Kolagen do picia
Kolagen do picia

Napar z imbiruNapar z imbiru to popularny napój, który można zarówno kupić w sklepie, jak i przyrządzić samodzielnie w domu. Produkt ten doskonale rozgrzewa organizm, a także charakteryzuje się działaniem antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Jakie inne właściwości wykazuje napar z imbiru oraz jak najszybciej go przygotować? Oto wskazówki.

Napar z imbiru – właściwości zdrowotne

Imbir to źródło wielu olejków eterycznych, które m.in. warunkują jego walory smakowe. Charakteryzuje się dość ostrym, a jednocześnie odświeżającym i lekko słodkim smakiem. Ze względu na swoją wszechstronność wykazuje szerokie zastosowanie w kuchni Polskiej. Korzystne właściwości naparu z imbiru biorą się przede wszystkim z jego cennych składników odżywczych. Imbir stanowi bowiem źródło białka roślinnego, błonnika, soli mineralnych tj. żelazo, wapń, magnez. Jednak te największe właściwości zawdzięcza swoim olejkom eterycznym.

Napar z imbiru wykazuje działanie przeciwwirusowe. Działa na patogeny tj. gronkowiec złocisty czy paciorkowiec zieleniejący, a także zwalcza wirusy, które odpowiedzialne są za dużą część przeziębień. Kolejną ważną cechą naparu jest jego działanie przeciwzapalne, a także przeciwbólowe. Badaniom poddano również jego właściwości przeciwnowotworowe. Odpowiedzialny jest za to głównie gingerol. Napar z imbiru można wykorzystać zarówno w profilaktyce przeciwnowotworowej, jak i w trakcie leczenia tej choroby.

Herbata z imbiru bardzo dobrze pobudza krążenie krwi, rozgrzewa organizm oraz poprawia koncentrację. Ciekawostką jest, że oprócz tego pobudza krążenie krwi, wpływa na zwiększenie jej przepływu przez narządy płciowe. W związku z tym uznaje się go za naturalny afrodyzjak.

Imbir na układ pokarmowy

Należy zaznaczyć, że napar z imbiru stosowano już w medycynie ludowej, jako naturalny preparat na wymioty czy mdłości. Stąd też do dzisiaj kobiety wykorzystują go w początkowej fazie ciąży. Dodatkowo imbir korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Skutecznie pobudza trawienie, zwiększa apetyt, zmniejsza ból brzucha, wzdęcia oraz zaparcia. Należy zaznaczyć, że imbir wykazuje również silne działanie przeciwbakteryjne w stosunku do pałeczki salmonelli oraz pałeczki okrężnicy. W związku z tym doskonale sprawdza się w różnego rodzaju zatruciach układu pokarmowego.

Jak przygotować napar z imbiru?

Napar z imbiru można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest zaparzenie zwykłego, nawet sproszkowanego imbiru lub tradycyjną przyprawę. Innym rozwiązaniem jest również zalanie świeżych rozdrobnionych kłączy imbiru. W celu uzyskania lepszego aromatu napoju warto świeży korzeń imbiru zetrzeć na tarce.

Dodatkowo napar można wykonać zalewając przyprawę mlekiem. Jednym z najbardziej popularnych dodatków do imbiru jest miód, cytryna, goździki, cynamon oraz kardamon.

Napar z imbiru, cytryny i miodu

Na poniższym filmie prezentujemy sposób na przygotowanie naparu z imbiru, pokazując krok po kroku, jak można go wykonać. Każdy może dostosować przepis do własnych preferencji, dodając ulubione składniki:

Napar z imbiru – działanie

Napój na bazie imbiru warto stosować przede wszystkim w przypadku bólu głowy, migren oraz przy występowaniu mdłości. Jest szczególnie polecany kobietom z bolesnymi miesiączkami, ponieważ może łagodzić skurcze i napięcie. Dodatkowo zaleca się go w przypadku:

  • bólu gardła, ponieważ działa kojąco i wspiera regenerację podrażnionej śluzówki;
  • nieświeżego oddechu, gdyż jego naturalne właściwości odświeżające eliminują nieprzyjemny zapach;
  • skłonności do powstawania obrzęków, dzięki działaniu przeciwzapalnemu i wspomaganiu krążenia.

Imbir znajduje także zastosowanie zewnętrzne w postaci okładów. Ciepłe kompresy z naparu imbirowego mogą przynieść ulgę w bólach stawów, rozluźniając napięte tkanki i wspierając regenerację. Regularne stosowanie takich okładów pomaga zmniejszyć obrzęki, poprawić ruchomość stawów i łagodzić dyskomfort spowodowany stanami zapalnymi.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Grys A., Łowicki Z., Prus A., Właściwości lecznicze imbiru, Postępy Fitoterapii, 1/2010.
  2. Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K., Właściwości prozdrowotne imbiru, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2017.
  3. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Znaczenie żywieniowe imbiru, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2016.
  4. Łażewska D., Miętkiewska K., Studzińska-Sroka E., Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych, Postępy Fitoterapii, 4/2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami