Aktualizacja: 25 sierpnia 2023
Kapusta pekińska (łac. Brassica rapa L. subsp. pekinensis) to bardzo popularne warzywo. Ze względu na zawartość wielu składników odżywczych stanowi zdrowy dodatek do licznych potraw. Charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz niską kalorycznością. Jak wpływa na nasze zdrowie oraz jakie właściwości wykazuje? Poznajmy bliżej działanie kapusty pekińskiej.
Kapusta pekińska – właściwości
Kapusta pekińska to źródło dużej ilości beta-karotenu, który jest nieodzownym elementem właściwego funkcjonowania narządu wzroku. W składzie kapusty pekińskiej zaleźć możemy również cenne dla naszego organizmu przeciwutleniacze, a także szereg witamin. Są to m.in. witamina A, witamina C oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo kapusta pekińska zawiera białko oraz składniki mineralne takie jak żelazo, cynk, potas, fosfor, magnez, kwas foliowy i błonnik pokarmowy.
Ze względu na tak szeroki skład kapusta pekińska wykazuje szereg właściwości leczniczych. Poprzez obecność przeciwutleniaczy usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki chroniąc go przed rozwojem różnego rodzaju chorób, w tym również nowotworów. Błonnik zawarty w kapuście reguluje procesy trawienne oraz zapewnia uczucie sytości na długi czas. Witamina C wzmacnia odporność organizmu oraz naczynia krwionośne, chroniąc je przed pękaniem i tworzeniem się tzw. teleangiektazji i wenektazji. Z kolei kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój płodu u kobiet w ciąży oraz chroni go przed pojawieniem się wad.
Oprócz leczniczych właściwości samej kapusty bardzo cenne działanie wykazuje jej sok. Wzmacnia odporność organizmu, niweluje obrzęki związane z gromadzeniem się wody oraz chroni przed anemią. Kapusta korzystnie wpływa na naszą urodę. A wszystko dzięki szerokiej gamie związków mineralnych. Okład z kapusty pekińskiej na skórę mocno ją regeneruje oraz poprawia mikrokrążenie.
Kapusta pekińska – zastosowanie w kuchni
Kapusta pekińska należy do rodziny warzyw kapustowatych. Różni się nieco od zwykłej, tradycyjnej kapusty, ponieważ posiada podłużny kształt oraz owalne, pomarszczone liście. Może występować od koloru lekko żółtego do intensywnego zielonego.
Kapustę pekińską spożywa się na wiele sposobów. Można ją jeść na surowo, jako składnik surówek warzywnych, podawanych do obiadu lub jako dodatek do kanapek. Wykorzystać ją można również do wielu potraw podawanych na ciepło takich jak np. gołąbki lub jako składnik wielu zup. Kapusta pekińska może stanowić również ozdobę dekoracyjną półmisków z wędliną lub dań obiadowych.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Liu W., Liu Y., Kleibert T., A review of progress in current research on chinese flowering cabbage, Journal of Elementology, 2020.
- Pokluda R., Nutritional quality of Chinese cabbage from integrated culture, Horticultural Science, 4/2008.
Zostaw komentarz