Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 26 września 2024

Uczucie głoduUczucie głodu to subiektywne doznanie, które może być odczuwane przez człowieka w momencie, gdy od dłuższego czasu nie spożywał on pokarmu. Zaburzenia odczuwania głodu mogą być dwukierunkowe i dotyczyć albo braku apetytu, albo nadmiernego apetytu. Ich diagnostyką i leczeniem zajmuje się lekarz endokrynolog.

Odczuwanie głodu i sytości

Regulacja poboru pokarmu u człowieka jest procesem złożonym. Biorą w nim udział zarówno czynniki zewnętrzne (uwarunkowania kulturowe, społeczne, stres, wygląd, smak i zapach pożywienia), jak i czynniki wewnętrzne (hormony przewodu pokarmowego i tkanki tłuszczowej). Pobór pokarmu zależy od regulacji na poziomie podwzgórza, gdzie ma miejsce integracja licznych bodźców pobudzających ośrodek głodu i sytości. Zidentyfikowano tam liczne neuroprzekaźniki uczestniczące w regulacji bilansu energetycznego (poprzez wpływ na powstawanie uczucia głodu i sytości oraz na zachowania żywieniowe). Informacje otrzymywane przez ośrodkowy układ nerwowy obejmują:

  • sygnały o stanie odżywienia organizmu, docierające do podwzgórza na drodze hormonalnej za pośrednictwem leptyny;
  • sygnały związane z przyjmowaniem pokarmu.

Na ośrodek sytości wpływa ponadto mnóstwo hormonów przewodu pokarmowego, zwłaszcza: cholecystokinina, glukagonopodobny peptyd 1, peptyd YY, polipeptyd trzustkowy, glukozależny peptyd insulinotropowy, oksyntomodulina, leptyna i insulina. Hormonem działającym na ośrodek głodu jest grelina. Można zatem podsumować, że w odczuwaniu głodu uczestniczy nie tylko układ pokarmowy, ale i (przede wszystkim) układ nerwowy.

Uczucie głodu – na czym polega?

Uczucie głodu to subiektywne doznanie związane z odczuwaniem głodu, a więc z chęcią spożycia pokarmu. Wiąże się z niedoborem składników pokarmowych i kalorii. Stanowi popęd przyczyniający się do zachowań ukierunkowanych na pobieranie pokarmu i jego zdobywanie – dawniej uczucie głodu umożliwiało przeżycie, aktualnie pozwala na utrzymanie odpowiedniego stanu odżywienia organizmu i przeciwdziała niedoborom pokarmowym.

Silne uczucie głodu

Silne uczucie głodu wiąże się z ciągłym odczuwaniem głodu nawet pomimo spożywania pokarmów czy dostarczania odpowiedniej ilości kalorii w stosunku do dziennego zapotrzebowania organizmu. Taka sytuacja może mieć miejsce w następujących przypadkach:

Aby poskromić nadmierny apetyt, nierzadko samo postępowanie dietetyczne nie wystarczy. Należy usunąć lub ustabilizować chorobę podstawową, a dopiero później zadbać o właściwe nawyki żywieniowe. Niekiedy konieczne jest rozpoczęcie psychoterapii. Można także rozpocząć suplementację związków, które po części mogą uregulować odczuwanie głodu, np. cynk, kwasy HCA, koenzym Q10 czy błonnik pokarmowy.

Brak apetytu

Brak apetytu to inaczej utrata zdolności odczuwania głodu – taka osoba może cały dzień nic nie jeść, a wciąż nie odczuwa głodu i nie ma ochoty na żadne posiłki. To niebezpieczne, ponieważ w krótkim czasie może doprowadzić do niedoborów pokarmowych, a następnie do skrajnego niedożywienia. Utrata apetytu może pojawić się w przebiegu:

Brak odczuwania głodu jest też typowy dla wielu osób starszych, ponieważ wraz z wiekiem następuje:

  • zwiększenie produkcji cholecystokininy odpowiedzialnej za wczesne odczuwanie sytości;
  • spadek stężenia greliny w osoczu, odpowiedzialnej za odczuwanie głodu;
  • zwiększenie produkcja peptydu YY, odpowiedzialnego za dłuższe przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami;
  • obniżenie percepcji węchu i smaku, co zmniejsza apetyt poprzez brak intensywnego delektowania się smakiem i zapachem potraw;
  • opóźnione opróżnianie żołądka.

Brak apetytu również należy leczyć przyczynowo, jednak w jego przypadku istnieje wiele metod domowych, które można stosować uzupełniająco i które mogą zwiększać uczucie głodu. Są to np.: popijanie naparów z anyżu lub mięty pieprzowej, unikanie spożywania dań ciężkostrawnych, aktywność na świeżym powietrzu czy suplementacja witaminy D.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Dytfeld J., Pupek-Musialik D., Hormony przewodu pokarmowego regulujące łaknienie: oś jelito-mózg, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005, tom 1, nr 2.
  2. Skotnicka M., Duraj N., Rola składników odżywczych w regulacji sytości organizmu, Ann. Acad. Med. Gedan. 2015, 45, 79-87.
  3. Golonko A., Ostrowska L., Waszczeniuk M., Adamska E., Wilk J., Wpływ hormonów jelitowych i neuroprzekaźników na uczucie głodu i sytości, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013 tom 4, nr 2, 90-99.
  4. Korek E., Krauss H., Piątek J., Chęcińska Z., Regulacja hormonalna łaknienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2013, Tom 19, Nr 2, 211-217.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami