasów, a także fikocyjaniny, której zawdzięcza wiele spośród swoich właściwości. Przykładowy przepis na jesienny koktajl z dodatkiem Spiruliny:
- garść świeżego szpinaku;
- dojrzały banan;
- miarka Spiruliny;
- sok wyciśnięty z połówki jabłka lub połówka jabłka;
- plasterek świeżego imbiru.
Przygotowując koktajle z zielonych liści, warto trzymać się reguły 60/40, czyli 60% owoców i 40% warzyw. Przy zachowaniu takich proporcji koktajl ma nie tylko bardzo dobre właściwości odżywcze, ale i jednocześnie smaczny, owocowy smak.
Dobrym połączeniem jest również Spirulina w proszku oraz seler naciowy. Do tych podstawowych składników można dodawać szpinak, ogórek, jabłka, migdały, orzechy laskowe, mango, marchewki, brzoskwinie – w zależności od własnych preferencji. Warto bawić się przepisami, łącząc ulubione dodatki i szukając rozwiązania idealnego dla siebie. Kompozycji jest naprawdę wiele. Jeśli koktajle wychodzą zbyt gęste, wystarczy dodać do nich odrobinę wody, mleka roślinnego lub mleka zwykłego.
Jak często pić koktajle jesienne?
Koktajle jesienne można pić nawet codziennie. Optymalnie zaleca się jedną porcję koktajlu owocowego oraz 2-3 porcje koktajlów warzywno-owocowych, nie zapominając o zbilansowanej diecie. Koktajle są jedynie dodatkiem do niej, ewentualnie alternatywą dla drugich śniadań czy podwieczorku. Z pewnością nie powinny zastępować np. obiadu. Należy także pamiętać, aby przed snem nie pić koktajlu owocowego, znacznie lepiej sprawdzi się rano lub w ciągu dnia. Wieczorna dawka cukru mogłaby przyczynić się do bezsenności, nadwagi lub próchnicy zębów.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zielone koktajle, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2016.
- Frenkiel D., Vindahl L., Zdrowe i kolorowe smoothie na każdy dzień, Wydawnictwo Buchmann, Warszawa 2015.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zostaw komentarz