Aktualizacja: 28 czerwca 2022
Jagody i ich właściwości wykorzystywane były już od najdawniejszych czasów. Z tego też względu znalazły szerokie zastosowanie w kuchni, kosmetologii, a nawet w farmakologii. Jakie działanie wykazują jagody oraz do jakich celów są wykorzystywane? Przyjrzyjmy się im bliżej.
Charakterystyka jagód
Jagody to owoce o niebieskawej barwie, których krzew sięga od 15 do 50 cm wysokości. Ich potoczna nazwa brzmi czarne jagody, czernice lub czarna borówka. W naszym kraju jagody spotkać można w lasach iglastych lub górach. Ich sezon trwa latem i rozpoczyna się w czerwcu, a kończy we wrześniu.
Jagody – skład
W liściach jagód jak i w ich owocach znaleźć można liczne olejki eteryczne, antocyjany (przeciwutleniacze), glikozydy fenolowe, garbniki, składniki mineralne takie jak żelazo, cynk, wapń, mangan, selen i błonnik. W ich składzie znajduje się szereg witamin. Są to m.in. witamina A, C, PP, witaminy z grupy B oraz kwasy owoce – jabłkowy i cytrynowy.
Właściwości jagód
Spożywanie suszonych owoców pomaga zwalczyć biegunkę. Natomiast świeże jagody pomocne są przy zaparciach. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy oraz garbników, korzystnie wpływają na wzrok. Wpływają na prawidłowe widzenie oraz przyspieszają regenerację barwnika znajdującego się w siatkówce oka. Owoce te zawierają także związki hamujące rozwój nowotworów. Jedzenie jagód mocno ogranicza przetrwanie komórek rakowych w organizmie oraz przenikanie do innych narządów, prowadząc do ich obumierania.
Kwas foliowy zawarty w jagodach zapobiega pojawieniu się nowotworów macicy. Z kolei w trakcie ciąży bierze on udział w prawidłowym rozwoju płodu w łonie matki. Przeciwutleniacze wchodzące w skład jagód skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także wpływają na uszczelnienie naczyń krwionośnych. Inne ich składniki przedłużają działanie witaminy C, która wzmacnia ściany naczyń i zapobiega powstawaniu tzw. teleangiektazji lub wenektazji. Ponadto składniki odżywcze jagód zapobiegają depolaryzacji kwasu hialuronowego w skórze, dzięki czemu zwiększa się spójność tkanek i stają się one mocniejsze.
Owoce te wykazują również działanie ściągające. Garbniki w nich zawarte powodują obkurczenie się uszkodzonych warstw skóry oraz błon śluzowych, chroniąc je przed powstaniem stanów zapalnych. Jagody stanowić mogą również naturalny eliksir urody. Działają bowiem nawilżająco, zmiękczająco, ściągająco i wygładzająco na naszą skórę. A to wszystko dzięki m.in. garbnikom, pektynom, kwasom owocowym oraz witaminie A i C. Kwas jabłkowy i cytrynowy zapobiega pogrubieniu warstw skóry delikatnie je rozpuszczając. Z kolei witamina C wzmacnia sieć naczyń krwionośnych, rozjaśnia naskórek oraz wzmacnia ogólną odporność skóry. Witamina A nadaje skórze elastyczność i jędrność.
Jagody – zastosowanie
Te niezwykle lubiane owoce znajdują powszechne zastosowanie w codziennym życiu.
Jagody w kosmetyka
Przede wszystkim owoce te wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym do produkcji kosmetyków. Stanowią aktywny składnik kremów nawilżających i odżywczych. Kosmetyki na bazie jagód polecane są nie tylko skórom naczyniowym, ale również trądzikowym i starczym.
Jagody w farmakologii
W przemyśle farmaceutycznym korzysta się głównie z suszonych jagód. Z innymi roślinami, suszone liście jagód stanowią ziołową mieszankę leczniczą dla diabetyków. Są również wykorzystywane do produkcji moczopędnych mieszanek ziołowych polecanych np. w zapaleniu nerek czy kamicy nerkowej. Jagody znalazły także zastosowanie w preparatach okulistycznych.
Jagody w kuchni
Owoce te stanowić mogą zdrową przekąskę w ciągu dnia. Z ich udziałem oraz dodatkiem innych owoców wykonywane są smaczne i lekkie koktajle. Z jagód wykonuje się wiele przetworów m.in. dżemy, sosy, soki, napoje, nalewki, konfitury. Dodawane są także do deserów takich jak lody, gofry czy ciasta. Stanowią nieodzowny składnik kilku potraw np. pierogów, naleśników czy makaronów.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Radziszewska B., Bardzo zdrowa jagoda, Wiadomości Rolnicze, 5/2015.
- Doroszko M., Janda K., Jakubczyk K., Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2018.
Bardzo ciekawy wpis, jagody mają dużo właściwości a dodatkowo lubię je jeść, co mnie bardzo cieszy 🙂
Uwielbiam jagody! Smakują latem, a do tego są niezwykle zdrowe.
Nie sądziłam, że jagody mogą być aż tak zdrowe. Teraz będę je jadła jeszcze chętniej.
Jagody to jedne z moich ulubionych owoców leśnych. Bardzo chętnie zjadam pierogi z jagodami, dżemy jagodowe i ciasta z tymi owocami. Na zimowe przeziębienie herbata z konfiturą albo z sokiem z jagód jest jak znalazł.
Niemal kazdy dzien zaczynam od jagod – oczywiscie w sezonie, a zima lubie mrozone dorzucac do koktajli. Sa slodkie, pyszne i zdrowe – czy mozna prosic o wiecej? Bardzo lubie tez muffiny z jagodami, jak je widze to nie moge sie oprzec 🙂