Aktualizacja: 27 września 2023
Śmierdzące gazy mogą mieć wiele przyczyn, jednakże najczęściej są konsekwencją zaburzeń czynności jelit lub niezdrowej, nieodpowiednio skomponowanej diety. Gazy w układzie pokarmowym pojawiają się wskutek fizjologicznych procesów trawiennych i są zjawiskiem jak najbardziej naturalnym. Przeważnie nie mają żadnego zapachu, a każdy człowiek wydziela dziennie 600 ml gazów. Pojawienie się określonego zapachu może wskazywać na wiele mechanizmów.
Spis treści
Śmierdzące gazy – skąd się biorą?
Gazy znajdujące się w ludzkim ciele to skutek połykania powietrza podczas jedzenia i mówienia, a także produkt uboczny fermentacji w jelitach, zachodzącej w jelicie grubym. Każdy człowiek połyka przede wszystkim azot i tlen, zaś zamieszkujące jelita bakterie produkują wodór (do 80% składu gazów jelitowych), metan (ale tylko 1/3 ludzkości hoduje w sobie bakterie, które go wytwarzają) i dwutlenek węgla. Jak dotąd wszystkie gazy są bezwonne. Może się jednak zdarzyć, że mają one wyjątkowo nieprzyjemny zapach. Skąd się to bierze?
Śmierdzące gazy – przyczyny
Bakterie jelitowe potrafią wytwarzać także siarkowodór i inne gazy o nieprzyjemnym zapachu. Możliwe przyczyny śmierdzących gazów znajdują się w codziennej diecie, zwłaszcza w węglowodanach:
- fruktozie;
- laktozie;
- fruktanach i GOS;
- poliolach takich jak sorbitol, mannitol, erytrytol czy ksylitol.
Węglowodany te mają potencjał fermentujący i mogą zwiększać dolegliwości takie jak wzdęcia, gazy, ból brzucha czy biegunki i zaparcia. Dieta Low FODMAP, czyli dieta ograniczająca potencjalne problematyczne węglowodany, ma za zadanie wyciszyć objawy ze strony układu pokarmowego. Ma ona zastosowanie w IBS-ie oraz SIBO. Jest to dieta eliminacyjna, dlatego nie wprowadza się jej na stałe, lecz na 2-8 tygodni, aż do momentu wyciszenia nieprzyjemnych dolegliwości. Nadmierne uwalnianie śmierdzących gazów obserwuje się po spożyciu produktów takich jak:
- warzywa strączkowe;
- cebula i czosnek niedźwiedzi;
- kapusta włoska;
- brokuły i kalafiory;
- szparagi;
- pszenica (i jasne pieczywo).
A także wszelkich dań ciężkostrawnych, przetworzonych, zmodyfikowanych. Dieta bogata w słodycze, fast-foody i dania smażone znacznie częściej wiąże się z produkcją śmierdzących gazów, niż zdrowe i zbilansowane diety. Inną możliwą przyczyną omawianej dolegliwości są zaburzenia ze strony pracy jelit, które mogą pojawić się w przebiegu chorób takich jak:
- alergie pokarmowe;
- nadwrażliwości pokarmowe;
- zespół jelita drażliwego;
- nieswoiste zapalenia jelit;
- zespół złego wchłaniania;
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Inne zaburzenia zdrowotne wpływające na produkcję śmierdzących gazów to cukrzyca, choroby endokrynologiczne (związane z gospodarką hormonalną) oraz zaburzenia pracy trzustki.
Domowe sposoby na śmierdzące gazy
Jeśli śmierdzące gazy są konsekwencją chorób ogólnoustrojowych lub układu pokarmowego, w pierwszej kolejności należy dążyć do ich ustabilizowania. Leczenie powinno przebiegać pod okiem lekarza specjalisty i dietetyka. Jeśli natomiast są one wynikiem niezdrowej, nieodpowiedniej diety, należy skupić się na jej modyfikacji. Dodatkowo zaleca się spożywanie pokarmów powoli, bez pośpiechu, starannie przeżuwając każdy kęs pokarmowy i unikając prowadzenia rozmów podczas jedzenia. Osoby ze skłonnością do nadmiernych gazów powinny unikać picia napojów gazowanych i żucia gumy.
Przeciwwskazane jest też palenie papierosów – zarówno tradycyjnych, jak i elektronicznych. Pozytywne efekty można zaobserwować, wprowadzając do diety naturalną żywność probiotyczną, która ureguluje skład i ilość mikroflory jelitowej. Skuteczna może się okazać także suplementacja dobrych probiotyków. Wśród ziół na śmierdzące gazy znajdują się: anyż, mięta pieprzowa i kolendra siewna.
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wiśniewska-Jarosińska M., Dziomdziora J., Gazy jelitowe bez tajemnic, Fundacja STOMAlife.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
- Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
- Górski J., Fizjologia człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010.
Zostaw komentarz