Aktualizacja: 8 marca 2022
Jaki olej kokosowy wybrać, aby był jak najlepszej jakości? Ze względu na różnorodność tego samego produktu w sklepach, postaramy się przybliżyć kilka najważniejszych cech dobrego i wysokiej jakości oleju. Olej kokosowy coraz częściej gości w kuchni jako jeden z najważniejszych składników zdrowego gotowania. Ale żeby faktycznie spełniał swoje zadanie i dostarczał do organizmu jak najwięcej cennych składników odżywczych, musi być odpowiednio dobrany.
Spis treści
Jaki olej kokosowy wybrać?
Wybór oleju kosowego jest prosty, jeśli wiemy, na co zwracać szczególną uwagę.
Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?
Pierwszą rzeczą na jaką trzeba zwrócić uwagę, to czy jest nierafinowany czy rafinowany. Jaki olej kokosowy wybrać? Zdecydowanie lepszym wyborem jest olej nierafinowany, pozyskiwany na zimno. W ten sposób nie jest pozbawiany swoich naturalnych wartości odżywczych i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i wiele innych cennych dla naszego zdrowia składników. Natomiast olej kokosowy rafinowany, inaczej nazywany RBD (rafinowany, wybielony, bezwonny) to olej pozyskany w procesie rafinacji, która przebiega w wysokiej temperaturze. Niestety w trakcie tego procesu wiele właściwości kokosa zostaje bezpowrotnie utraconych. Olej taki jest bez charakterystycznego zapachu i smaku kokosa.
Niestety nawet kupując nierafinowane oleje trzeba mieć się na baczności. Istnieje wiele rodzajów metod pozyskiwania oleju i tak na prawdę to właśnie metody oraz dbałość w trakcie jego pozyskiwania definiuje jakość produktu.
Czystość produktu
Olej kokosowy ma wysoką temperaturę topnienia. Często można zauważyć, że nawet jak stoi w ciepłym pomieszczeniu to nie zmienia swojej konsystencji. Dopiero powyżej 24 stopni Celsjusza zmienia swój stan skupienia na płynny. Wysokiej jakości olej kokosowy jest barwy śnieżnobiałej, gdy jest w stałym stanie skupienia. Natomiast płynny, jest czysty jak woda. Jeśli jest zabarwiony na żółty lub szary kolor, oznaczać to może gorszą jakość i zanieczyszczenia pochodzące z procesu pozyskiwania.
Smak i zapach
Kolejną rzeczą na jaką należy zwróć uwagę jest smak i zapach oleju kokosowego. Dobrej jakości produkt ma delikatny aromat i smak, który nie jest zbyt ostry ani przytłaczający. Powinien być na tyle łagodny, aby nie zmieniał smaku potraw. Jeśli smak i zapach jest zbyt silny, można spodziewać się niskiej jakości produktu, który został sztucznie doprawiony. Z kolei gdy olej kokosowy nie wykazuje żadnego smaku ani zapachu, to z pewnością został pozyskany w procesie rafinacji i jest pozbawiony swoich walorów odżywczych.
Cena
Kryterium, które w dużej mierze charakteryzuje produkty dobrej jakości to cena. Niestety większość tanich olejów nie jest dobra. Proces pozyskiwania wysokiej jakości oleju kokosowego nie jest tani ani prosty. Wymaga większych nakładów finansowych, a co za tym idzie, cena produktu w sklepie do najniższych należeć nie będzie. Im tańszy produkt tym większe zanieczyszczenie, gorszy smak i aromat (lub jego brak) oraz mniej wartości odżywczych oleju.
Olej kokosowy jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje. Dodatkowo wykorzystuje się go w pielęgnacji ciała ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Fife B., Kokos. Naturalny antybiotyk, Wydawnictwo Vital, Białystok 2014.
- Fife B., Olej kokosowy, Wydawnictwo Vital, Białystok 2020.
- Piotrowska A., Totko-Borkusiewicz N., Klucznik A., Olej kokosowy – możliwości zastosowań kosmetycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2019.
Ostatnio wyczytałam gdzieś, że olej kokosowy nie bardzo nadaje się do smażenia. Muszę poszukać więcej informacji o tym, bo bardzo często smażę na na nim placuszki, omlety i naleśniki.
Olej kokosowy jest u nas przede wszystkim kosmetykiem 🙂 zawsze wybieram ekologiczny.
Raz kupiłam olej i spróbowałam coś smażonego na nim. Zdecydowanie nie moje smaki
A smażyłaś na zapachowym oleju? Ja używam do smażenia oleju kokosowego rafinowanego pozbawionego zapachu i nie widzę jakiejkolwiek różnicy w smaku potraw. Może po prostu zły olej wybrałaś.
Olej kokosowy robi furorę. 😀
Mi jeszcze nie było dane go poznać ale z pewnością wezmę pod uwagę Twoje wskazówki. 🙂
Ja wybieram zawsze ten nierafinowany i pięknie pachnący kokosem 🙂 zarówno do pielęgnacji jak i do kuchni 🙂
Świetnie, że poruszasz jego temat. To teraz bardzo popularny olej.
Super, dzięki za informacje! Szukałam odpowiedniego aż trafiłam na taki polskiej firmy i jest zdecydowanie najlepszy.
Ciekawe, będę wiedziała na co zwrócić uwagę, dzięki.
Dobrze wiedzieć:) Z reguły lepsze jakościowo rzeczy więcej kosztują
Bardzo praktyczne porady. Wezmę je pod uwagę, bo bez oleju kokosowego nie wyobrażam sobie obecnie ani gotowania/pieczenia, ani pielęgnacji, ani dbania o zdrowie 🙂
W mojej kuchni olej kokosowy gości praktycznie codziennie. Często też używam go do pielęgnacji włosów 🙂
Przydatny artykuł 🙂 Mam teraz lepszą orientację, cieszę się, bo w sklepach jest dużo różnych olejów kokosowych.
Dziękuję!
Olej kokosowy jest tym produktem, który zawsze mam pod ręką w swojej kuchni (i czasem w łazience 🙂 Nierafinowanego często używam do słodkich wypieków, czy smażenia placków, do deserów. Ale jajecznica z kokosem już się średnio komponuje, dlatego również korzystam z oleju rafinowanego.
Olej kokosowy to numer jeden w mojej kuchni i kosmetyczce 🙂 Super, że napisałaś o nim taki wyczerpujący artykuł, bo naprawdę można się pogubić wśród różnych firm, rodzajów i cen oleju.
Używam oleju nierafinowanego 🙂 Olej kokosowy rafinowany lepszy jest do smażenia, gdyż ma wyższą temp. spalania i nie narzuca aromatu kokosowego. Mój mąż nie lubi np. mięsa smażonego na oleju koko nieraf. 😉 Więc czasem smażę na rafinowanym.
Nie wiedziałam, że te oleje tak bardzo się różnią… Ostatnio kupowałam jeden i nawet nie wiem czy jest rafinowany czy nie :o. Sprawdzę to, dzięki za informację! 🙂
pomocne informacje!
Olej kokosowy często wykorzystuje i jest to raczej olej rafinowany.Muszę słońcu sięgnąć po nierafinowany.
Pora w końcu kupić! Moja koleżanka dietetyczka zawsze mnie namawia, a ja cały czas przyzwyczajona do oliwy nie mogę się jakoś przełamać… Choć mleko kokosowe jak najbardziej lubię!
Hej, jestem ogromną fanka oleju kokosowego. Używam go już od kilku miesięcy i całkowicie wyeliminował am zwykły olej. Oliwę z oliwek mam jedynie do salatek 🙂 polecam każdemu
używam sporo oleju kokosowego w mojej kuchni, dziękuję za te ważne informacje
Dawno szukałam odpowiedzi na to pytanie. Dziekuję 🙂
Świetny wpis. Teraz będe wiedziała jaki olej wybrać 🙂
Dzięki! Teraz będe wiedzieć co i jak 🙂
Wybór odpowiedniego, nierafinowanego oleju kokosowego jest niezwykle ważny, zwłaszcza dla mnie do pielęgnacji skóry i włosów. Pozdrawiam
Czyli mój ostatnio zakupiony olej kokosowy nie jest dobrej jakości… Ma taki delikatnie żółtawy kolor 🙁 Ale lepiej późno niż wcale!
Uwielbiam olej kokosowy i stosuje niemal non stop zarówno w kuchni jak i w pielęgnacji 🙂 Zawsze wybieram ten nierafinowany i staram się na nim nie oszczędzać 🙂
Wezmę te czynniki pod uwagę, gdy będę kupowała olej kokosowy. 🙂