Aktualizacja: 24 sierpnia 2020
Kwas fosforowy to nieorganiczny związek chemiczny występujący w dwóch postaciach – jako kwas fosforowy (III) oraz kwas fosforowy (V). Postać handlową stanowi jednak wodny roztwór kwasu fosforowego (V).
Spis treści
Charakterystyka kwasu fosforowego (III)
To kwas, w którym fosfor występuje na stopniu utlenienia równym III (stąd nazwa). Stanowi bezbarwne lub bladożółte ciało stałe o temperaturze topnienia 74 stopni Celsjusza. Łatwo chłonie wilgoć z powietrza i posiada nietypową budowę ze względu na obecność bezpośredniego wiązania PH.
Zarówno kwas, jak i jego sole są silnymi reduktorami. Przejawia się to między innymi możliwością redukcji miedzi (II) do miedzi metalicznej.
Charakterystyka kwasu fosforowego (V)
Związek ten, zwany również kwasem ortofosforowym, to kwas, w którym fosfor występuje na V stopniu utlenienia. Stanowi bezbarwne i krystaliczne ciało stałe o temperaturze topnienia 42 stopni Celsjusza. Kwas ten jest silnie higroskopijny, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie i właśnie w postaci wodnego roztworu o stężeniu ponad 80% jest dostępny w handlu. W odniesieniu do tego kwasu bardzo często pomija się oznaczenie stopnia utlenienia fosforu, przez co powszechnie stosuje się nazwę „kwas fosforowy”.
Nie jest to kwas utleniający. Reaguje z metalami, tlenkami metali i wodorotlenkami, tworząc sole. Ze względu na fakt, że kwas fosforowy jest trójprotonowy, w roztworze wodnym ulega stopniowej dysocjacji elektrolitycznej.
Jak otrzymać kwas fosforowy?
Na skalę przemysłową omawiany związek uzyskuje się najczęściej w reakcji fosforanu (V) wapnia ze sprzężonym kwasem siarkowym (VI). Jest to tak zwana metoda mokra. Otrzymany produkt zawiera zanieczyszczenia pochodzące z surowca i z tego względu jest przeznaczony do produkcji nawozów sztucznych.
Do celów przemysłu spożywczego i chemii gospodarczej kwas ten otrzymuje się metodą termiczną polegającą na rozpyleniu stopionego fosforu i spaleniu go w mieszaninie z powietrzem i parą wodną.
Zastosowanie kwasu fosforowego
Kwas fosforowy (V) znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu. Wykorzystuje się go przy produkcji nawozów sztucznych, pasz dla zwierząt, a także preparatów farmaceutycznych, artykułów spożywczych oraz chemii gospodarczej. Dodatkowo służy on do wyrobu powłok ochronnych metali i kitów porcelanowych.
W przemyśle spożywczym kwas fosforowy wykorzystuje się jako regulator kwasowości oraz konserwant. Powszechnie występuje przede wszystkim w gazowanych napojach bezalkoholowych, można go jednak spotkać również w gotowych sosach, bulionach, kostkach rosołowych czy przetworach mięsnych. W produktach spożywczych kwas fosforowy oznacza się symbolem E-338.
Kwas fosforowy w organizmie człowieka
Warto wiedzieć, że związek ten występuje naturalnie w organizmie człowieka. Wchodzi bowiem w skład między innymi zębów, tkanki kostnej czy enzymów. Pełni ważną rolę buforową w płynach ustrojowych. Do pozostałych właściwości tego związku należy działanie regulatorowe i energetyczne.
Należy jednak pamiętać, że nadmiar kwasu fosforowego w diecie powoduje negatywne konsekwencje, takie jak demineralizację kości i zębów czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W związku z tym produkty spożywcze zawierające go powinny być wykluczone z diety osób chorych np. na osteoporozę.
Bibliografia
- Donigiewicz F., Wadowski M., Skiba T., Hoffmann K., Hoffmann J., Badania nad zatężaniem ekstrakcyjnego kwasu fosforowego na potrzeby otrzymywania fosforanów paszowych, Proceedings of ECOpole, 1/2010.
- Bojanowicz-Bablok A., Wyzwania w produkcji kwasu fosforowego. Możliwości i ograniczenia zagospodarowania odpadów, Przemysł Chemiczny, 4/2013.
- Mastalerz P., Elementarna chemia nieorganiczna, Wydawnictwo Chemiczne, Wrocław 2011.
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz