Aktualizacja: 18 października 2023
Witamina Q10 to tak naprawdę substancja witaminopochodna o właściwej nazwie koenzym Q10. Stanowi naturalnie występujący w organizmie człowieka związek chemiczny. Należy do pochodnych 1,4-benzochinonu. To substancja, która pozytywnie oddziałuje na cały ludzki organizm.
Spis treści
Witamina Q10 – synteza
W warunkach prawidłowej homeostazy związek ten jest produkowany we wszystkich tkankach ludzkiego organizmu. Proces syntezy rozpoczyna się w retikulum endoplazmatycznym, po czym przechodzi przez poszczególne elementy wewnątrzkomórkowe, kończąc na aparacie Golgiego. Z tego miejsca zostaje transportowany dalej. Aby synteza mogła przebiegać, wymagana jest obecność podstawowych substratów to rozpoczęcia reakcji. Są nimi: 4-hydroksybenzoesan i grupa polipropylenowa.
Nasilenie syntezy
Niektóre substancje i zjawiska nasilają biosyntezę związku, np. stres oksydacyjny czy proliferatory peroksysomów. Najważniejszą rolę odgrywa jednak rodnik ubisemichinonowy, który przyczynia się do odtworzenia macierzystego koenzymu Q10. Synteza omawianej substancji jest również znacznie efektywniejsza przy obecności:
- kwasu foliowego;
- kwasu pantotenowego;
- witaminy E;
- witamin z grupy B, takich jak witamina B2, witamina B6 i witamina B12.
Witamina Q10 – zawartość w organizmie
Witamina Q10 jest magazynowana głównie w wątrobie, śledzionie, nadnerczach czy płucach, a także wszystkich innych narządach wewnętrznych wymagających do swojego funkcjonowania dużej ilości energii. Z tych narządów może być transportowany do innych tkanek, które wymagają jego obecności. Wykazano, że ilość syntezowanej witamin Q10 po 25. roku życia spada. Oznacza to, że warto ją wówczas suplementować lub spożywać w większej ilości.
Witamina Q10 – właściwości
Najbardziej poznaną funkcją witaminy Q10 jest jej udział w transporcie elektronów w mitochondrialnym łańcuchu oddechowym. To właśnie między innymi z tego względu największa ilość związku znajduje się w mitochondriach komórkowych. Uznaje się, że stanowi niezbędne ogniwo łańcucha oddechowego, ponieważ odpowiada za przemiany energetyczne w każdej żywej komórce.
Witamina Q10 stabilizuje błony komórkowe, ponieważ wchodzi w interakcje z białkami błonowymi. Sprawia to, że wspomniane błony stają się znacznie bardziej wytrzymałe i odporne na działanie wielu szkodliwych czynników zewnętrznych. Dodatkowo witamina Q10 utrzymuje prawidłową funkcję błon, gdyż utrzymuje najważniejsze substancje konieczne do ich czynności w odpowiednich proporcjach.
Zauważono, że omawiany związek jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że posiada zdolność eliminowania wolnych rodników tlenowych, czyli reaktywnych form tlenu powodujących starzenie się organizmu i rozwój licznych chorób, głównie chorób cywilizacyjnych (otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nowotwory itd.). Wolne rodniki tlenowe obecne są w organizmie każdego człowieka. Ich nadmiar wynika przede wszystkim z nieodpowiedniego trybu życia, czyli małej ilości snu, znacznego stresu czy nieodpowiedniej diety i ekspozycji na zanieczyszczenia środowiskowe. Z tego względu nie da się ich uniknąć. Dlatego tak ważna jest dieta zawierająca antyoksydanty, które unormują ilość krążących w organizmie reaktywnych form tlenu.
Witamina Q10 – wpływ na urodę
Omawiana substancja znalazła obszerne zastosowania w branży kosmetycznej, ponieważ wykazuje korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Witamina Q10 nie jest produkowana w wystarczających ilościach już od 25. roku życia, co oznacza, że od tego wieku jej poziom w organizmie stopniowo, powoli się zmniejsza. Rozpoczyna się proces starzenia się organizmu.
Dlatego właśnie, witamina Q10 jest popularną substancją obecną w kosmetykach dla osób dojrzałych i starszych. Wykazano, że znacznie spłyca drobne zmarszczki, poprawia elastyczność skóry i jej jędrność. Dodatkowo rozjaśnia przebarwienia skóry oraz wpływa na nawilżenie włosów.
Źródła witaminy Q10
Bogatym źródłem witaminy Q10 są produkty spożywcze. Przede wszystkim należy wspomnieć o organach zwierzęcych, takich jak serca czy wątroby. Organy wymagające sporej dawki energii do swojego funkcjonowania zawsze będą zawierały również sporą ilość witaminy Q10. Do kolejnych bogatych źródeł zalicza się mięso (przede wszystkim drób) i ryby. Nieco mniejsze ilości można znaleźć w owocach i warzywach, a także w nabiale. Witamina Q10 jest również powszechnie dostępna pod postacią suplementów diety.
Należy wspomnieć, że związek ten jest dobrze przyswajalny przez organizm i nie wykazuje działania toksycznego. Rozpuszcza się w zarówno w tłuszczach jak i wodzie. Najwyższą biodostępnością wyróżnia się forma rozpuszczalna w wodzie.
Koenzym Q10, który Państwu oferujemy pozyskiwany jest przy użyciu naturalnego procesu fermentacji. Jest to czysty izomer trans, w 100% naturalny i identyczny jak Koenzym Q10 występujący w naszym organizmie, dzięki czemu bardzo wysokiej biodostępności.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Siemieniuk E., Skrzydlewska E., Koenzym Q10 – biosynteza i znaczenie biologiczne w organizmach zwierząt i człowieka, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 59/2005.
- Gałka U., Ogonowski J., Koenzym Q – powstawanie, właściwości i zastosowanie w preparatach kosmetycznych, LAB, 5/2015.
- Janicki B., Buzała T., Rola koenzymu Q w organizmie ludzi i zwierząt, Medycyna Weterynaryjna, 4/2012.
- Otrocka-Domagała I., Rotkiewicz T., Mikołajczyk A., Kasperowicz B., Karpińska J., Purzyńska-Pugacewicz A., Wpływ witaminy E i koenzymu Q10 na proliferację i morfologię komórek wątrobowych u prosiąt, Medycyna Weterynaryjna, 59/2003.
Zostaw komentarz