Aktualizacja: 2 czerwca 2022
Imbir to ciepłolubna bylina, bardzo blisko spokrewniona z innymi ziołami, takimi jak kurkuma i kardamon. Pochodzi z Indii i Chin. Spotkać go można również na Jamajce i w innych rejonach podrównikowych. Korzeń tej rośliny jest stosowany jako przyprawa. Imbir dodaje ostrego i cytrynowego smaku każdej potrawie. Odgrywa ogromną rolę w tradycyjnym ziołolecznictwie i medycynie naturalnej.
Imbir – działanie
Od bardzo dawna imbir znany jest na całym świecie jako popularny środek na różne dolegliwości układu pokarmowego, od lekkiej niestrawności i wzdęć, po nudności oraz wymioty. Stosuje się go również, żeby złagodzić objawy grypy i zapalenia stawów. Imbir bardzo dobrze rozgrzewa. Współczesne badania nad działaniem imbiru potwierdzają jego cenioną od wieków skuteczność. Udowodniono, że imbir:
- pomaga osobom cierpiącym na chorobę morską;
- łagodzi nudności i zawroty głowy;
- może uśmierzać ból i zmniejszać stany zapalne związane z artretyzmem;
- łagodzi bóle mięśniowe;
- osłabia objawy przeziębienia i grypy;
- zmniejsza wzdęcia;
Działanie imbiru skupia się głównie na układzie pokarmowym. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i neutralizuje kwasy żołądkowe, często stosuje się go zamiast leków na nudności, które wpływają na ośrodkowy układ nerwowy i mogą wywołać zawroty głowy.
Przeprowadzone badanie na kobietach, które przebyły laparoskopię lub poważną operację ginekologiczną wykazało, że podanie 1 grama imbiru przed zabiegiem znacznie zmniejszyło mdłości i wymioty, które często zdarzają się po zastosowaniu narkozy i środków farmakologicznych. Imbir zapobiega też nudnościom wywołanym chemioterapią.
Ze względu na działanie uśmierzające nudności bywa wykorzystywany do łagodzenia częstych u osób starszych zawrotów głowy, a także porannych mdłości. Od lat stosuje się go jako środek wspomagający trawienie i łagodzący dolegliwości układu pokarmowego. Przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości imbiru pomagają łagodzić bóle mięśni i chroniczne bóle związane z zapaleniem stawów. W grupie 7 kobiet cierpiących na zapalenie stawów i kości, podawano codziennie od 5 do 50 gram świeżego imbiru lub kapsułki zawierające maksymalnie 1 gram sproszkowanego korzenia. U wszystkich zmniejszyły się bóle stawów i stan zapalny.
Zobacz również: Herbata z imbirem – oczyszcza wątrobę, rozpuszcza kamienie nerkowe.
Stosowanie imbiru
Powinno się go przyjmować podczas jedzenia, aby nie podrażnić żołądka. Podaje się go w chorobach lokomocyjnych, zawrotach głowy, nudnościach, wzdęciach oraz przewlekłych bólach i przy zapaleniu stawów. Jeżeli lekarz nie zalecił inaczej dawkuje się go do 3 razy dziennie lub co 4 godziny. Zwykle stosuje się 100 do 200 mg standardowego wyciągu w postaci kapsułek lub tabletek, 1-2 g świeżo sproszkowanego korzenia albo plasterek świeżego korzenia o grubości ok 1 centymetra. Inne preparaty zawierające imbir, w tym również herbatkę imbirową, można stosować w tych samych celach nawet kilka razy dziennie. Herbatka imbirowa jest dostępna w torebkach do zaparzania. Można dodać pół łyżeczki sproszkowanego imbiru do szklanki z gorącą wodą.
- bóle mięśniowe – w bolące miejsca wetrzeć kilka kropli olejku imbirowego wymieszanego z łyżką olejku migdałowego lub innego neutralnego olejku;
- łagodzenie objawów przeziębienia i grypy – do 4 szklanek herbatki imbirowej dziennie.
Stosowanie imbiru w dużych ilościach, na pusty żołądek może wywołać niestrawność, dlatego powinno się przyjmować go podczas posiłków, a kapsułki popijać wodą. Aby zapobiec chorobie lokomocyjnej, należy stosować imbir na 3-4 godzin przed podróżą, a później w razie konieczności co 4 godziny zażywać kolejne dawki. W celu uniknięcia nudności pooperacyjnej, należy zastosować imbir dzień przed zabiegiem – bardzo ważne jest powiadomić lekarza o jego zażyciu.
Zobacz również: Napar z imbiru – właściwości i sposób przygotowania.
Imbir skutki uboczne
Działanie imbiru jest skuteczne na wiele dolegliwości. Jedynym znanym i dość sporadycznie występującym objawem ubocznym jest niestrawność. Imbir może występować w:
- formie krystalicznej;
- kapsułkach;
- nalewkach;
- olejku;
- świeży lub suszony korzeń lub herbatka;
- tabletkach;
- wyciągu wodnym.
Dzięki temu każdy z pewnością znajdzie odpowiednią dla siebie formę.
W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo wyłącznie sprawdzone, najwyższej jakości oleje, m.in. olej arganowy, olej konopny, olej kokosowy i olej z czarnuszki. Zawierają substancje takie jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), omega 3 ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Grys A., Łowicki Z., Prus A., Właściwości lecznicze imbiru, Postępy Fitoterapii, 1/2010.
- Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K., Właściwości prozdrowotne imbiru, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2017.
- Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Znaczenie żywieniowe imbiru, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2016.
- Łażewska D., Miętkiewska K., Studzińska-Sroka E., Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych, Postępy Fitoterapii, 4/2019.
Zostaw komentarz