Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 28 marca 2025

Peptyd YY (PYY) jest istotnym białkiem w organizmie każdego człowieka, pełniącym kluczową rolę zwłaszcza w procesach trawiennych oraz w utrzymaniu wysokiego metabolizmu. Nazywa się go neuropeptydem anoreksygenicznym, ponieważ pobudza neurony do uwalniania odpowiednich substancji, które z kolei zmniejszają apetyt.

Peptyd YY – charakterystyka

Peptyd YY jest białkiem składającym się z 36 aminokwasów, o budowie zbliżonej do neuropeptydu Y i polipeptydu trzustkowego. Jest produkowany i wydzielany przez wyspecjalizowane komórki L, umiejscowione w największej ilości w obrębie dwunastnicy, w dalszej części jelita cienkiego i w jelicie grubym. Pod względem budowy chemicznej peptyd YY zawdzięcza swoją nazwę resztom tyrozynowym na obu, C i N końcach. Posiada charakterystyczną U–kształtną strukturę IV-rzędową, którą tworzą: II typ helisy proliny zbudowanej z reszt aminokwasowych 1-8 oraz α-helisa utworzona z reszt 15-32. Cztery ostatnie C- końcowe aminokwasy znajdują się w elastycznej pętli.

Fizjologia peptydu YY

Wydzielanie PYY jest wprost proporcjonalne do kaloryczności spożytego posiłku. Uważa się, że lipidy i węglowodany są stymulatorami wydzielania PYY. Stężenie jego wzrasta już po 15 minut po jedzeniu, z kolei po 1 godzinie osiąga maksimum i zostaje podwyższone przez kolejne 6 godzin.

Stężenie peptydu YY osiąga najniższe wartości z samego rana i wzrasta po każdym posiłku, zależnie od wartości kalorycznej spożytego pokarmu. Ostatnimi czasy wykazano, że omawiany związek jest głównym czynnikiem hamującym apetyt po posiłku. Za jego syntezę i wydzielanie odpowiadają w dużej mierze czynniki humoralne i nerwowe, a także miejscowe, takie jak perystaltyka i obecność składników pokarmowych w świetle jelita.

Ciekawostką jest, że znacząco silniejsze pobudzenie wydzielania peptydu YY obserwuje się po posiłku składającym się z tłuszczów niż białka czy węglowodanów.

Peptyd YY – funkcje

Peptyd YY obniża łaknienie poprzez hamowanie motoryki jelit. Jako że zmniejsza apetyt, korzystnie wpływa na leczenie nadwagi i otyłości oraz zespołu metabolicznego. Pomaga też utrzymać prawidłową masę ciała u osób zdrowych. Uwalnianie tego związku zachodzi pod wpływem bodźców pokarmowych, które indukują sygnały przesyłane przez zakończenia aferentnych włókien nerwu błędnego do ośrodków pokarmowych w podwzgórzu. Udowodniono również, że podwyższenie uwalniania peptydu YY wywołuje spadek stężenia greliny (hormon białkowy odpowiadający za uczucie głodu), co dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia apetytu. Działanie peptydu YY można w skrócie przedstawić następująco:

  • hamowanie sekrecji kwasu solnego i hamowanie opróżniania żołądka;
  • hamowanie czynności wydzielniczej trzustki;
  • wydłużenie pasażu treści pokarmowej na drodze jama ustna-jelito ślepe;
  • hamowanie uwalniania reniny;
  • obniżenie współczynnika filtracji kłębuszkowej;
  • działanie wazokonstrykcyjne oraz wzrost ciśnienie skurczowego i rozkurczowego.

Uważa się jednak, że peptyd YY kryje w sobie znacznie więcej tajemnic wymagających zgłębienia. Dlatego też związek wciąż poddaje się coraz nowszym badaniom i obserwacjom.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...
Chlorella i młody jęczmień – oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Golonko A., Ostrowska L., Waszczeniuk M., Adamska E., Wilk J., Wpływ hormonów jelitowych i neuroprzekaźników na uczucie głodu i sytości, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013 tom 4, nr 2, 90–99.
  2. Bobińska K., Szemraj J., Pietras T., Zboralski K., Gałecki P., Neuropeptyd Y – budowa, receptory, działanie i miejsce w psychiatrii, Psychiatria Polska,
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami