Aktualizacja: 7 grudnia 2023
Olej kokosowy posiada szerokie spektrum zastosowania, z którego w bardzo prosty i przyjemny sposób możemy korzystać każdego dnia. Powszechnie stosuje się go w kosmetyce, głównie do zmiękczania i nawilżenia skóry, łagodzenia chorób skóry takich jak łuszczyca, egzema, atopowe zapalenie skóry oraz do ogólnej poprawy kondycji włosów w postaci serum na włosy. Oprócz tego warto zastosować olej kokosowy jako jeden ze składników peelingu do ciała. Jednak kosmetyka to nie jedyne zastosowanie oleju kokosowego – również często stosuje się go w kuchni.
Spis treści
Olej kokosowy – właściwości
Ze względu na korzyści jakie wywiera na nasze zdrowie, olej kokosowy stał się bardzo popularny, szczególnie ten najwartościowszy, czyli nierafinowany, tłoczony na zimno. Już dwie łyżeczki oleju kokosowego dziennie oferują szeroką gamę właściwości zdrowotnych, w tym:
- poprawę metabolizmu;
- wspomaganie funkcji tarczycy;
- wzmacnianie odporność organizmu.
Olej kokosowy jest źródłem odpowiednich tłuszczów dla osób zdrowo odżywiających się i dbających o linię. W internecie, czasopismach i już nawet książkach kucharskich olej kokosowy poleca się jako zamiennik margaryny i oleju słonecznikowego. Przy odrobinie kreatywności można przemycić go do swojego menu i samemu przekonać się na temat jego cennych właściwości. Nadaje potrawom delikatny smak, a przede wszystkim wyróżnia się bardzo wysoką temperaturą dymienia (180-205 stopni C).
Zastosowanie oleju kokosowego
Olej kokosowy w temperaturze poniżej 25 stopni C przybiera formę stałą, doskonałą do smarowania pieczywa. Dzięki temu jest idealnym zamiennikiem tłuszczu półstałego (np. smalec, margaryna).
Wystarczy dodać 1 lub 2 łyżki oleju kokosowego do ulubionego koktajlu przygotowanego z owoców, jogurtu naturalnego lub dowolnie skomponowanych składników. Dodatek tłuszczu do koktajlu spowoduje poprawę wchłaniania witamin zawartych w owocach, rozpuszczalnych właśnie w tłuszczach (witamina A, witamina D, witamina E i witamina K).
Ze względu na wspomnianą wcześniej wysoką temperaturę dymienia, olej kokosowy można stosować do gotowania i smażenia. Składa się on głównie z tłuszczów nasyconych, jest odporny na proces utlenienia oraz jest stabilny w wysokich temperaturach. W przeciwieństwie do olejów nienasyconych, olej kokosowy nie produkuje szkodzących zdrowiu wolnych rodników pod wpływem wysokich temperatur. Dodatkowo, można go w bezpieczny sposób wielokrotnie zagotowywać i ostudzać, bez utraty jego właściwości oraz negatywnego wpływu na nasze zdrowie.
Zobacz również: Olej kokosowy – uniwersalny olej do wszystkiego?
Zastosowanie oleju kokosowego jako przekąski między posiłkami
Nierafinowany olej kokosowy sam w sobie ma doskonały smak i dlatego warto jeść go bezpośrednio łyżką. Dla osób, które lubią smak kokosa stanowi idealną przekąskę. Tak spożywany olej zwiększy energię w ciągu dnia i pomaga stłumić głód, przez co unika się podjadania niezdrowych posiłków.
Zastosowanie oleju kokosowego jako podstawowego składnika kuloodpornej kawy
Kuloodporna kawa to połączenie zaparzonej kawy, oleju kokosowego oraz masła klarowanego. Wielu sceptyków oleju kokosowego wybiera olej kokosowy rafinowany, pozbawiony smaku i zapachu. Jest on również znacznie tańszy i pozbawiony praktycznie wszystkich swoich drogocennych właściwości. To właśnie główna różnica w porównaniu do oleju „Extra Virgin”, czyli nierafinowanego, tłoczonego na zimno.
Jak spożywać olej kokosowy?
Na początku przyjmowania, olej koksowy stopniowo dodajemy do potraw (podczas smażenia lub pieczenia). Zbyt duża dawka oleju kokosowego może doprowadzić do pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości takich jak np. nudności, rozstrój żołądka lub luźne wypróżnienia. W takim przypadku należy zacząć spożywać niewielką dawkę oleju w ciągu dnia i stopniowo zwiększać do momentu aż organizm się dostosuje.
Olej kokosowy jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje. Dodatkowo wykorzystuje się go w pielęgnacji ciała ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Fife B., Kokos. Naturalny antybiotyk, Wydawnictwo Vital, Białystok 2014.
- Fife B., Olej kokosowy, Wydawnictwo Vital, Białystok 2020.
- Piotrowska A., Totko-Borkusiewicz N., Klucznik A., Olej kokosowy – możliwości zastosowań kosmetycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2019.
Zostaw komentarz