Aktualizacja: 11 grudnia 2020
Mocznik to związek nieorganiczny będący diamidem kwasu węglowego. Powstaje w organizmach jako końcowy produkt przemiany białek w mocznikowym cyklu Krebsa. Ulega następnie wydaleniu wraz z moczem i potem.
Spis treści
Co to jest mocznik?
Mocznik stanowi niepalne, bezbarwne (ewentualnie białe) ciało stałe o krystalicznej budowie. Charakteryzuje się delikatnym zapachem amoniaku i słonym smakiem. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, ponieważ wykazuje właściwości higroskopijne. Mocznik jest produktem ubocznym metabolizmu człowieka, może być jednak syntezowany chemicznie. Wówczas wykorzystuje się go jako składnik:
- nawozów;
- pasz dla zwierząt;
- kosmetyków;
- leków;
- klejów;
- tworzyw sztucznych;
- impregnatorów ognioodpornych.
Tych zastosowań jest znacznie więcej. Mocznik po raz pierwszy otrzymano syntetycznie w roku 1828. Obecnie na skalę przemysłową otrzymuje się go w bezpośredniej reakcji ditlenku węgla z amoniakiem.
Synteza mocznika
W wyniku deaminacji aminokwasów powstaje duża ilość jonów NH4+, z czego większość z nich ulega przekształceniu w wątrobie w mocznik. To dość skomplikowany szlak metaboliczny, który można przedstawić w skrócie:
- tworzenie karbamoilofosforanu przez jon NH4+;
- przekształcenie karbamoilofosforanu do ornityny w mitochondriach;
- powstanie cytruliny;
- przekształcenie cytruliny do argininy i odszczepienie mocznika;
- odtworzenie ornityny.
Tak prezentuje się cały cykl mocznikowy. Ponieważ większość mocznika powstaje w wątrobie, w przypadku ciężkich chorób wątroby stężenie azotu mocznikowego we krwi zmniejsza się, a stężenie NH3 wzrasta.
Mocznik w organizmie człowieka
Prawidłowa zawartość mocznika w osoczu wynosi od 1,3 do 3,3 mmol/L. Dorosły człowiek wydala około 20-35 gramów mocznika wraz z moczem w ciągu jednego dnia. Bardzo niekorzystnym zjawiskiem jest zwiększone stężenie tego związku w organizmie, co obserwuje się np. u pacjentów z niewydolnością nerek. Szkodliwe efekty takiego zjawiska obejmują:
- nudności i wymioty;
- bóle głowy;
- omdlenia;
- dezorientację;
- zaburzenia gospodarki elektrolitowej organizmu.
Transport mocznika zachodzi za pośrednictwem jego transporterów, prawdopodobnie w mechanizmie dyfuzji ułatwionej. W nerkach występują przynajmniej 4 izoformy białka transportowego. Ilość mocznika w rdzeniowej tkance śródmiąższowej, a w konsekwencji i w moczu, zmienia się w zależności od tego, jaka ilość mocznika jest filtrowana. Ta z kolei zależy od ilości spożywanego białka. Podsumowując, dieta wysokobiałkowa zwiększa zdolność nerek do zagęszczania moczu.
Funkcje mocznika
Mocznik przyczynia się do powstawania gradientu osmotycznego w piramidach rdzeniowych oraz ma wpływ na zdolność nerek do tworzenia zagęszczonego moczu w kanalikach zbiorczych. To końcowy produkt przemian białkowych w ustroju, uznaje się go za wskaźnik czynności nerek.
Omawiany związek o stężeniach powyżej 10% wykazuje działanie keratolityczne, ponieważ ułatwia złuszczanie i zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej, przez co zwiększa aktywność terapeutyczną wielu leków o działaniu miejscowym. Jest powszechnie stosowany w kremach nawilżających i zmiękczających (stężenie 2%), tonikach antybakteryjnych (stężenie do 10%) oraz peelingach i kremach złuszczających (stężenie do 40%).
Badanie mocznika
Na badanie stężenia mocznika we krwi warto udać się w przypadku podejrzenia:
- schorzeń nerek;
- zatrucia mocznikowego;
- mocznicy;
- celem kontroli zawartości związków azotowych w organizmie;
- celem oceny skuteczności dializoterapii.
Badanie polega na jednorazowym pobraniu krwi z zagięcia łokcia, czyli wykonuje się standardowe badanie krwi. Należy pamiętać, że ilość mocznika we krwi wzrasta wraz z wiekiem i zależy od wielu czynników, w tym stosowanej diety.
Zbyt wysokie stężenie mocznika we krwi może wskazywać na nowotwory, odwodnienie, upośledzenie czynności nerek, krwawienia do przewodu pokarmowego oraz dużą zawartość białka w diecie. Wysokie stężenie mocznika towarzyszy problemom takim jak skąpomocz i bezmocz oraz występuje w przebiegu przyjmowania glikokortykosteroidów i przy chemioterapii. Z kolei zbyt niski poziom mocznika może wskazywać na niedożywienie, poliurię i różnego rodzaju zaburzenia wchłaniania.
Olej konopny pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion konopi siewnej pochodzących z ekologicznych upraw. Tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, bardzo cenne składniki dla organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Ganong W., Fizjologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
- Traczyk W., Fizjologia człowieka w zarysie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
- Kapuścińska A., Nowak I., Wykorzystanie mocznika i jego pochodnych w przemyśle kosmetycznym, Chemik, 2/2014.
- Konieczko K., Skowroń J., Mocznik – frakcja wdychalna, Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy, 4/2017.
Zostaw komentarz