Aktualizacja: 22 września 2022
Serotonina to inaczej 5-hydroksytryptamina (5-HT), będąca biologicznie czynną aminą. Jest hormonem tkankowym wytwarzanym w ośrodkowym układzie nerwowym, jelitach i elementach morfotycznych. Działa jako neuroprzekaźnik, a powszechnie znana jest jako hormon szczęścia. Jej niedobór zauważalnie wpływa na nasze codzienne samopoczucie. Za wysoki poziom hormonów szczęścia w organizmie odpowiada w dużej mierze urozmaicona, zbilansowana dieta.
Spis treści
Gdzie znajduje się serotonina?
Serotonina znajduje się w największych stężeniach w płytkach krwi oraz w przewodzie pokarmowym, gdzie zlokalizowana jest w komórkach chromafinowych jelit oraz w splotach nerwowych warstwy mięśniowej jelit. Mniejsze ilości serotoniny znajdziemy w mózgu i siatkówce oka.
Synteza i wydzielanie serotoniny
Serotonina jest produkowana w ustroju wskutek hydroksylacji i dekarboksylacji jednego z niezbędnych aminokwasów – tryptofanu. Po uwolnieniu z neuronów serotoninergicznych znaczna część podlega wychwytowi zwrotnemu przez mechanizm wychwytu aktywnego. Następnie związek podlega unieczynnieniu MAO, czego efektem jest wytworzenie kwasu 5-hydroksyindolooctowego. To substancja stanowiąca główny metabolit serotoniny obecny w moczu. W szyszynce serotonina ulega przekształceniu w melatoninę.
Aby mogło dojść do produkcji serotoniny, należy dostarczyć do organizmu tryptofan. Jest to aminokwas egzogennym co oznacza, że organizm nie jest w stanie samodzielnie go wytworzyć. Musi być podany wraz z dietą.
W czym jest serotonina
Bogatymi źródłami tryptofanu są między innymi:
Jednym ze sposobów na poprawienie biodostępności tryptofanu jest zwiększenie spożywania ilości węglowodanów złożonych lub prostych, co wzmaga wydzielanie insuliny. Ta natomiast sprawia, że spore stężenie aminokwasów wraz z nadmiarem cukru jest przenoszone do wątroby, mięśni i innych organów, tym samym dając szansę na przedostanie się tryptofanu z pożywienia do organizmu. W efekcie nie musi on konkurować z innymi aminokwasami.
Ciekawostką jest, że produkcję serotoniny mogą zmniejszać 2 czynniki – witamina B3 oraz brak światła słonecznego. Z kolei biodostępność tryptofanu, a więc i prawidłową syntezę serotoniny, wspierają witamina B6, witamina B9 oraz witamina B12.
Serotonina – funkcje
Serotonina odgrywa niezwykle istotną rolę w układzie nerwowym człowieka, zwłaszcza w mózgu. Reguluje procesy związane z proliferacją, migracją i różnicowaniem komórek nerwowych. Udowodniono nawet, że zaburzenia czynności układu serotoninergicznego w życiu płodowym i w okresie postnatalnym prowadzą do powstawania strukturalnych oraz funkcjonalnych nieprawidłowości w obrębie kory mózgowej i hipokampa. Jest ważnym neuroprzekaźnikiem. Oznacza to, że pośredniczy w przenoszeniu informacji z jednej części mózgu do innej poprzez przekazywanie pobudzenia między kolejnymi neuronami. Do funkcji serotoniny można zaliczyć również:
- wpływ na pozytywne samopoczucie;
- zapewnianie spokojnego i nieprzerwanego snu;
- zwiększanie popędu seksualnego (libido);
- regulację temperatury ciała;
- wpływ na procesy trawienne;
- zwiększanie apetytu, umożliwianie czerpania przyjemności z jedzenia;
- regulację ciśnienia tętniczego krwi i procesów jej krzepnięcia;
- regulację czynności ośrodkowego układu nerwowego;
- kontrolę nad procesem dojrzewania płciowego.
Udowodniono również, że serotonina ma swój udział w odczuwaniu bólu. Jeśli w organizmie stężenie tego związku jest niskie, dużo mocniej odczuwamy ból i zmagamy się z częstymi epizodami migreny.
Zobacz również: Endorfina – hormon szczęścia.
Niedobór serotoniny
Ze względu na to, że serotonina jest hormonem szczęścia i odpowiada za nasze dobre samopoczucie, jej niedobór będzie odczuwalny przede wszystkim jako apatia, agresja, zły nastrój czy problemy ze snem. Zmagamy się z mniejszą pamięcią i koncentracją oraz zaburzeniami orientacji. Udowodniono, że niedobór serotoniny znacznie zwiększa ryzyko otyłości i depresji, a także wielu innych problemów natury psychicznej. Ostatnio przeprowadzone badania wykazały związek z brakiem serotoniny u niemowląt a śmiercią łóżeczkową.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ganong W., Fizjologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018.
- Semczuk-Kaczmarek K., Filipiak K., Szymańska-Tutak A., Płatek A., Szymański F., Ryś A., Związek układu serotoninergicznego i układu sercowo-naczyniowego, Folia Cardiologica, 5/2018.
- Buczko P., Cylwik D., Stokowska W., Metabolizm tryptofanu w ślinie szlakiem kinureninowym, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 59/2005.
Zostaw komentarz