Aktualizacja: 5 listopada 2020
Czerwone koktajle, wytwarzane np. z buraków czy pomidorów, posiadają wiele składników odżywczych. Oprócz tego, że dobrze smakują, wpływają pozytywnie na nasze zdrowie m.in. oczyszczają organizm z toksyn oraz uzupełniają go w witaminy i minerały. Sprawdź jak przygotować zdrowe i smaczne koktajle owocowo – warzywne.
Jeśli zauważamy pierwsze oznaki zmęczenia, ciągłej potrzeby snu oraz rozdrażnienia warto aby w codziennej diecie znalazły się duże dawki owoców i warzyw. Stanowią one źródło drogocennych związków np. witaminy A i C. Zarówno witaminy jak i minerały, obecne w owocach i warzywach, uzupełnią niedobory organizmu, przez co od razu poczujemy dużą dawkę energii i dobrego samopoczucia.
Spis treści
Czerwone koktajle – naturalne źródło energii
W przypadku czerwonych koktajli szczególnie polecanym składnikiem są buraki. Spożywany niemalże na surowo jest doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów.
Koktajl buraczany
Znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości oczyszczających. Podobne właściwości wykazuje koktajl pomidorowy.
Składniki:
- 0,5 kg buraków
- 200 ml wody
- 5 ząbków czosnku
- posiekana pietruszka
- pieprz
Przygotowanie:
Buraki, czosnek oraz pietruszkę należy drobno pokroić, a następnie włożyć do blendera i zalać niewielką ilością wody. Składniki należy miksować, aż do momentu powstania jednolitej masy. Na koniec koktajl należy przyprawić pieprzem. Przelać do szklanki i uzupełnić natką pietruszki.
Sok z buraka – dlaczego warto go pić? Sprawdź w naszym artykule!
Koktajl pomidorowy
Składniki:
Przygotowanie:
Pomidory, bazylię oraz pora należy włożyć do blendera i dolać odrobinę wody. Składniki należy miksować do momentu aż powstanie jednolita, gładka masa. Następnie koktajl należy przyprawić pieprzem ziołowym, przelać do szklanki i ozdobić porem oraz listkami bazylii.
Koktajl wiśniowy
Składniki:
Przygotowanie:
Wcześniej wydrylowane i umyte wiśnie przekładamy do blendera i zalewamy je mlekiem sojowym, dodajemy łyżeczkę miodu oraz kilka listków mięty. Wszystkie składniki razem miksujemy. Na koniec koktajl przelewamy do szklanki i ozdabiamy listkiem mięty.
Koktajl truskawkowy
Składniki:
- 2 szklanki truskawek
- 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Wcześniej umyte truskawki oraz cukier wrzucamy do blendera i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Do koktajlu można również dodać kaszę jaglaną, wówczas koktajl stanie się bardziej syty i odżywczy. Na koniec koktajl przelewamy do szklanki i dekorujemy połową truskawki lub listkiem mięty.
Podsumowanie
Czerwone koktajle to bomba witaminowa dla naszego organizmu. Warzywa tj. buraki czy pomidory stanowią także źródło antyoksydantów, które odrywają bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Niszczą bowiem wolne rodniki zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się, a także poważnym chorobom tj. nowotwory. Z kolei wiśnie czy truskawki to bardzo dobre źródło witaminy C, która z kolei korzystnie wpływa na naszą urodę. Zwiększa odporność skóry na różnego rodzaju infekcje, wzmacnia naczynia krwionośne zapobiegając ich pękaniu oraz dodaje skórze blasku i rozświetla ją. Warto więc aby w naszej codziennej diecie znalazły się czerwone koktajle szczególnie w sezonie letnim kiedy mamy szeroki dostęp do świeżych warzyw i owoców. Jak się okazuje takie produkty nie tylko korzystnie wpływają na nasze zdrowie zapewniając energię i dobre samopoczucie, ale również i na urodę.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bardzo lubię np. koktajle z buraka jednak dla mnie muszą być zrobione na słodko 🙂
Ciekawa jestem czy zadziałałaby wersja w formie zupy. Zdecydowanie bardziej wolę taką mniej zmiksowaną postać.
Uwielbiam koktajle:) pomidorowy i truskawkowy ekstra 🙂
Lubię koktajle, choć czasem brak czasu na zrobienie 🙂
Pyyyszności. Wiśniowy ostatnio u mnie na pierwszym miejscu 😀
Zdecydowanie pomidorowy! 🙂